Zacier z kukurydzy

Zboża, ziemniaki, słód i banany ;) - jak zrobić zacier do późniejszego wykorzystania.
zor-ro1970
Posty: 21
Rejestracja: 04 lut 2016, 21:39

Zacier z kukurydzy

Postautor: zor-ro1970 » 05 lut 2016, 17:24

Wiadomo z doświadczenia że kukurydza ma najwięcej skrobi w sobie. Sucha do 38 %, mokra ok 32. Kukurydzę dajemy na żarna tzn. śrutujemy. Wodę należy zagotować, dodać enzymu upłyniającego ok 0.3ml na kilogram śruty, pogotować z 2 minutki. Do gotującej się wody dodać śrutę kukurydzianą w proporcji 1 kg śruty na 3.5 litra wody. Dobrze rozmieszać aby nie było grudek i ostudzić do temperatury 63-65 st. Mieszając dodać enzymu scukrzającego ok. 0.6ml na kilogram śruty. Przykryć, kontrolować temperaturę aby była stała jak pisałem wyżej. Po 1.5 godzinki skrobia zamieni się na glukozę. Sprawdzić czy cała skrobia się scukrzyła płynem lugola (jodyna) Po wystudzeniu przefiltrować dodać drożdży do zacierów i czekać na przefermentowanie. Potem wg, uznania i możliwości przedestylować lub rektyfikować. Polecam wódeczka delikatna, z nutą słodyczy.Tak na marginesie jak każdy alkohol nieleżakowany rektyfikuję minimum 2 razy i za każdym razem odcinam frakcję. Powstaje wtedy spirytus wyborowy lub po trzeciej rektyfikacji luksusowy.
Ostatnio zmieniony 05 lut 2016, 19:23 przez zor-ro1970, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
pretender
Posty: 217
Rejestracja: 22 sty 2016, 17:48

Re: Zacier z kukurydzy

Postautor: pretender » 05 lut 2016, 17:27

Coś chyba pomyliłeś, skąd w kukurydzy słód ? :-)
A co do zacierania kukurydzy to może gr000by wrzucilby swój opis? Wszystko bardzo dokładnie i jasno opisane.

zor-ro1970
Posty: 21
Rejestracja: 04 lut 2016, 21:39

Re: Zacier z kukurydzy

Postautor: zor-ro1970 » 05 lut 2016, 17:31

Poprawiłem chodziło mi o skrobię

boxer1981228
Posty: 124
Rejestracja: 22 sty 2016, 17:10

Re: Zacier z kukurydzy

Postautor: boxer1981228 » 05 lut 2016, 17:34

zor-ro1970 pisze: Po wystudzeniu przefiltrować dodać drożdży do zacierów i czekać na przefermentowanie.


Filtrujesz przed fermentacją? Nie fermentujesz razem z ziarnem?

zor-ro1970
Posty: 21
Rejestracja: 04 lut 2016, 21:39

Re: Zacier z kukurydzy

Postautor: zor-ro1970 » 05 lut 2016, 17:36

Tak zapodaję drożdżaki do brzeczki.

Awatar użytkownika
pretender
Posty: 217
Rejestracja: 22 sty 2016, 17:48

Re: Zacier z kukurydzy

Postautor: pretender » 05 lut 2016, 18:46

Tracisz wiele aromatu, nie lepiej później filtrować?

Awatar użytkownika
moonshiner
Posty: 4
Rejestracja: 23 mar 2016, 11:33
Lokalizacja: Sląsk

Re: Zacier z kukurydzy

Postautor: moonshiner » 23 mar 2016, 11:48

Witam. Zrobiłem mój pierwszy zacier z kukurydzy i przefiltrowałem dopiero po fermentacji. Jak na pierwszy raz wyszło super. Lekko słodkawy i delikatny mimo swojej mocy zapach i smak. Pozdrawiam.
moonshiner

zor-ro1970
Posty: 21
Rejestracja: 04 lut 2016, 21:39

Re: Zacier z kukurydzy

Postautor: zor-ro1970 » 18 sty 2017, 22:08

Fermentacja z ziarnem jest mało odporna na zakażenia dlatego brzeczka

Awatar użytkownika
Interceptor
Posty: 3
Rejestracja: 15 gru 2016, 9:28

Re: Zacier z kukurydzy

Postautor: Interceptor » 13 lut 2017, 0:05

Będę musiał spróbować przed i po dla porównania.

seneka25
Posty: 13
Rejestracja: 25 lut 2016, 20:01

Re: Zacier z kukurydzy

Postautor: seneka25 » 14 lut 2017, 21:33

Dobrze fermentowłeś a zor-ro nie wie co pisze. Moze pochwali się wszystkim jak wykonuje zaciery z kukurydzy i ile razy zakażenie złapał.

Awatar użytkownika
pretender
Posty: 217
Rejestracja: 22 sty 2016, 17:48

Re: Zacier z kukurydzy

Postautor: pretender » 15 lut 2017, 21:48

zor-ro1970 pisze:Fermentacja z ziarnem jest mało odporna na zakażenia dlatego brzeczka

Hmmm, a po czym to wnosisz?
Zacierasz, wszystko jest razem.

Duch Lasu
Posty: 24
Rejestracja: 06 lut 2017, 19:16

Re: Zacier z kukurydzy

Postautor: Duch Lasu » 17 lut 2017, 20:29

nigdy, ale to nigdy nie miałem z tym problemu, a tak na oko z kukurydzy to pewnie będzie blisko 1 m³ wytoczyłem.


Wróć do „Zaciery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości