Problem z nastawem

Masz naglący problem - napisz tutaj. Doradzających prosimy o PORADY czyli albo odpowiadanie na zadane pytania albo kierujące do konkretnie tematu(link), w którym znajduje się odpowiedź.
Misha
Posty: 2
Rejestracja: 15 sty 2017, 13:24

Problem z nastawem

Postautor: Misha » 15 sty 2017, 13:36

Witam!
Ok 6dni temu zrobilem pierwszy nastaw!
Wszystko wg instrukcji z paczki.
8 kg cukru wg instrukcji powinno byc przerobione po ok 5 dniach, wiec wlalem turboklar (bez sprawdzania zawartosci cukru) Teraz wydaje mi sie, ze nastaw jest nadal slodki.
Moje pytanie brzmi, czy moge go destylowac, czy mam dodac wiecej drozdzy i poczekac jeszcze kilka dni.
Czy turboklar zabil drozdze w moim nastawie?
Jest to moj pierwszy nastaw i korci mnie, zeby go przedestylowac.
Alkoholomierz pokazuje ok 10% ( tylko ponoc cukier moze zaklamac odczyt)
Co radzicie?

aronia
Posty: 149
Rejestracja: 31 gru 2015, 5:47

Re: Problem z nastawem

Postautor: aronia » 15 sty 2017, 14:00

A posiadasz może cukromierz, bo on powiedziałby więcej o tym na jakim etapie jest fermentacja tego nastawu.
Jeśli chodzi o przepuszczenie przez sprzęt to oczywiście możesz to zrobić, ale jeśli nie jest on do końca przerobiony to ilość urobku będzie mniejsza niż przy nastawie całkowicie przefermentowanym.
P.S. Alkoholomierzem nie mierzymy stężenia alkoholu w nastawach, winach, zacierach, nalewkach itp ze względu na zawartość innych związków które powodują przekłamanie wyniku. Alkoholomierz służy do pomiarów roztworów alkoholowo-wodnych(spirytus, wódka).

Awatar użytkownika
ROY
Posty: 10
Rejestracja: 02 sty 2017, 22:33
Lokalizacja: D.G.

Re: Problem z nastawem

Postautor: ROY » 15 sty 2017, 14:49

Tak Jest, cukromierz bardzo by pomógł w tej sytuacji. Jeśli nie posiadasz takiego sprzętu udaj się do najbliższego marketu budowlanego (OBI, Castorama Itp...) powinni mieć. Jeśli cukier nie został w pełni przerobiony warto poczekać.
W San Escobar jedynymi dopuszczalnymi do ruchu będą pojazdy marki AutoSan.

Szlumf
Posty: 58
Rejestracja: 23 sty 2016, 9:26

Re: Problem z nastawem

Postautor: Szlumf » 15 sty 2017, 17:09

Jak kupisz to wrzuć do czystej wody. Cukromierze z supermarketu często oszukują ze względu na przesunięcie skali. Ma pokazywać 0. Jeżeli pokaże inną wartość to spróbuj przesunąć skalę delikatnym postukiwaniem.

Misha
Posty: 2
Rejestracja: 15 sty 2017, 13:24

Re: Problem z nastawem

Postautor: Misha » 15 sty 2017, 18:15

Dzieki bardzo

pako
Posty: 59
Rejestracja: 04 lut 2016, 22:03

Re: Problem z nastawem

Postautor: pako » 15 sty 2017, 20:26

Jezeli nie posiadasz cukromierza zawsze warto sprawdzic na smak ma byc cierpkie kwasne czy jak tam to sobie nszwiesz .
Ma smakowac jak wino wytrawne.

Awatar użytkownika
ziutek128
Posty: 98
Rejestracja: 17 cze 2016, 21:55

Re: Problem z nastawem

Postautor: ziutek128 » 18 sty 2017, 22:28

Mój drogi, kup cukromierz... tyle w temacie.

Krismors
Posty: 4
Rejestracja: 29 sty 2017, 9:26

Re: Problem z nastawem

Postautor: Krismors » 29 sty 2017, 10:02

Z tego co widzę to kolega ma niski procent, słodki zacier, więc cukromierz potwierdzi tylko to co już zauważył. Pytanie brzmiało co dalej zrobić, czy można dodać drożdży do sklarowanego za pomocą turboklaru zacieru.

kudlatytraktor
Posty: 6
Rejestracja: 02 lis 2017, 23:51

Re: Problem z nastawem

Postautor: kudlatytraktor » 05 lis 2017, 20:11

Widać nikt nie próbował. A co jest w saszetce "A"? Bo jeśli kosmiczny roztwór hamujący pracę drożdży to może być klops.


Wróć do „Szybka pomoc”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość