Sterownik Bolecki SKN

Regulatory, termometry, elektrozawory i sterowniki.
Lowelas2806
Posty: 34
Rejestracja: 31 sty 2016, 14:12

Re: Sterownik Bolecki SKN

Postautor: Lowelas2806 » 17 kwie 2016, 0:14

Odpowiem tak fajna zabawka, ale jak dla mnie mały wyświetlacz LCD wszystko w oczach się p.......Oli i te niedociągnięcia w sterowaniu, ale jest lepiej niż było. Wymaga wiele pracy, ale nie jest źle.

Pilnuj spacji i interpunkcji, bo:
Twoja stara piła, leży w piwnicy.
Twoja stara piła leży w piwnicy.
Widzisz różnicę?
Eldier

Awatar użytkownika
bolecki
Posty: 66
Rejestracja: 05 lut 2016, 14:19
Kontaktowanie:

Re: Sterownik Bolecki SKN

Postautor: bolecki » 17 kwie 2016, 12:31

Wymieniaj te niedociągnięcia i to jak wiele pracy trzeba w niego włożyć (nie robiąc z niego całkiem innego sterownika, bo nie o to tu chodzi).

andrea
Posty: 29
Rejestracja: 26 sty 2016, 12:39

Re: Sterownik Bolecki SKN

Postautor: andrea » 17 kwie 2016, 15:00

Mnie interesuje 8 kanałów sprzeżonych z zegarem. Czy to tak dużo ?

boxer1981228
Posty: 124
Rejestracja: 22 sty 2016, 17:10

Re: Sterownik Bolecki SKN

Postautor: boxer1981228 » 17 kwie 2016, 16:37

Lowelas2806 A jaki Ty byś chciał tam wyświetlacz? Jak plazma na ścianie? Według mnie sterownik pracuje jak należy, nic się nie sypie ani nie zacina/zawiesza. Co więcej chcieć?

aronia
Posty: 149
Rejestracja: 31 gru 2015, 5:47

Re: Sterownik Bolecki SKN

Postautor: aronia » 17 kwie 2016, 17:19

andrea ale weź poprawkę, że Ty chcesz zmienić istniejący sterownik na coś o wiele bardziej skomplikowanego: 6 EZ, 8 kanałów(chodzi o pomiary temperatury czy coś jeszcze?), czujniki zalania - wszystko rozumiem i wiem, że ma to zapewnić maksymalną automatyzację... Tylko ile taki sterownik będzie kosztował w wersji komercyjnej z całym osprzętem - wchodzę do sklepu/dzwonię do producenta i kupuje/zamawiam komplet, który montuje do kolumny(wersja amatorska/składana we własnym zakresie mnie nie interesuje)? Albo ile Ty byłbyś skłonny za takie coś zapłacić?

piterll
Posty: 3
Rejestracja: 18 kwie 2016, 11:31

Re: Sterownik Bolecki SKN

Postautor: piterll » 18 kwie 2016, 11:42

Witam wszystkich na forum, jestem tu pierwszy raz i zwracam się o pomoc.
Wpisuję się do temat sterownika ale nie po to by powiedzieć coś na jego temat, wręcz odwrotnie o podpowiedź czy on się nadaje do mojej budowanej kolumny AABRATEK. Nie mam do końca pojęcia jaki sterownik i czym on ma zarządzać, ile sond czy jakieś elektrozawory i tym podobne. Sterownik ma wiele opcji które wydawało mi się że nie będą mi potrzebne. Czy ktoś może mnie naprowadzić bo jestem świeży w temacie i nie chce zrobić kilku kroków w tył. Jeśli potrzebne są jakieś dodatkowe info. powiedzcie co mam opisać.

andrea
Posty: 29
Rejestracja: 26 sty 2016, 12:39

Re: Sterownik Bolecki SKN

Postautor: andrea » 18 kwie 2016, 12:55

@ aronia
Co to są za koszty? Sterwonik arduino na 8 EZ z programowalnym zegarem, czujnikiem optoelektrycznym lub pływakowym. Koszt jednego EZ do CO2 to 23 PLN po małych modyfikacjach kryzowane na odpowiednią prędkość przepływu i za ok 1000 PLN dostajemy full automat. Oczywiście przy montażu we własnym zakresie.
Mamy wszystko rozfrakcjonowane, odebrane i bezpiecznie.

aronia
Posty: 149
Rejestracja: 31 gru 2015, 5:47

Re: Sterownik Bolecki SKN

Postautor: aronia » 18 kwie 2016, 17:27

piterll wszystko zależy od tego czego oczekujesz - jeżeli na chwilę obecną sam nie wiesz co on miałby robić to na Twoim miejscu bym na jakiś czas bym odpuścił temat i dopiero po opanowaniu obsługi manualnej myślałbym o jakichś dodatkach typu elektrozawory etc.
andrea jeżeli to żadne koszty to czemu jeszcze nie jest taki dostępny w sprzedaży? I mam do Ciebie prośbę jak będzie taki do kupienia to podziel się z wszystkimi forumowiczami informacją gdzie coś takiego można zakupić - tylko już gotowy zestaw z tymi kryzowanymi EZ i żeby to był ten full automat o którym piszesz - czyli wciskam START i na tym kończy się moja obsługa :D

andrea
Posty: 29
Rejestracja: 26 sty 2016, 12:39

Re: Sterownik Bolecki SKN

Postautor: andrea » 18 kwie 2016, 18:26

@ aronia
Nie jest dostępny i nie będzie. Bezpieczeństwo ponad wszystko. Nie wezmę odpowiedzialności za kogoś.Takie cudo tylko u mnie. Mnie komercja nie interesuje. Pomysł mam i jestem pewien, że dobry i bezpieczny. Mam kłopoty ze gościem od programowania, bo wiecznie zajęty. Mnie się nie śpieszy. Wersja komercyjna byłaby droższa, bo mam różnego śmiecia, który wykorzystuję do eksperymentów.
A wiem, że jest wielu, którzy mają full automat i cicho siedzą :-) . Ja też nie mam zamiaru się wychylać :-) .

Awatar użytkownika
bolecki
Posty: 66
Rejestracja: 05 lut 2016, 14:19
Kontaktowanie:

Re: Sterownik Bolecki SKN

Postautor: bolecki » 20 kwie 2016, 17:34

-> Piterll, tak jak Aronia napisał. Najpierw postaraj się w ogarnąć sprzęt w stopniu podstawowym, myślę że jak zrobisz kilka cykli z czego nawet pierwsze zepsujesz to będzie wystarczająco. W tedy Twoje potrzeby się same wyklarują.
W sumie nie ty pierwszy masz taki dylemat i mocno myślę żeby z SKNem zrobić tak jak ze sterownikami do kotłów. Wypuszcza się kilka w świat i osoby stojące w kolejce mogą się nim pobawić za friko przez tydzień/dwa. Jednak w przeciwieństwie do sterowników do kotłów C.O są pewne mankamenty:

1. Tak jak zacząłeś- mało kto wie co tak naprawdę potrzebuje.
2. Znakomita większość osób nie ogarnia tematów od strony elektrycznej, biorąc pod uwagę sporą różnorodność konstrukcji nie da się przygotować jakiejś "ogólnej" wersji, którą po prostu się podłączy do zasilania.
3. J.W lecz od strony mechanicznej (średnice króćców, itd)

-> Andrea. Może byś w końcu przestał spamować na temat "LEPSZYCH" konstrukcji, które to albo powstają, albo powstały ale dostęp jest tylko z pod pazuchy?. Za winklem to kiedyś cinkciarze kase rozmieniali, a pod kantorem to klientów łapali. Możesz fuczeć i się odgrażać ale pisząc takie rzeczy na tym wątku, to...jak dla mnie... bawisz się w takiego cinkciarza.
Komercja Cię nie interesuje?. :lol: Nawet Matka Teresa za friko nie śmigała!. O, bardziej przyziemnie. Jak będziesz w mało ciekawej okolicy to zapytaj grupki dresów czy spuszczą Ci łomot za friko, czy też na finał wyskoczysz jeszcze z telefonu za taką usługę.
Otwórz sobie firmę, zapłać podatki, ogarnij biurokrację i pijawki z tym związane. Jak Ci się uda to zrób rzetelnie jakiś projekt, ogarnij produkcję, martw się o jutro- porozmawiamy inaczej. Jak myślisz że coś zlecisz dekarzowi, który od kilku lat ma pasję pod tytułem arduino i po godzinach klepnie CI kilka linijek kodu to jesteś w sromotnym błędzie. Jeszcze większym jeśli pociągniecie sobie z sieci jakiś gotowy soft. Póki co to Ty nawet gwarancji działania i bezpieczeństwa nie chcesz dać. To się po prostu nazywa dymanie klientów na frajerstwo.

W SKNie cały czas coś Ci nie pasuje, czegoś brakuje. Jak się dana funkcja pojawi to zaraz wymyślasz nowe dziwne rzeczy. Chyba źle oceniłeś rozwój tego sterownika bo dotarłeś już do 8EZ i koszcie na poziomie tysiaka- toś poszedł jak kuna w rabarbar!. Tego się oczywiście nie doczekasz więc możesz przy tym zostać i się wydzierać jaki to SKN jest ułomny. Nie doczekasz się tylko dlatego że nikt o zdrowych zmysłach nie przespawa malucha na dużego fiata.

Znajdź mi drugi taki sterownik w takiej cenie, o takim rozwoju i niezawodności. Dla ułatwienia możesz sobie nawet temat zrobić "kto odesłał SKN'a na gwarancję". Znajdziesz jedną/dwie osoby, a to jest... promil.

Nie miałeś go, nie masz, mieć nie będziesz. Tak że jak masz zamiar dalej prowadzić tego typu dyskusje to lepiej oszczędź nam irytacji, innym użytkownikom czytania o bajerach, a adminowi roboty.

Szerokości.

andrea
Posty: 29
Rejestracja: 26 sty 2016, 12:39

Re: Sterownik Bolecki SKN

Postautor: andrea » 21 kwie 2016, 20:56

Prosze administracje o uspokojenie Pana.
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2016, 22:32 przez andrea, łącznie zmieniany 1 raz.

Lowelas2806
Posty: 34
Rejestracja: 31 sty 2016, 14:12

Re: Sterownik Bolecki SKN

Postautor: Lowelas2806 » 21 kwie 2016, 21:37

Panie Bolek co pan wiesz o destylacji jak:
@ andrea - Czwartek, 21 Kwietnia 2016, 20:19
a co on wie o destylacji, jak caly czas do kotła węgiel sypał :-)
, a teraz do rzeczy super sprawa z nowym softem do jeziorka .Ważne że to podobno nie koniec .

Lowelas2806
Posty: 34
Rejestracja: 31 sty 2016, 14:12

Re: Sterownik Bolecki SKN

Postautor: Lowelas2806 » 01 maja 2016, 22:44

Witam mam pytanie o SKN w trybie półautomatycznym pod czasem właśnie co powinno być wpisane lub co powinno się wyświetlać
Wróć do tego posta i popraw:
viewtopic.php?f=44&t=50&start=80&p=647#p602
Kolejny post bez interpunkcji pójdzie do kosza.
Eldier

boxer1981228
Posty: 124
Rejestracja: 22 sty 2016, 17:10

Re: Sterownik Bolecki SKN

Postautor: boxer1981228 » 02 maja 2016, 1:48

Nie pamiętam dokładnie, ale wydaje mi się że tam wpisujesz z palucha temperatury przy jakim ma się zamknąć i otworzyć EZ. Którą masz wersję SKN-a, V2? Jeśli tak to jutro odpalę panel i zerknę dla potwierdzenia.

Awatar użytkownika
pretender
Posty: 217
Rejestracja: 22 sty 2016, 17:48

Re: Sterownik Bolecki SKN

Postautor: pretender » 19 maja 2016, 23:31

Czy jest możliwość zwiększenia zakresu temperatury w ustawieniach procesu #1, dotyczy załączenia chłodzenia, gdy dół przekroczy 60°C. Sonda dół u mnie znajduje się w buforze, te 60C to troszkę za wcześnie.
Edit
Lub możliwość wyboru, wg którego pomiaru ma załączyć się EZ.
Ostatnio zmieniony 19 maja 2016, 23:31 przez pretender, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
pretender
Posty: 217
Rejestracja: 22 sty 2016, 17:48

Re: Sterownik Bolecki SKN

Postautor: pretender » 21 maja 2016, 13:42

I druga sprawa, moc przy odbiorze przedgonu. Możesz zmienić na 4kW? Przy moich 4kW mogę ustawić max 3.96kW.
I jeszcze jak mogę pomarudzić, to nie wyświetla temperatury radiatora. Tyle zauważyłem.

Awatar użytkownika
pretender
Posty: 217
Rejestracja: 22 sty 2016, 17:48

Re: Sterownik Bolecki SKN

Postautor: pretender » 25 maja 2016, 17:20

Kolega Bolecki zagląda na forum?

Tomek
Posty: 1
Rejestracja: 22 cze 2016, 11:58

Re: Sterownik Bolecki SKN

Postautor: Tomek » 22 cze 2016, 12:29

4 kW na przedgonie? U mnie jest 2,4 kW. A kolega to jak duży zbiornik ma?


pretender pisze:Czy jest możliwość zwiększenia zakresu temperatury w ustawieniach procesu #1, dotyczy załączenia chłodzenia, gdy dół przekroczy 60°C. Sonda dół u mnie znajduje się w buforze, te 60C to troszkę za wcześnie.
Edit
Lub możliwość wyboru, wg którego pomiaru ma załączyć się EZ.


Masz pomiar temp. na KEGU?
Generalnie to po co chłodzić jak się jeszcze nie rozgrzało. Musi się chłodzenie włączyć na chwilę przed osiągnięciem optymalnej temp procesu.

Scalone. Nie pisz posta pod postem.
Eldier

Awatar użytkownika
Eldier
Posty: 79
Rejestracja: 25 sty 2016, 7:28

Re: Sterownik Bolecki SKN

Postautor: Eldier » 22 cze 2016, 12:36

Witam Tomaszu :)
To zależy od średnicy kolumny, a nie wielkości zbiornika :)
Ja też stabilizuje i odbieram przedgon na mocy roboczej, czyli około 4kW.

Awatar użytkownika
Szymciu
Posty: 28
Rejestracja: 24 sty 2016, 13:47

Re: Sterownik Bolecki SKN

Postautor: Szymciu » 23 cze 2016, 11:55

Przeczytałem cały wątek i widzę, że historia SKN powiela się po kilku forach. Jak zawsze znajdą się zwolennicy i przeciwnicy. Tylko nie widzę sensu wprowadzania drastycznych zmian w urządzeniu, które zostało zostało dopracowane i dostosowane do określonych warunków pracy. Nikomu na siłę się nie wciśnie - przecież jak nie pasi to nie trzeba tego montować, zważywszy ne to, że do tanich bajerów nie należy. ;)

Osobiście posiadam od niedawna SKN w v1. Jak dla mnie to bardzo funkcjonalne urządzenie ułatwiające pracę i w ogóle obsługę kolumny. Po prostu wykonuje część czynności za nas dobierając parametry procesu pod siebie. Ale nie zgodzę się z tym, że dla nowicjuszy jest dobrym rozwiązaniem. Prawda, że pomoże i będzie czuwał nad prawidłowym przebiegiem procesu, ale... No właśnie, w momencie jak coś pójdzie nie tak - gdzie szukać przyczyny? Uważam, że jeżeli ktoś potrafi samodzielnie sterować procesem w sposób w jaki robi to SKN i potrafi eliminować niedoskonałości ręcznie i świadomie, to SKN będzie formą, nazwijmy to "wygodnego luksusu" :D
P.S. rozumiem też tych, co dążą do stworzenia full automatu, sprawa indywidualna. Ja tam preferuję obecność przy sprzęcie w trakcie jego działania, w przypadku jeżeli coś pójdzie nie tak, mogę łatwiej wychwycić potencjalny problem. Wiadomo, full automat - ON,idę na pierdoły, robi się samo - wracam a tutaj naczynia pełne, sprzęt wyłączony - bajka. Ale jak wracam po 5-6h a tutaj jedno wielkie NIC - gdzie wtedy na szybko szukać usterki? Dziękuję, posiedzę...
Doświadczenie przyjdzie z czasem....


Wróć do „Elektronika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość