Witam wszystkich i pytam ;-)

Dział w którym można napisać kilka słów o sobie
marian-sm
Posty: 1
Rejestracja: 17 lip 2018, 1:22

Witam wszystkich i pytam ;-)

Postautor: marian-sm » 17 lip 2018, 1:50

Witam, zrobiłem już kilka zacierów ale zawsze z dalszym etapem pomagali mi koledzy, a teraz mam zamiar sam zakupić sprzęt aabratek , będzie to mój pierwszy destylator i chcę cały proces wykonać od początku do końca zainteresował mnie ... https://www.aabratek.pl/produkty/784/el ... r_MSR.html
Pytania czy dobrze rozumiem, LM pierwszy system odbioru to duża moc ale z aromatem, a OLM obniżony drugi to z serca duża moc bez aromatu - czy ściąga się trunek jednocześnie z dwóch czy od użytkownika woli ? Jeszcze jest opis, że jak pominiemy kolumnę tylko głowica do katalizatora to możemy z nastawów owocowych i tzn z których zaworków - jednocześnie? trunek będzie słabszy ale nuta wyczuwalna?

Generalnie do czego potrzebuję sprzętu.
1. W większości uzyskać trunek ok.50% z nastawów owocowych, mam już z czereśni, następnie śliwki, winogron w zimie pomarańcze, myślę właśnie że ważna jest tu ta nutka owocowa - co tu użyć LM i rozcieńczać czy bez kolumny ?

2. Też chciałbym zrobić z samego cukry, czysty mocny ... taki spiryt - czyli wykorzystać OLM ? Bo to później chciałbym uzyć do zalania owoców i zrobić szlachetne nalewki?

Czy moje rozważania są słuszne, czy wybrałem właściwą drogę ? czy ten sprzęt sprosta, czy ja dam radę, chcę trochę automatyzacji aby nie stać też cały czas przy sprzęcie tylko w tym czasie też pilnować ognia w wędzarni ;-)

Dziękuję za słowa pomocy

Awatar użytkownika
kamilpl82
Posty: 96
Rejestracja: 25 sty 2016, 16:35
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Witam wszystkich i pytam ;-)

Postautor: kamilpl82 » 28 lip 2018, 18:18

Cześć
1 Pytania czy dobrze rozumiem, LM pierwszy system odbioru to duża moc ale z aromatem, a OLM obniżony drugi to z serca duża moc bez aromatu

Ad1 Poniekąd dobrze rozumujesz aczkolwiek to jest ciut bardziej złożone.

2 Jeszcze jest opis, że jak pominiemy kolumnę tylko głowica do katalizatora to możemy z nastawów owocowych i tzn z których zaworków - jednocześnie? trunek będzie słabszy ale nuta wyczuwalna?

Ad2 Jak pominiesz kolumnę to masz tylko jeden zaworek ten w głowicy, a smakówki lecisz na max odkręconym zaworku, wtedy % leci od mocnego do coraz słabszego.

3 myślę właśnie że ważna jest tu ta nutka owocowa - co tu użyć LM i rozcieńczać czy bez kolumny

Ad3 Ilu operatorów tyle metod, musisz znaleźć swój idealny sposób.

4 chciałbym zrobić z samego cukry, czysty mocny ... taki spiryt - czyli wykorzystać OLM

Ad4 Dobrze kombinujesz.

5 Czy moje rozważania są słuszne, czy wybrałem właściwą drogę ? czy ten sprzęt sprosta, czy ja dam radę, chcę trochę automatyzacji aby nie stać też cały czas przy sprzęcie tylko w tym czasie też pilnować ognia w wędzarni ;-)

Ad5 tak,tak,tak jak najbardziej,ty również dasz radę, dobrze kombinujesz lecz nie zapominaj że sprzętu należy doglądać.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

http://domowe-alkohole-forum.pl/


Wróć do „Witamy na forum”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości