Zaprawki do alkoholi
Zaprawki do alkoholi
W forumowym sklepie u Franza jest spora oferta gotowych zaprawek do różnych gatunków alkoholi .
Na forum cisza na ten temat. Czy ktoś kto próbował może się podzielić swoją opinią na ten temat.
Na forum cisza na ten temat. Czy ktoś kto próbował może się podzielić swoją opinią na ten temat.
Re: Zaprawki do alkoholi
Troglo-B pisze:daj se spokój
To takie jednoznaczne w treści ale bez uzasadnienia .
Tak z ciekawości przejrzałem ten watek na innych forach :Białym , Czarnym i opinie są nie tak jednoznaczne i zdania pasjonatów są podzielone. O co mi się rozchodzi ? - O Whisky - czy można uzyskać zaprawkami podobny efekt (nawet z dość długim czasem dojrzewania) i nie bawić się w upierdliwy ( w stosunku do cukrówek) etap zacieru.
Zaprawkami, nigdy nie uzyskasz efektu prawdziwej whisky, co najwyżej możesz się trochę do niej zbliżyć. Osobiście nigdy nie "bawiłem się" zaprawkami, ale znam ludzi, którzy ich używają i sobie chwalą. Ja od kilku lat tylko zacieram i albo starzę destylaty płatkami dębowymi, albo (od dwóch lat) w beczkach dębowych. Poza tym, zacieranie jest proste jak budowa cepa i nie ma w nim nic upierdliwego
Mówię oczywiście o zacieraniu na destylację, bo zacieranie na piwo to już inna bajka 

kupiłem kiedyś pare zaprawek i między innymi była też tam jakaś whisky. Po wymieszaniu próba i od razu mi to nie pasowało miało taki posmak po wypiciu nie potrafie tego opisać, ale myślę dam im trochę czasu. Pół roku minęło kolejna próba i to samo w końcu wylądowało w kotle i na tym zakończyłem experymenty. Zostały płatki różnego rodzaju i owoce np. z jabłek robiłem taki extrat czy jak to nazwać jak nalewke i na pół litra czystego 40% czy jak tam kto woli 50gr tego ustrojstwa i jest okej
radius pisze:... Poza tym, zacieranie jest proste jak budowa cepa i nie ma w nim nic upierdliwegoMówię oczywiście o zacieraniu na destylację,...
To cieszy mnie że to takie proste

Bo ja ostatnio zaczynam wchodzić w ten temat i mam mętlik podobny do tego jaki miałem przy wyborze i konfiguracji sprzętu.
Powiesz że na forach jest tego sporo na ten temat OK wiemy tez ile jest wartościowych postów w tej całej masie
Szukaj „zacieranie na lenia”. Prościej już się nie da.
No OK , nic tak nie trafia do lenia jak metoda "na lenia"
Jeśli to zrobię na słodzie to lepiej na pełnym czy śrutowanym ?

Słód jest już przygotowany, właśnie ześrutowany. Już nic nie musisz robić, tylko zacierać ... na lenia 

Właściwie, to pretender odpowiedział już za mnie. Uzupełnię tylko wypowiedź; trzymaj się tylko odpowiedniej temperatury konwersji skrobi w cukry podczas zacierania a wszystko będzie łatwe i przyjemne 

Dzięki za podpowiedzi i rady .Jestem na etapie intensywnego zgłębiania tematu ( nic innego nie czytam)
i poszukiwania słodu jęczmiennego .
No mam nadzieję , najważniejszy jest produkt końcowy.
i poszukiwania słodu jęczmiennego .
radius pisze:...a wszystko będzie łatwe i przyjemne
No mam nadzieję , najważniejszy jest produkt końcowy.
Czytając trochę na ten temat to metoda zacierania " Na Lenia " wydaje się być trywialna w stosunku do metod tradycyjnych ale mając nieco ograniczone możliwości sprzętowe zastosuję ją na ten pierwszy raz .
Mam zamiar użyć słodu jęczmiennego wędzonego torfem , czy w całości dać słód wędzony czy zrobić jakieś proporcje wędzony /niewędzony czy jeszcze jakoś inaczej , bo czytałem że produkt był "niepijalny" po samym wędzonym.
Jaki poziom fenoli ppm będzie lepszy : 5-10 , 30-45 ?
Zamierzam użyć drożdży Alcotec DISTILLERS WHISKY - dobre będą czy zamienić na inne?
Do jakiego poziomu beczkę 60l zalewać żeby było OK
Czy koniecznie muszę mieć takie coś:
Enzym upłynniający
Enzym scukrzający
Enzym redukujący lepkość
Enzym antypiana.
Dużo może pytań jak na jeden post ( widać że nie idę na ilość ) myślę że będą i kolejne.
Mam zamiar użyć słodu jęczmiennego wędzonego torfem , czy w całości dać słód wędzony czy zrobić jakieś proporcje wędzony /niewędzony czy jeszcze jakoś inaczej , bo czytałem że produkt był "niepijalny" po samym wędzonym.
Jaki poziom fenoli ppm będzie lepszy : 5-10 , 30-45 ?
Zamierzam użyć drożdży Alcotec DISTILLERS WHISKY - dobre będą czy zamienić na inne?
Do jakiego poziomu beczkę 60l zalewać żeby było OK

Czy koniecznie muszę mieć takie coś:
Enzym upłynniający
Enzym scukrzający
Enzym redukujący lepkość
Enzym antypiana.
Dużo może pytań jak na jeden post ( widać że nie idę na ilość ) myślę że będą i kolejne.
No cóż , wygląda na to że aby poznać odpowiedzi na te pytania samemu trzeba do tego dojść .
Odpowiem ci na kilka pytań lecz specem od słodów nie jestem.
Co do słodów wędzonych to nie mam pojęcia,nie zacierałem wędzonego słodu, tylko zwykły, pewnie kwestia gustu i smaku.
Jak wyżej.
Ja używałem Alcotec WHISKY YEAST z amylazą, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby użyć tych które opisałeś.
Tak żeby zacier nie wyszedł na spacer
15cm od góry będzie ok.
Potrzebujesz a w zasadzie nie potrzebujesz ale wypadało by mieć antypiane co by ci zacier nie wychodził z beczki, reszta enzymów jest nie potrzebna przy zacieraniu słodów, używa się ich przy zacieraniu śruty czy mąki.
Co do słodów wędzonych to nie mam pojęcia,nie zacierałem wędzonego słodu, tylko zwykły, pewnie kwestia gustu i smaku.
Jak wyżej.
Ja używałem Alcotec WHISKY YEAST z amylazą, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby użyć tych które opisałeś.
Tak żeby zacier nie wyszedł na spacer

Potrzebujesz a w zasadzie nie potrzebujesz ale wypadało by mieć antypiane co by ci zacier nie wychodził z beczki, reszta enzymów jest nie potrzebna przy zacieraniu słodów, używa się ich przy zacieraniu śruty czy mąki.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
http://domowe-alkohole-forum.pl/
@ kamilpl82 dzięki za odpowiedź , każda rada zbliża mnie do celu. Dziwne ze ci najbardziej "silni" w temacie nabrali wody w usta . Ja wiem zadałem kilka pytań a ci są w stanie odpowiedzieć tylko na jedno pytanko i to w systemie zero jedynkowym TAK lub NIE .
Pozdro dla wszystkich
Pozdro dla wszystkich

Nic się nie dzieje ale po liczbie odsłon widać że ktoś tu jednak zagląda.
Bogatszy o doświadczenia odpowiem sam na te pytania , trudne jak widać. Może komuś będzie to przydatne.
Poziom fenoli:
Kupiłem w sumie 15kg. słodu/10kg - ppm 5-10 i 5kg - ppm 30-45. Po pierwszych próbach jest OK, produkt pijalny , wyczuwalny smak.
Drożdże : Alcotec DISTILLERS WHISKY
Zawierają Glukoamylazę , sa jak najbardziej dobre do tej zabawy
Poziom zalania beczki :
Tak jak pisał wyżej kamilpl82 , z antypianą można pokusić się jeszcze wyżej.
ENZYMY:
Upłynniający , Scukrzający ,Redukujący lepkość – stosuje się do zacierania enzymami . Do zacierania słodu –niepotrzebne.
Antypiana – należy mieć , przydane podczas fermentacji i również podczas I-szej destylacji . Są na forach opisy jak podczas destylacji towar idzie w górę .
https://alkohole-domowe.com/forum/piana ... 7403.html#
Wnioski ogólne po procesie.
-Podstawowa sprawa to w przypadku zacierania słodu utrzymać temp. 62-65 *C przez ok. 1,5-2 h . Mnie się to nie udało , uzyskałem mniejszą niż oczekiwana wydajność.
-Warto mieć prasę do wyciskania
-Nie robić tego w pomieszczeniu mieszkalnym , intensywny aromat.
- Zabawa dla cierpliwych , towar musi „ dojrzeć” ale gra „warta świeczki”
Bogatszy o doświadczenia odpowiem sam na te pytania , trudne jak widać. Może komuś będzie to przydatne.
Poziom fenoli:
Kupiłem w sumie 15kg. słodu/10kg - ppm 5-10 i 5kg - ppm 30-45. Po pierwszych próbach jest OK, produkt pijalny , wyczuwalny smak.
Drożdże : Alcotec DISTILLERS WHISKY
Zawierają Glukoamylazę , sa jak najbardziej dobre do tej zabawy
Poziom zalania beczki :
Tak jak pisał wyżej kamilpl82 , z antypianą można pokusić się jeszcze wyżej.
ENZYMY:
Upłynniający , Scukrzający ,Redukujący lepkość – stosuje się do zacierania enzymami . Do zacierania słodu –niepotrzebne.
Antypiana – należy mieć , przydane podczas fermentacji i również podczas I-szej destylacji . Są na forach opisy jak podczas destylacji towar idzie w górę .
https://alkohole-domowe.com/forum/piana ... 7403.html#
Wnioski ogólne po procesie.
-Podstawowa sprawa to w przypadku zacierania słodu utrzymać temp. 62-65 *C przez ok. 1,5-2 h . Mnie się to nie udało , uzyskałem mniejszą niż oczekiwana wydajność.
-Warto mieć prasę do wyciskania
-Nie robić tego w pomieszczeniu mieszkalnym , intensywny aromat.
Nowitcky pisze:
Dojrzeć dobrego słowa użyłeś, ja powiem ci więcej jak dla mnie każdy bimber musi dojrzeć, żeby wyłagodniały ogony a każda whiski to przecież bimber.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.