Kiełbaska

Chleb, zakąski, wędliny, sery, przetwory.
Peter29
Posty: 10
Rejestracja: 30 sty 2016, 3:47

Kiełbaska

Postautor: Peter29 » 02 sty 2018, 23:10

Jako że w obecnym temacie nie ma postów postanowiłem założyć post z przepisem na kiełbaskę (swojską) a bynajmniej taka jak ja robię. Mojej rodzinie, znajomym i mnie smakuje a kto zrobi oceni sam.
Tak więc potrzebujemy: Przepis na 10 kg kiełbaski.

- Łopatka wieprzowa 9 kg
- Wołowinka 1kg
- Podgardle 1-2 kg
- Jelita naturalne 28 mm ok. 12mb.
- Czosnek 1 głowka
- Pieprz najlepiej świeżo mielony
- Papryka ostra i słodka po jednym małym opakowaniu
- Peklosól 3 opakowania
- Kucharek 100gr.
- Majeranek 1 opakowani
- Wędzarnia

Mięsko kroimy w kosteczkę ok 4-5cm. Chude do jednej miski/garnka a tłuste do drugiej. Do tego dodajemy peklosól i wszystko mieszamy ręcznie. Klepiemy po powierzchni na do widzenia i wkładamy do lodówy na 1-3 dni.
Minęły 2 dni wyciągamy mięcho i mielimy. Tłuste na małym sitku a chude na jakimś 13 mm ewentualnie szarpaku. Do tego dodajemy wszystkie przyprawy z przepisu i mieszamy ręcznie, ubijamy jak ciasto drożdżowe. Ile to już sprawa indywidualna. Im dłużej tym lepiej. Do mięska dodajemy ok 1/1,5l wody. Mięsko odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.
W tym czasie obracamy jelitka na drugą stronę i wkładamy je do miseczki z wodą ok 50oC. Im dłużej się moczą tym są bardziej elastyczne. Jeśli woda w misce wystygnie odlejcie zimną a dolejcie ciepłej, tak aby jelitka były w letniej wodzie przez cały czas.
Przed nadziewaniem warto posmakowć farszu. Jeśli czegoś brakuje można doprawić. Przyjmijmy że jest ok więc nadziewamy. Ja robię jelitka po 80 cm. Czyli wychodzą laski jak podwawelska. Po skończonym nadziewaniu kiełbaskę wieszamy w suchym miejscu do obsuszenia ( ok 12 godzin ). Po tym czasie wędzenie ale to już jutro:-)

Peter29
Posty: 10
Rejestracja: 30 sty 2016, 3:47

Re: Kiełbaska

Postautor: Peter29 » 08 sty 2018, 14:27

Wędzenie:
Rozpalamy w wędzarni i rozgrzewamy ją żeby nie skraplała się para wodna. Po rozgrzaniu wkładamy kiełbachę. Przy uchylonych drzwiach osuszamy ją jakieś 20 minut. Później zamykamy drzwi i zaczynamy wędzić. Ja wędzę w temperaturze ok 60-70 st.C. Przez jakieś 4 godzinki. Później po wyjęciu kiełbaski należy ją oparzyć. W tym celu gotujemy wodę w wielkim garnku i kiedy temp. ma ok 90st.C wkładamy kiełbaskę i parzymy ok 20 minut. Po tym czasie wyciągamy i możemy zajadać jednak walory smakowe osiąga po całkowitym wystudzeniu. Jeśli komuś nie chce się parzyć lub z innych przyczyn nie może wędzimy kiełbaskę ok 30 minut dłużej jednak podnosimy temp. w wędzarni do 90-100st.C. Po takim czasie kiełbacha jest do konsumpcji.
Wędzimy drewnem liściastym. Najlepiej olcha, grusza, jabłoń. Osobiście wędzę bukiem i dębem po prostu do takiego mam dostęp.
Myślę że wszystko opisałem. Jeśli o czymś zapomniałem a ktoś byłby zainteresowany służę pomocą.
Miłego zadymiania :-)


Wróć do „Kulinaria i inne wyroby domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości