Nastaw z glukozy

Cukrówki, 1410 i wszystko co z tym związane.
zor-ro1970
Posty: 21
Rejestracja: 04 lut 2016, 21:39

Nastaw z glukozy

Postautor: zor-ro1970 » 21 lut 2016, 18:30

Jak w temacie chciałbym przedstawić Wam jak zrobić nastaw z glukozy i po co. Glukoza krystaliczna to produkt otrzymywany ze skrobi. Dwie firmy dominujące na naszym rynku produkują glukozę z ziemniaków ( Pepees) lub z kukurydzy ( Cargill). Wydajność glukozy jest mniejsza od cukru o ok 20%. Robimy nastaw pamiętając ze glukoza ochładza wodę podczas rozpuszczania dość mocno, proponuję 60st C.
Proces fermentacji na tych samych drożdżach w porównaniu do cukru następuje szybciej bowiem drożdże nie muszą rozkładać cukrów złożonych ( maja już cukier prosty). Fermentacja i okazuje się ze jest mniej fuzli. Destylacja tudzież rektyfikacja przebiega tak samo jak w przypadku cukru. Jaka różnica w jakości czy smaku, alkohol z glukozy jest dużo łagodniejszy, delikatny. Mając w 2 kieliszkach alkohol o tej samej mocy z cukru i glukozy powiemy ze ten z glukozy jest o 10 % słabszy. Polecam

mitus
Posty: 2
Rejestracja: 17 paź 2016, 21:53

Re: Nastaw z glukozy

Postautor: mitus » 26 paź 2016, 12:27

Cześć, z chęcią spróbuję, a pamiętasz może jakich drożdży użyłeś?

pako
Posty: 59
Rejestracja: 04 lut 2016, 22:03

Re: Nastaw z glukozy

Postautor: pako » 26 paź 2016, 19:24

Najlepiej użyj drożdży typu Vodka czyli :
-Alcotec VODKA STAR
-Double Snake C* VODKA

mitus
Posty: 2
Rejestracja: 17 paź 2016, 21:53

Re: Nastaw z glukozy

Postautor: mitus » 28 paź 2016, 18:08

Dzięki "pako", wczoraj zrobiłem na Alcotec VODKA STAR. Kupiłem 25kg glukozy, podzieliłem na dwie równiutkie części.
Do 1-szej /12,5kg/, dodałem 1kg cukru + 1g kwasku /wygotowany/ + dwie paczuszki drożdży + 42l wody.
Glukozę rozrobiłem, korzystając z porady, w temp 60C /naprawdę nieźle obniża temperaturę/. blg wyszło około 20-21

Żuk
Posty: 8
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:27

Re: Nastaw z glukozy

Postautor: Żuk » 05 lis 2016, 11:39

Ja mam zamiar zrobić nastaw na glukozie z drożdżami Alcotec 23%, chciałbym zweryfikować obietnice producenta.

zor-ro1970
Posty: 21
Rejestracja: 04 lut 2016, 21:39

Re: Nastaw z glukozy

Postautor: zor-ro1970 » 18 sty 2017, 22:01

Żuk wg. opisu z torebki drożdży spoko 23 %
Testowałem

Duch Lasu
Posty: 24
Rejestracja: 06 lut 2017, 19:16

Re: Nastaw z glukozy

Postautor: Duch Lasu » 06 lut 2017, 20:06

a jak to z kosztami jest?
25 kg dekstrozy około 90 pln, cukier w biedronie 2,99 za kilo.

aronia
Posty: 149
Rejestracja: 31 gru 2015, 5:47

Re: Nastaw z glukozy

Postautor: aronia » 06 lut 2017, 20:25

Jeżeli uwzględnimy cenę i pracochłonność to cukier jest i długo będzie bezkonkurencyjny. Ale czasem warto dołożyć - chociaż 1 raz dla samego sprawdzenia.

Kosmo79
Posty: 10
Rejestracja: 09 sie 2016, 20:57

Re: Nastaw z glukozy

Postautor: Kosmo79 » 19 mar 2017, 20:40

Też zastanawiam się nad nastałem z glukozy!!! Jestem ciekaw różnicy.
Ile dajecie drożdży i wody do 25kg glukozy???

pako
Posty: 59
Rejestracja: 04 lut 2016, 22:03

Re: Nastaw z glukozy

Postautor: pako » 20 mar 2017, 21:55

mysle ze jak na 1kg glukozy dasz 3.5lwody to bedzie dobrze

aronia
Posty: 149
Rejestracja: 31 gru 2015, 5:47

Re: Nastaw z glukozy

Postautor: aronia » 20 mar 2017, 22:52

Ile - zależnie od używanych drożdży :) Przy drożdżach typu vodka to proporcje jak podał pako - przy mocniejszych możesz zwiększyć trochę ilość, aby mieć większą ilość.

Kosmo79
Posty: 10
Rejestracja: 09 sie 2016, 20:57

Re: Nastaw z glukozy

Postautor: Kosmo79 » 22 mar 2017, 8:17

A które drożdże wybrać???
Alcotec VODKA STAR czy Double Snake C* VODKA???

jaro11043
Posty: 3
Rejestracja: 09 mar 2016, 21:29

Re: Nastaw z glukozy

Postautor: jaro11043 » 22 mar 2017, 19:44

Z własnego doświadczenia polecam Vodka Star.

Kosmo79
Posty: 10
Rejestracja: 09 sie 2016, 20:57

Re: Nastaw z glukozy

Postautor: Kosmo79 » 25 mar 2017, 17:05

Dzięki!!! Glukoza i drożdże kupione ;)

Awatar użytkownika
kamilpl82
Posty: 93
Rejestracja: 25 sty 2016, 16:35
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Nastaw z glukozy

Postautor: kamilpl82 » 17 kwie 2017, 17:58

Kosmo79 podziel się wrażeniami i spostrzeżeniami.

zor-ro1970
Posty: 21
Rejestracja: 04 lut 2016, 21:39

Re: Nastaw z glukozy

Postautor: zor-ro1970 » 30 kwie 2017, 16:21

Panie i panowie dzielcie się spostrzeżeniami, jak swoje powiedziałem. Na marginesie 3 l wody 1 kg glukozy i snake48

kudlatytraktor
Posty: 6
Rejestracja: 02 lis 2017, 23:51

Re: Nastaw z glukozy

Postautor: kudlatytraktor » 13 lis 2017, 0:13

Nie miałem 60°C i w zbiorniku zrobił mi się gipsowy odlew. W rezultacie podczas pracy nad nim z wiertarką i mieszadłem w roli głównej rozwaliłem jeden pojemnik. Zobaczymy co będzie dalej :lol:

Awatar użytkownika
kamilpl82
Posty: 93
Rejestracja: 25 sty 2016, 16:35
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Nastaw z glukozy

Postautor: kamilpl82 » 17 gru 2017, 15:37

Kudlatytraktor czyli wsypałeś najpierw glukozę a następnie wlałeś wody czy jak ?

Kosmo79
Posty: 10
Rejestracja: 09 sie 2016, 20:57

Re: Nastaw z glukozy

Postautor: Kosmo79 » 18 sty 2018, 0:17

Witam. W porównaniu do cukru, glukoza szybciej fermentuje!!! I faktycznie przy aktualnej cenie cukru glukoza wychodzi drogo! Drożdże dałem Alcotec VODKA star ładnie pracowały.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Awatar użytkownika
kamilpl82
Posty: 93
Rejestracja: 25 sty 2016, 16:35
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Nastaw z glukozy

Postautor: kamilpl82 » 03 lut 2018, 23:22

Drogo czy nie drogo, jak robisz dla siebie to patrzysz na smak i jakość a nie na cenę.
Ostatnio zmieniony 04 lut 2018, 13:12 przez kamilpl82, łącznie zmieniany 1 raz.


Wróć do „Cukrowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość