Fermentacja alkoholowa - produkty uboczne

Cukrówki, 1410 i wszystko co z tym związane.
Awatar użytkownika
gr000by
Posty: 5
Rejestracja: 31 gru 2015, 4:18
Lokalizacja: Rzeszów

Fermentacja alkoholowa - produkty uboczne

Postautor: gr000by » 21 kwie 2016, 20:41

Miałem od jakiegoś czasu taki "mały" projekt na głowie. O ile problem wytwarzania produktów ubocznych fermentacji jest dobrze znany w przypadku fermentacji nastawów owocowych i melasowych, zacierów zbożowych oraz fermentów mieszanych (np. zboże-melasa) - polecam lekturę Jarosza i Jarocińskiego - tak czysty cukier nie został dobrze przebadany. Korzystając z okazji postanowiłem działać ;).

Po przerobieniu około tony cukru pozostały przedgony z nastawów (I stopień koncentracji). Co z tym zrobić? Rektyfikować! King Crimson opisywał taki proces, ja go tylko udoskonaliłem i przeprowadziłem na prostej kolumnie (LM, OLM, małe jeziorka, brak bufora, zbiornik) w wersji fi70mm i fi76mm ze wsadu o mocy 18-20%. Uzyskałem z grubsza 1/3 przedgonów z przedgonów (II stopień koncentracji) oraz 2/3 surówki przyzwoitej jakości. Ponieważ przedgonów z przedgonów było całkiem sporo i temperatury w głowicy i pod OLM nie wskazywały na dużą koncentrację przedgonów działałem dalej. Dla osób o słabych nerwach zalecam zmianę tematu na jakiś lżejszy i łatwiej strawny :mrgreen: .
Kolejny wsad miał 18-19%, do zbiornika trafiły nie tylko przedgony II stopnia, ale też ogromne ilości zlewek z bufora i pogonów. Odebrałem znów przedgon (III stopień koncentracji) w trzech partiach. Pierwsza od około 59-61*C do 70*C w głowicy. Druga partia od 70*C do około 75*C w głowicy. Odbierane były rzutowo, z prędkością ok. 400ml w 3-5 minut. Trzecia partia (o objętości równej pierwszej i drugiej partii razem wziętych) była odbierana rzutowo po przestabilizowaniu kolumny (temperatura w głowicy spadła ponownie) i ciągnąłem ją bardzo długo kropelkowo podczas odbioru surówki z OLM. Uzysk przedgonów III stopnia to z grubsza 1/3 przedgonów II stopnia, więc sumarycznie uzyskałem zagęszczenie 1/9 pierwotnego wsadu przedgonów. Nieźle.

Problem pojawił się w przebadaniu uzyskanych koncentratów. Na szczęście udało się tego dokonać w odpowiednim zakładzie. O ile chromatogramy i dokładniejsze wyniki wrzucę w ciągu najbliższego tygodnia, tak po wstępnej obróbce danych i założeniu, że zgromadziłem 80% całości frakcji lekkich obecnych w nastawach i wsadach przedgonowych (założyłem, że mogło dojść do strat podczas przeróbki, np. wraz z zanieczyszczonym sercem rektyfikatu), uzyski poszczególnych grup związków prezentują się następująco:
- aldehydy - około 320g/tonę sacharozy (cukru białego);
- metanol - około 3g/tonę sacharozy (cukru białego);
- estry - około 80g/tonę sacharozy (cukru białego).

W ten sposób chciałbym zakończyć szerzenie mitu, że po kiepskim domowym alkoholu się ślepnie i że drożdże fermentując cukier biały tworzą metanol. Wypijając koncentrat przedgonów III stopnia z tony przefermentowanego cukru może i byśmy oślepli, ale najpierw umarlibyśmy od zatrucia aldehydami, estrami i etanolem. Dziękuję za uwagę.
Fermentować, destylować, zalegalizować!

Awatar użytkownika
waldi48
Posty: 14
Rejestracja: 08 lut 2016, 10:29

Re: Fermentacja alkoholowa - produkty uboczne

Postautor: waldi48 » 31 sie 2016, 21:57

Matko kochana gr000by ty jesteś gość, dzięki to naprawdę ważne info.


Wróć do „Cukrowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość