Kwas cytrynowy

Miejsce gdzie znajdziesz słowniczek, podstawowe informacje o aparaturze: typach, budowie, termometrach
Awatar użytkownika
gr000by
Posty: 5
Rejestracja: 31 gru 2015, 4:18
Lokalizacja: Rzeszów

Kwas cytrynowy

Postautor: gr000by » 28 kwie 2016, 13:15

Kwas cytrynowy, znany też jako kwasek cytrynowy, może służyć do wielu rzeczy w naszym hobby. Jest to białe ciało stałe, bez zapachu. Zgodnie z nazwą jest to kwas, więc służy do zakwaszania środowiska. Jest to związek występujący naturalnie w owocach (głównie cytrusowych, ale jeszcze większe ilości tego kwasu występują w czarnych porzeczkach ;) ) i organizmach żywych (wchodzi w skład łańcucha reakcji oddychania tlenowego). Z tego powodu stosuje się go i jego sole (cytryniany) jako środki zakwaszające i regulatory kwasowości, także w lekach, napojach, produktach spożywczych i nie tylko - środkach myjących, czyszczących, odkamieniających i wielu wielu innych. Występuje jako popularne E330 (dodatek do żywności).
Jego podstawowe zastosowania w domowym piwowarstwie, winiarstwie, miodosytnictwie, nalewkarstwie, gorzelnictwie to:
- środek zakwaszający - dodany w niewielkich ilościach do mdłych nalewek, win czy miodów pitnych nadaje im głębi smakowej, czyni je bardziej rześkimi i lekkimi (przeciwwaga dla słodkiego smaku); oprócz tego może służyć do zakwaszania nastawów cukrowych oraz zacierów zbożowych, które czasami wymagają korekty pH podczas zacierania;
- środek czyszczący - do czyszczenia miedzi wraz z perhydrolem;
- środek odkamieniający - szczególnie dobrze radzi sobie na gorąco w formie roztworu (optymalna dawka 10-50g na 2l wody), co najważniejsze nie pozostawia zapachu jak ocet i lepiej radzi sobie z uporczywym kamieniem - czajniki nigdy nie będą czystsze niż nowe, ale znacznie mniej zakamienione niż po occie ;);
- środek do inwersji cukru - cukier rozpuszcza się w gorącej wodzie z dodatkiem 20-100g kwasu na 30kg cukru (ja używałem 50g kwasu na 30kg cukru, rozpuszczone w 92-102 litrach gorącej wody, dla wrzątku można użyć połowę ilości wody), cukier biały ulega wtedy częściowemu rozkładowi na cukry proste, co ułatwia start fermentacji drożdżom i redukuje nieco intensywność zapachu podczas fermentacji.
Fermentować, destylować, zalegalizować!

kudlatytraktor
Posty: 6
Rejestracja: 02 lis 2017, 23:51

Re: Kwas cytrynowy

Postautor: kudlatytraktor » 05 lis 2017, 19:08

To ostatnie to dla mnie nowość, Dzięki.


Wróć do „Podstawowe informacje”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości