Na jakich drożdżach nastaw

Masz naglący problem - napisz tutaj. Doradzających prosimy o PORADY czyli albo odpowiadanie na zadane pytania albo kierujące do konkretnie tematu(link), w którym znajduje się odpowiedź.
heniek
Posty: 1
Rejestracja: 05 mar 2016, 15:26

Na jakich drożdżach nastaw

Postautor: heniek » 06 mar 2016, 17:39

Witam,
jestem nowy i dostałem od znajomego w spadku aabratka: rura 63 mm, 120 cm + katalizator, zbiornik 50 l z grzałką 2 x 2 kW. Znajomy przed wyjazdem wyjaśnił mi co i jak(on nie często tym się bawił), ale stosował drożdże piekarnicze. I te jego nastawy capiły w całym domu. Poczytałem trochę na różnych forach i mam mętlik. Może byście podrzucili jakąś doradę: jakie proporcje, ile cukru, ile wody, jakich drożdży i ile użyć by było dobrze i ekonomicznie .
Pozdrawiam - Heniek :roll:

Troglo-B
Posty: 70
Rejestracja: 27 lut 2016, 9:45

Re: Na jakich drożdżach nastaw

Postautor: Troglo-B » 06 mar 2016, 18:29

Ja używam SpiritFerm T3 na opakowaniu wszystko pisze.

aronia
Posty: 149
Rejestracja: 31 gru 2015, 5:47

Re: Na jakich drożdżach nastaw

Postautor: aronia » 07 mar 2016, 1:14

Wybór konkretnych drożdży zależy tylko od Twoich priorytetów - jeżeli zależy Ci na nieuciążliwym zapachu i małej ilości produktów ubocznych fermentacji to zainteresuj się drożdżami typu Vodka(większość producentów ma takie w ofercie) - przy nich zdecydowanie warto trzymać się przepisu na opakowaniu.
Jeżeli zależy Ci na czasie fermentacji to drożdże typu 48 lub 24 - rezygnując z szybkiego zakończenia fermentacji możesz 1 paczką przerobić więcej cukru niż opisuje producent czyli wariant ekonomiczny.
Dla poprawy zapachu podczas fermentacji i jakości możesz też pomyśleć o zastosowaniu glukozy lub cukru inwertowanego.

Krismors
Posty: 4
Rejestracja: 29 sty 2017, 9:26

Re: Na jakich drożdżach nastaw

Postautor: Krismors » 29 sty 2017, 19:52

Ja (i znajomy) używam T48 z tego co czytałem i z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że są uniwersalne, jak dasz 6kg cukru w 2 dni uzyskasz zacier ok. 14%. Jak dasz 8kg cukru w 5 dni uzyskasz zacier ok. 20%. Czyli z 50 litrów zacieru przy drugiej opcji masz 10 litrów spirytusu ( od tego oczywiście odejmij podpałkę, przedgony i pogony). Zwykle tyle wychodzi, ostatnio miałem trochę mniej, ale warunki były inne i zacier się chyba "zagotował". Mimo tego T48 są uważane za jedne z bardziej odpornych na temperatury (i za niskie i za wysokie). Drożdże piekarnicze to lepiej dodać do drożdżówki.... Żeby zrobić dobre wino trzeba użyć dobrych drożdży winnych, do zacieru najlepsze są drożdże gorzelnicze.

Awatar użytkownika
Nowitcky
Posty: 37
Rejestracja: 20 paź 2016, 21:53

Re: Na jakich drożdżach nastaw

Postautor: Nowitcky » 30 sty 2017, 18:18

Drożdże piekarnicze to to już przeżytek . Na tej stronce wejdź do sklepu , kliknij na drożdże Alcotec 48 i będziesz wszystko wiedział co i jak


Wróć do „Szybka pomoc”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość