NALEWKI LIKIERY I INNE SMAKOŁYKI

Jak wykorzystać owoce, zioła i inne składniki do zrobienia różnorakich trunków.
drucik123
Posty: 23
Rejestracja: 05 gru 2017, 9:04

NALEWKI LIKIERY I INNE SMAKOŁYKI

Postautor: drucik123 » 05 gru 2017, 20:49

BARDZO PROSZĘ ŻEBY W TYM POŚCIE NIC NIE PISAĆ OPRÓCZ PRZEPISÓW PONIEWAŻ ROBI SIĘ BAŁAGAN I NIC NIE MOŻNA ZNALEŹĆ A JEŻELI KTOŚ MA PODOBNY PRZEPIS TO DODAJEMY GO PRZEZ ( ODPOWIEDZ Z CYTATEM) POD TYM SAMYM POSTEM
Ostatnio zmieniony 05 gru 2017, 21:49 przez drucik123, łącznie zmieniany 3 razy.

drucik123
Posty: 23
Rejestracja: 05 gru 2017, 9:04

Re: NALEWKI LIKIERY I INNE SMAKOŁYKI

Postautor: drucik123 » 05 gru 2017, 20:56

NALEWKA GŁOGOWA

Składniki:
0,5 kg suszonych owoców głogu
2 l. spirytus 50%
syrop (0,5kg cukru + szklanka wody)
50 g suszonych śliwek, 50 g rodzynek, pół laski wanilii

Sposób wykonania:
Głóg, śliwki, rodzynki, wanilię zalać w słoju spirytusem i macerować w ciepłym miejscu przez 4-6 tygodni. Następnie klarowny nalew zlać do innego naczynia.
Zagotować syrop cukrowy, a po ostudzeniu wlać do niego nalew spirytusowy. Odstawić do sklarowania, przefiltrować i rozlać do butelek.
Cześć cukru można zastąpić miodem. Zwiększając dawkę cukru możemy otrzymać likier głogowy. Nalewkę można też dokwasić sokiem z cytryny, przez co uzyskuje bardziej wyrazisty smak.
Nalewka ma charakterystyczny cierpkawy posmak. Głóg jest powszechnie znanym lekiem na serce, zarówno kwiat jak i owoc. Stosuje się również przy bezsenności i na uspokojenie.
Ostatnio zmieniony 06 gru 2017, 18:39 przez drucik123, łącznie zmieniany 1 raz.

drucik123
Posty: 23
Rejestracja: 05 gru 2017, 9:04

Re: NALEWKI LIKIERY I INNE SMAKOŁYKI

Postautor: drucik123 » 05 gru 2017, 20:59

CYTRYNÓWKA

Składniki:
6 cytryn
12 łyżek cukru
alkohol 40 %
Sposób wykonania:
5 cytryn umyć i obrać ze skórki, szóstą wyszorować i sparzyć. Wszystkie pokroić w plastry,
wrzucić do około 2 litrowego słoja, zasypać cukrem i odstawić na godzinkę. Po tym czasie zalać
alkoholem do pełna.
Szczelnie zamknąć i odstawić na 5-6 dni. Okresowo wstrząsać. Ciecz zlać, przefiltrować, rozlać do
butelek i odstawić do dojrzewania na minimum 1 miesiąc.
Im dojrzewa dłużej tym jest smaczniejsza.
Ostatnio zmieniony 06 gru 2017, 18:39 przez drucik123, łącznie zmieniany 2 razy.

drucik123
Posty: 23
Rejestracja: 05 gru 2017, 9:04

Re: NALEWKI LIKIERY I INNE SMAKOŁYKI

Postautor: drucik123 » 05 gru 2017, 21:01

NALEWKA CYNAMONOWA

1 l spirytusu
10 g kory cynamonowej
3 szklanki wody
1 szklanka miodu

Sposób przyrządzenia:
Korę cynamonową kruszymy i zalewamy w słoju spirytusem i 2 szklankami wody, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 14 dni. W okresie tym kilkakrotnie potrząsamy słojem aby pomieszać jego zawartość. Jedną szklankę wody doprowadzamy do wrzenia, schładzamy do temperatury 40 stopni C i dokładnie mieszamy z miodem, w 14 dniu macerowania dolewamy ten roztwór do słoja i pozostawiamy jeszcze na 24 godziny. Nalew ze słoja filtrujemy i rozlewamy do czystych butelek. Przechowujemy w ciemnym miejscu.
Ostatnio zmieniony 06 gru 2017, 18:39 przez drucik123, łącznie zmieniany 1 raz.

drucik123
Posty: 23
Rejestracja: 05 gru 2017, 9:04

Re: NALEWKI LIKIERY I INNE SMAKOŁYKI

Postautor: drucik123 » 05 gru 2017, 21:05

Nalewka Farmaceutów / Aptekarska

Litr mleka wlać do słoja. Kilogram cytryn dokładnie wyszorować i sparzyć. Obrać - nie powinno być nawet najmniejszej ilości albedo czyli białej części skórki. Pozbyć się pestek i pokroić cytryny w drobne plasterki. Razem z litrem spirytusu dodać do mleka., które za chwilę zacznie się ścinać:) Dodać skórkę z jednej cytryny, trzeba usunąć całkowicie białą część, wyczulam na to bo błąd w tym miejscu może spowodować, że nalewka będzie niedobra i cała praca pójdzie na marne.

Klasyk :D

Nalewkę można zrobić w wersji słodkiej i wytrawnej. Tak więc dodanie kilograma cukru jest opcją.Wersja bez cukru jest uznawana za leczniczą.

Co kilka dni warto potrząść słojem. Od momentu połączenia składników nalewka powinna stać miesiąc. Następnie filtracja i cierpliwość :lol: . Teoretycznie można ją pić od razu, ale po dłuższym czasie jest o wiele lepsza.
Ostatnio zmieniony 06 gru 2017, 18:39 przez drucik123, łącznie zmieniany 1 raz.

drucik123
Posty: 23
Rejestracja: 05 gru 2017, 9:04

Re: NALEWKI LIKIERY I INNE SMAKOŁYKI

Postautor: drucik123 » 05 gru 2017, 21:12

Miętówka

Podstawowa receptura na miętówkę zaczerpnięta z książki ,,Nalewki"

2 dag suszonej mięty pieprzowej zalać litrem wódki 40%.
Odstawić w ciepłe miejsce na trzy dni. Do przygotowanego ciepłego syropu z litra wody i 10 dag cukru dodać spirytus i nalew miętowy. Zmieszać. Rozlać do butelek i odstawić na tydzień.

Tyle przepis, po wypróbowaniu można go dowolnie modyfikować wedle własnego uznania.
Ostatnio zmieniony 06 gru 2017, 18:38 przez drucik123, łącznie zmieniany 1 raz.

drucik123
Posty: 23
Rejestracja: 05 gru 2017, 9:04

Re: NALEWKI LIKIERY I INNE SMAKOŁYKI

Postautor: drucik123 » 05 gru 2017, 21:16

NALEWKA PLEBANA

składniki:
1 litr spirytusu,
1 litr wódki,
1 litr wina TOKAJI,
1 litr miodu,
5 ziarek kardamonu,
sok z 12 cytryn (z miąższem i pestkami).

Proste do bólu. Zmieszać wszystko na miesiąc do dwóch. Już po zbełtaniu składników całość obiecuje doskonały smak.
Ostatnio zmieniony 06 gru 2017, 18:38 przez drucik123, łącznie zmieniany 1 raz.

drucik123
Posty: 23
Rejestracja: 05 gru 2017, 9:04

Re: NALEWKI LIKIERY I INNE SMAKOŁYKI

Postautor: drucik123 » 05 gru 2017, 21:24

Śliwowica :lol: :lol:

2 kg śliwek, 2 litry spirytusu 95%, 1/2 kg cukru, 1/2 litra wody

Śliwków dwa kilo wydryluj, aby przystojnie. pestki wyjmij, trzydzieści ich utłucz i do butla daj /śliwki też/, a litrem spirytusu zalawszy, zakorkuj go co duchu. Trzy abo cztery miesiące nie tykaj go, niech sobie stoi. Jak te miesiące miną, użyjesz essencyi tak urobionej na śliwowicę, a to tym sposobem.
Syrop z pół kila cukru i dwu szklanek wody zagotuj, a wyklarowany należycie , odstaw z kuchni, zaczym powoli do tegoż syropu litr spirytusu wlej, po trosze gotowej essencyi dodawając /całą/, a potym na powrót do butla zlej i na nowo czas pewien daj mu pokój, aby się śliwowica przednia sklarowała, poczym przez flanelę filtrując, w butelki zlewaj, zakorkuj i nie popijaj, aż pół roku minie i wyborną, a wystałą się stanie.
Smacznego
Ostatnio zmieniony 06 gru 2017, 18:38 przez drucik123, łącznie zmieniany 1 raz.

drucik123
Posty: 23
Rejestracja: 05 gru 2017, 9:04

Re: NALEWKI LIKIERY I INNE SMAKOŁYKI

Postautor: drucik123 » 05 gru 2017, 21:28

Paprykówka

Najlepiej nie zapijać :lol:

Sprawdź to:
1/2 kg miodu
1/2 l wody
1 l spirytusu (95%)
5 ziaren ziela angielskiego
5 goździków
kawałek kory cynamonu
pół laski wanilii
szczypta gałki muszkatołowej
kilka kawałków suszonej skórki pomarańczowej
jedna papryczka

Wszystkie składniki oprócz spirytusu pakujesz do gara i mieszając powoli podgrzewasz, aż się zagotuje i utrzymujesz taki stan przez 5 minut, studzisz, dodajesz spiryt, czekasz do wytrącenia osadu, filtrujesz, rozlewasz do butelek i po jednej papryczce do środka.
Po tygodniu pijesz :oops:
Ostatnio zmieniony 06 gru 2017, 18:38 przez drucik123, łącznie zmieniany 1 raz.

drucik123
Posty: 23
Rejestracja: 05 gru 2017, 9:04

Re: NALEWKI LIKIERY I INNE SMAKOŁYKI

Postautor: drucik123 » 05 gru 2017, 21:37

AMARETTO

100 g - pestki z moreli i brzoskwini - pół na pół
40 g - migdały gorzkie
0,6 kg - cukier ( lepiej puder)
0,4 l - wody
1 - laska wanilii
1 l - spirytusu 70 °

Pestki i migdały należy przed zalaniem odpowiednio przygotować. a więc trzeba je sparzyć zdjąć z nich skórki i pociąć na mniejsze kawałki. Wsypujemy wszystkie do słoja i zasypujemy cukrem. Stawiamy słój na parapecie ( jest tu niezbędne ciepło słońca) albo po prostu w ciepłym miejscu na kilka dni. Po czym dodajemy wanilię i zalewamy spirytusem. Macerować ok. miesiąca. Tym razem w ciemnym i chłodnym miejscu. Ja robię to miesiąc i wydaje mi się że starczy. Można oczywiście poeksperymentować z dłuższym macerowaniem, ale ryzykujemy zbyt esencjonalny smak i być może zbyt dużą gorycz. Następnie zlewamy nalew i dodajemy do niego przygotowany syrop. Po następnym tygodniu przecedzamy całość i rozlewamy do butelek. Po kilku miesiącach smak zaczyna się fajnie układać. A po roku to już poezja.
Pić lekko schłodzone - ale bez przesady. Tak z 13*C.
Zwrócić uwagę na jakość pestek.[/quote]

AMARETTO 2
- 0,5 l spiryt 90%
- 0,5 l wody
- 350 g cukru ( tym razem dowolny)
- 250 g migdały słodkie

Migdały obrać ze skórki i poszatkować. Zalać spirytusem i pozostawić w ciemnym miejscu na miesiąc. Po czym przefiltrować. W miedzy czasie zrobić syrop i połączyć z nalewem. Wlać do butli, zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na co najmniej 3 miesiące.
Jest to wersja bardziej wytrawna.
Ostatnio zmieniony 06 gru 2017, 18:36 przez drucik123, łącznie zmieniany 1 raz.

drucik123
Posty: 23
Rejestracja: 05 gru 2017, 9:04

Re: NALEWKI LIKIERY I INNE SMAKOŁYKI

Postautor: drucik123 » 05 gru 2017, 21:40

CYTRYNÓWKA

Składniki:
6 cytryn
12 łyżek cukru
alkohol 40 %
Sposób wykonania:
5 cytryn umyć i obrać ze skórki, szóstą wyszorować i sparzyć. Wszystkie pokroić w plastry,
wrzucić do około 2 litrowego słoja, zasypać cukrem i odstawić na godzinkę. Po tym czasie zalać
alkoholem do pełna.
Szczelnie zamknąć i odstawić na 5-6 dni. Okresowo wstrząsać. Ciecz zlać, przefiltrować, rozlać do
butelek i odstawić do dojrzewania na minimum 1 miesiąc.
Im dojrzewa dłużej tym jest smaczniejsza.[/quote]


CYTRYNÓWKA


- 8 świeżych cytryn
- litr spirytusu 96%
- szklanka cukru
- woda

Cytryny myjemy, z trzech cytryn na tarce trzemy skórkę. Tylko tą żółtą bez tego białego pod spodem. Z reszty cytryn wyciskamy sok
Skórki, sok z cytryny zalewamy spirytem i tak stoi 2 doby, codziennie mieszamy słojem jak przechodzimy obok. Po okresie oczekiwania wszystko odcedzamy. Dolewamy 1,5 wody, do tego szklanka cukru i znów stoi w słoiku ok tygodnia. Po tym przelewamy do butelek i tutaj już każdy musi określić na smak czy dobre czy za kwaśne. W moim przypadku dosypywałem jeszcze po 2 łyżeczki cukru do butelki( tak zażyczyła żona). Soku z cytryn miałem 300 ml. Produkt mętnieje po dodaniu cukru tak że jest jak sklepowa cytrynówka tylko o niebo mocniejsza i lepsza bo zrobiona samemu ;)
Ostatnio zmieniony 06 gru 2017, 18:36 przez drucik123, łącznie zmieniany 1 raz.

drucik123
Posty: 23
Rejestracja: 05 gru 2017, 9:04

Re: NALEWKI LIKIERY I INNE SMAKOŁYKI

Postautor: drucik123 » 05 gru 2017, 21:43

Nalewka miętowo-jabłkowa

Idealny dodatek do drinków.
Składniki:
mięta świeża - liście 1 pęczek
spirytus 0,5 litr
sok jabłkowy 0,5 litr
cukier 25 dag


Nalewka miętowo-jabłkowa - jak zrobić
Liście mięty umyć, osuszyć i zalać spirytusem. Odstawić na 2 tygodnie w ciemne miejsce po czym zlać delikatnie.
Osobno zagotować sok jabłkowy z cukrem, ostudzić i dodać do nalewki. Całość przefiltrować przez bibułę.
Ostatnio zmieniony 06 gru 2017, 18:35 przez drucik123, łącznie zmieniany 1 raz.

drucik123
Posty: 23
Rejestracja: 05 gru 2017, 9:04

Re: NALEWKI LIKIERY I INNE SMAKOŁYKI

Postautor: drucik123 » 06 gru 2017, 9:23

RUM

2 kg melasy trzcinowej
4 kg cukru trzcinowego
25 litrów wody

Melasę i cukier rozpuścić w 5 litrach gorącej wody. Dopełnić do 25 litrów zimnej wody.
Dodać do nastawu saszetkę węgla aktywnego w płynie, w celu absorbcji zanieczyszczeń wytwarzanych przez drożdże podczas procesu fermentacji.
Gdy temperatura nastawu osiągnie 25-28*C, dodać drożdże Rum Turbo . Drożdże najlepiej pracują w temperaturze 22-28*C.
Nie używać rurki fermentacyjnej!
Po zakończonej fermentacji dodać do nastawu środek klarujący Turbo Klar.
Destylować najpóźniej po 24 godzinach nawet jeżeli nastaw jest jeszcze trochę mętny.
Dla rumu idealna moc destylatu to 84-88%. Resztę przeznaczyć do kolejnej destylacji.
Rozcieńczyć destylat do 45% i odstawić na co najmniej jeden miesiąc.
Ostatnio zmieniony 06 gru 2017, 18:35 przez drucik123, łącznie zmieniany 1 raz.

drucik123
Posty: 23
Rejestracja: 05 gru 2017, 9:04

Re: NALEWKI LIKIERY I INNE SMAKOŁYKI

Postautor: drucik123 » 06 gru 2017, 12:08

CYTRYNÓWKA

Składniki:
6 cytryn
12 łyżek cukru
alkohol 40 %
Sposób wykonania:
5 cytryn umyć i obrać ze skórki, szóstą wyszorować i sparzyć. Wszystkie pokroić w plastry,
wrzucić do około 2 litrowego słoja, zasypać cukrem i odstawić na godzinkę. Po tym czasie zalać
alkoholem do pełna.
Szczelnie zamknąć i odstawić na 5-6 dni. Okresowo wstrząsać. Ciecz zlać, przefiltrować, rozlać do
butelek i odstawić do dojrzewania na minimum 1 miesiąc.
Im dojrzewa dłużej tym jest smaczniejsza.[/quote]


CYTRYNÓWKA

- 8 świeżych cytryn
- litr spirytusu 96%
- szklanka cukru
- woda

Cytryny myjemy, z trzech cytryn na tarce trzemy skórkę. Tylko tą żółtą bez tego białego pod spodem. Z reszty cytryn wyciskamy sok
Skórki, sok z cytryny zalewamy spirytem i tak stoi 2 doby, codziennie mieszamy słojem jak przechodzimy obok. Po okresie oczekiwania wszystko odcedzamy. Dolewamy 1,5 wody, do tego szklanka cukru i znów stoi w słoiku ok tygodnia. Po tym przelewamy do butelek i tutaj już każdy musi określić na smak czy dobre czy za kwaśne. W moim przypadku dosypywałem jeszcze po 2 łyżeczki cukru do butelki( tak zażyczyła żona). Soku z cytryn miałem 300 ml. Produkt mętnieje po dodaniu cukru tak że jest jak sklepowa cytrynówka tylko o niebo mocniejsza i lepsza bo zrobiona samemu ;)[/quote]

Nalewka cytrynowa z kawą

Składniki:
0,5 litra wódki
0,5 szklanki cukru
1 duża cytryna
25 ziaren kawy

Cytrynę dokładnie szorujemy i myjemy. Ostrym nożem nacinamy cytrynę, w nacięte miejsca wkładamy ziarna kawy.
Do słoika wkładamy cytrynę z kawą, wsypujemy cukier i wlewamy wódkę. Zakręcony słoik z nalewką odstawiamy na miesiąc w ciemne i chłodne miejsce.
Przez pierwsze dni nalewkę mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Po miesiącu z nalewki wyjmujemy cytrynę, kroimy na pół i wyciskamy sok, wlewamy do nalewki.
Nalewkę odstawiamy na dwa tygodnie, nalewkę filtrujemy przez filtr do kawy i przelewamy do butelki.
Ostatnio zmieniony 06 gru 2017, 18:34 przez drucik123, łącznie zmieniany 1 raz.

drucik123
Posty: 23
Rejestracja: 05 gru 2017, 9:04

Re: NALEWKI LIKIERY I INNE SMAKOŁYKI

Postautor: drucik123 » 06 gru 2017, 18:33

Imbirówka Korzenna:

200g świeżego imbiru
10g cynamonu
2 goździki
20 nitek szafranu
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
250g miodu - musi być klarowny, nie scukrzony
sok z 2 cytryn
1 l wódki 70%
Imbir obrać, pokroić w plasterki, wpakować do słoja, do tego miód, wszystkie przyprawy, sok z cytryn i zalać alkoholem. Zostawić na tydzień i codziennie mieszać. Po tygodniu zlać, zakorkować butelki i niech sobie postoi. Filtruje się to fatalnie, bo cynamon z miodem tworzy glut, ale cierpliwie, cierpliwie i dało radę :D


Wróć do „Nalewki i likiery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości