Obliczenia

Miejsce gdzie znajdziesz słowniczek, podstawowe informacje o aparaturze: typach, budowie, termometrach
Awatar użytkownika
Eldier
Posty: 79
Rejestracja: 25 sty 2016, 7:28

Obliczenia

Postautor: Eldier » 09 mar 2016, 16:50

Witam,
w tym temacie będę opisywał jak policzyć różne rzeczy, niektóre mniej, niektóre bardziej przydatne.

Blg -> docelowy procent
Zacznijmy od przeliczania blg na docelowy procent. Oczywiście przy założeniu, że cały cukier został przerobiony.
Przykładowo 24blg.
Pierwszym krokiem jest zamiana na g/l, ponieważ skala blg jest wyrażona wagowo - 1 stopień oznacza 1g cukru w 100g roztworu.

Najpierw zamieniamy blg na g/kg:
24blg - 240g/kg

Następnie musimy obliczyć objętość 1kg takiego roztworu.
Skoro jest 240g cukru, to wody pozostaje 760g. Gęstość wody wynosi 1g/ml, a więc woda zajmuje 760ml. 1g cukru zajmuje około 0,6ml, stąd:
240*0,6 = 144ml cukru

Dodajemy objętość wody i cukru:
760+144 = 904ml -tyle zajmuje 1kg roztworu.

Na samym końcu dzielimy zawartość cukru przez objętość roztworu i mnożymy przez 1000.
240/904*1000 = 265,49 g/l

Teraz już wiemy ile g cukru jest w 1l naszego nastawu, jedyne co zostało to podzielić otrzymany wynik przez 17 - jest to stała.
265,49/17 = 15,61%
Wychodzi, że z blg 24 po przerobieniu całego cukru otrzymamy 15,61%.

Ale zaraz, zaraz skąd się wzięło to magiczne 17? Ano stąd, że drożdże żeby wyprodukować 1% alkoholu w litrze potrzebują około 17g cukru. Są szczepy które potrzebują trochę mniej np 16,8g, a są szczepu które potrzebują troszkę więcej np 17,2, dlatego przyjmujemy 17.

Blg -> docelowy procent - nieprzerobiony nastaw
A co w sytuacji, gdy drożdże się zbuntują i mimo naszych próśb, gróźb, szlochów, a czasem nawet modlitw za nic nie chcą podjąć dalszej pracy? Postępujemy podobnie jak powyżej, z tym że mamy więcej liczenia.
Przykładowo nastaw 24blg zatrzymał się na rzeczywistym 5blg - nie jest to odczyt z cukromierza, więcej pojawi się z czasem w odpowiednim temacie.
Skoro mamy już 24blg przeliczone na g/l to połowa roboty odchodzi.
24blg - 265,49g/l

Analogicznie obliczamy 5blg - 51g/l.

Teraz odejmujemy od cukru początkowego cukier końcowy:
265,49-51 = 214,49g/l

Tyle cukru zostało przerobione, dzielimy przez 17 i mamy wynik:
214,49/17 = 12,61%

Jeżeli mielibyście jakieś pytania, sugestie, zażalenia, propozycje to piszcie, postaram się wszystko uwzględnić i na wszystko odpowiedzieć.

CDN.

Awatar użytkownika
pretender
Posty: 217
Rejestracja: 22 sty 2016, 17:48

Re: Obliczenia

Postautor: pretender » 01 maja 2016, 9:48

Jeśli mogę koledze się "wciąć",
korzystam z tego wzoru
17 [stała] x l [planowana obj. nastawu w litrach] x % [planowana moc nastawu] = g [ilość cukru, jaką musimy użyć]
Oczywiście, wzór możemy przekształcać.

kudlatytraktor
Posty: 6
Rejestracja: 02 lis 2017, 23:51

Re: Obliczenia

Postautor: kudlatytraktor » 05 lis 2017, 19:04

Przeczytać nie podziękować, Grzech! Prze to dziękuje Wam.


Wróć do „Podstawowe informacje”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość