Termometry - gdzie umieścić i w jaki sposób korzystać z ich wskazań

Miejsce gdzie znajdziesz słowniczek, podstawowe informacje o aparaturze: typach, budowie, termometrach
aronia
Posty: 149
Rejestracja: 31 gru 2015, 5:47

Termometry - gdzie umieścić i w jaki sposób korzystać z ich wskazań

Postautor: aronia » 26 sty 2016, 16:07

Termometry przy aparacie typu pot-still i kolumnach przy robieniu destylatów smakowych:

Termometry w aparatach przy robieniu spirytusu:

Masz w aparacie 1,2,3 a może 8 termometrów - opisz dla innych użytkowników w jaki sposób korzystać z konkretnego pomiaru w określonym przypadku.

P.S. Wpisy będą konsolidowane w tym poście z dopiskiem o autorze.

Lootzek
Posty: 9
Rejestracja: 25 sty 2016, 20:30

Re: Termometry - gdzie umieścić i w jaki sposób korzystać z ich wskazań

Postautor: Lootzek » 28 sty 2016, 19:39

Termometry w kolumnie mam 4 (typ ST-9281C).
Zaczynając od dołu:
- Pierwszy jest w kegu, wskazuje temperaturę cieczy, co jest pomocne w ustaleniu początkowego % wsadu do kega (a więc i spodziewanego uzysku), oraz informuje pod koniec ile jeszcze mogło zostać alkoholu w zbiorniku.
- Drugi mam 55 cm nad zbiornikiem (35 nad katalizatorem). Za wysoko, spadek po wypełnieniu zmywakowym, teraz przy sprężynkach spokojnie mógłby być 20 cm niżej. Jest to mój termometr prowadzący, na którym utrzymuję stabilną temperaturę dnia.
- Trzeci jest ok. 10 cm pod głowicą, wbrew pozorom bardzo przydatny pod koniec procesu. Kiedy nie jestem już pod koniec w stanie ustabilizować temp. na prowadzącym, a na tym ciągle jeszcze stoi, wiem że od tej pory muszę bardzo uważnie kontrolować to co leci z zaworka i szykować pomału do odbioru pogonu. W momencie kiedy temperatura drgnie na trzecim termometrze, wiem że spokojnie mogę kończyć proces bo w kolumnie nie ma już prawie alkoholu.
- Czwarty, w głowicy. Przydatny podczas destylacji smakówek, pomocniczo i orientacyjnie w trybie potstill, niezbędny gdy wspomagam destylację prostą refluksem by utrzymać % urobku na względnie stałym poziomie.

Szlumf
Posty: 58
Rejestracja: 23 sty 2016, 9:26

Re: Termometry - gdzie umieścić i w jaki sposób korzystać z ich wskazań

Postautor: Szlumf » 28 sty 2016, 20:50

U mnie jest tak.
1. Termometr w kotle (w cieczy) informuje mnie ile % jest w przybliżeniu w kotle w danym momencie. Stosuję jakiś tablicowy 0,1C z początków na potstilu.
2. Termometr w buforze (w cieczy) informuje ile w przybliżeniu % pozostało w buforze. Stosuje wędzarniczy z dokładnością 1C lub DS od Pamela.
3. 30cm nad kotłem (kłaczki zmywaków jako wypełnienie kolumny). Do określenia końca stabilizacji. Jak przez 5 minut temperatura się nie zmienia to uznaję, że kolumna jest stabilna. Pamel, czujka DS.
4. Około 130cm od kotła +- 20cm w zależności od konfiguracji kolumny. Dla mnie termometr prowadzący. Gdy temperatura wzrasta o 0,12C zmniejszam odbiór lub pompuję. Przy pierwszej rektyfikacji dokładam do serca , przy drugiej do dalszego przerobu. Pamel z DS-em.
5. 30cm pod OLM. Obecnie z lenistwa nie używam. Wcześniej na podstawie jego wskazań przechodziłem na odbiór z LM. Teraz odbieram tylko OLM. Reszta do przerobu. Pamel, DS.
6. Głowica. Stosuję cały czas przy kolumnie półkowej (owocówki) jak Lootzek. Przy rektyfikacji dla mnie wskaźnik do przerwania odbioru pogonów do następnej przeróbki. Pogony ciągnę do 80C w głowicy. Pamel, DS.
Początkującym wystarczy moim zdaniem jeden termometr gdzieś w 2/3 kolumny. Stabilizować około 1/2 godz po ustaleniu się na nim temperatury. Odbierać serce do wzrostu o 0,1C. Reszta do przerobu. Ale im więcej termometrów tym lepiej oczywiście.

boxer1981228
Posty: 124
Rejestracja: 22 sty 2016, 17:10

Re: Termometry - gdzie umieścić i w jaki sposób korzystać z ich wskazań

Postautor: boxer1981228 » 28 sty 2016, 23:21

No to czas na mnie ;) Ja używam termometru z SKN-a (4 sondy DS) Na początku myślałem że 4 sondy to za mało do prowadzenia procesu a po przeprowadzeniu kilku procesów nawet 2 szt by wystarczyły.

- pierwsza jest w zbiorniku i według niego opracowałem sobie schemat korekt odbioru no i oczywiście pokazuje mi ile jeszcze alko w zbiorniku zostało oraz, na którym etapie procesu jesteśmy.
-druga sonda jest w buforze (w cieczy) i służy mi do określenia czy bufor się aby za szybko nie wygotowuje (staram się aby bufor nie uruchomił się wcześniej jak 95-96 stopni w zbiorniku)
- trzecia sonda to 10 cm nad buforem (10 półka) i jest to mój termometr prowadzący. Pokazuje mi kiedy kolumna zaczyna być stabilna i kiedy zaczyna się rozjeżdżać (skok temperatury).
- czwarta jest w głowicy lub pod OLM w zależności jak akurat potrzebuję, czy do rektyfikacji czy destylacji prostej.

Pozdrawiam
B

Peter29
Posty: 10
Rejestracja: 30 sty 2016, 3:47

Re: Termometry - gdzie umieścić i w jaki sposób korzystać z ich wskazań

Postautor: Peter29 » 30 sty 2016, 9:30

U mnie jeden jest w kegu, następny nad buforem na 10 półce, kolejny na wysokości odbioru OVM, lub głowicy w zależności od potrzeb. Od niedawna na wyjściu wody chłodzącej. Może mało istotny ale pozwalający zminimalizować ilość zużywanej wody ( wersja dla bardzo skąpych ;) ).

Awatar użytkownika
King Crimson
Posty: 36
Rejestracja: 25 sty 2016, 17:24

Re: Termometry - gdzie umieścić i w jaki sposób korzystać z ich wskazań

Postautor: King Crimson » 30 sty 2016, 15:40

Mam 7 punktów pomiaru. Jednak dla mnie najważniejszymi i podstawowymi są: keg, bufor i "tzw. 10 półka"(15cm nad buforem). prowadzę tak proces aby te 3 termometry były w równowadze. czyli na "10 półce" ma stać w miejscu, a w kegu ma rosnąć szybciej niż w buforze. W taki sposób aby na koniec procesu keg wskazywał 100*C a bufor 89-90*C.
Reszta, jako poglądowe to - pod OLM, głowica, na wylocie wody ze skraplacza i w płaszczu.

Awatar użytkownika
kamilpl82
Posty: 99
Rejestracja: 25 sty 2016, 16:35
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Termometry - gdzie umieścić i w jaki sposób korzystać z ich wskazań

Postautor: kamilpl82 » 03 lut 2016, 19:07

Posiadam 4 termometry:
1- keg
2-tzw 10 półka
3-pod OVM
4-głowica
Mam zamiar dokupić jeszcze jeden, na wyjście wody chłodzącej.
A proces prowadzę na 1, 2 i 4.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

http://domowe-alkohole-forum.pl/


Wróć do „Podstawowe informacje”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość