Znalazłem coś takiego jak "Ekstrakty słodowe niechmielone" od Wytwórni Ekstraktów Słodowych -w skrócie "WES" (teoretycznie takie jak w brewkitach do piwa tylko bez chmielu). Można kupić w kanistrze 14 litrów takiego ekstraktu za cenę ~190zł.
Proszę darować sobie sarkazmy o "zupie z torebki"

Ktoś ma doświadczenia w tym temacie? Ja kiedyś robiłem piwo z brewkitu i mimo że popełniłem kilka błędów to było dwie półki wyżej nad koncernówkami! Jak wiadomo produkcja piwa i whisky wygląda identycznie (pomijając oczywiście chmielenie), więc śmiem twierdzić, że powinno się to udać

Właściwie poza pytaniami o walory smakowe takiej whisky.. (których moim zdaniem tylko 10% to zacier, a 20% to destylacja i 70% leżakowanie i dojrzewanie), to nurtuje mnie tylko jedna kwestia - wydajność!

Czy ktoś mi może odpowiedzieć na pytanie ile można uzyskać sensownego (pod względem blg) nastawu z tych czternastu litrów ekstraktu?