Sterownik Bolecki SKN

Regulatory, termometry, elektrozawory i sterowniki.
Awatar użytkownika
bolecki
Posty: 66
Rejestracja: 05 lut 2016, 14:19
Kontaktowanie:

Re: Sterownik Bolecki SKN

Postautor: bolecki » 01 lip 2016, 11:05

Jak nie zaglądam to trzeba mi posłać strzałkę 503-064-713
Powiadomienia swoją drogą, ale niekiedy jak nie kliknę od razu to potem się zgubi. Potem tylko zaglądam z ciekawości- jak widać raz na długi czas...

Zmiana z 3.96 na 4kW to w zasadzie żadna zmiana, więc tutaj bym tego nawet nie ruszał. Zakresy ustawianych temperatur oczywiście można zmienić. Z radiatorem jest tak że poszedł soft w którym zapomniałem to odfajkować (żeby mi na czas prac nie piszczał na stole że ma problem z temperaturą radiatora)
Teraz ja mam pytanie, czy podczas normalnego użytkowania komuś pojawił się błąd pamięci, który pozamiatał wszystkie ustawienia?.
Normalna praca, czyli wykluczamy wejście w odpowiednie menu i bezpośrednie efekty aktualizacji.

boxer1981228
Posty: 124
Rejestracja: 22 sty 2016, 17:10

Re: Sterownik Bolecki SKN

Postautor: boxer1981228 » 01 lip 2016, 15:21

Nigdy nie miałem najmniejszego problemu ze sterownikiem.

Awatar użytkownika
pretender
Posty: 217
Rejestracja: 22 sty 2016, 17:48

Re: RE: Re: Sterownik Bolecki SKN

Postautor: pretender » 02 lip 2016, 10:54

U mnie też bez problemów.
pretender pisze:Czy jest możliwość zwiększenia zakresu temperatury w ustawieniach procesu #1, dotyczy załączenia chłodzenia, gdy dół przekroczy 60°C. Sonda dół u mnie znajduje się w buforze, te 60C to troszkę za wcześnie.
Edit
Lub możliwość wyboru, wg którego pomiaru ma załączyć się EZ.

Co z tym?

Awatar użytkownika
bolecki
Posty: 66
Rejestracja: 05 lut 2016, 14:19
Kontaktowanie:

Re: Sterownik Bolecki SKN

Postautor: bolecki » 04 lip 2016, 13:02

Nic, :) da się.
Jak dół zacznie wrzeć to jak szybko i do jakiej wartości rośnie Ci temperatura na tym czujniku, ile czasu potrzebujesz na "przebicie" bufora?

Awatar użytkownika
pretender
Posty: 217
Rejestracja: 22 sty 2016, 17:48

Re: Sterownik Bolecki SKN

Postautor: pretender » 04 lip 2016, 16:52

Nie pamiętam, wieczorem zerknę w loga. Najprostrza byla by możliwość ustawienia samemu czujnika.

aronia
Posty: 149
Rejestracja: 31 gru 2015, 5:47

Re: Sterownik Bolecki SKN

Postautor: aronia » 06 lip 2016, 17:22

Szymciu pisze:Prawda, że pomoże i będzie czuwał nad prawidłowym przebiegiem procesu, ale... No właśnie, w momencie jak coś pójdzie nie tak - gdzie szukać przyczyny? (...) Ale jak wracam po 5-6h a tutaj jedno wielkie NIC - gdzie wtedy na szybko szukać usterki?
- w logach na karcie pamięci :D Analizując plik można się doszukać przyczyny, dlaczego to nie poszło tak jak powinno iść.
A gdy samodzielnie nie widzimy to zawsze można podrzucić plik komuś innemu kto nawet bez dokładnego opisu procesu spojrzy na to z innej perspektywy i wychwyci problem.

Awatar użytkownika
Szymciu
Posty: 28
Rejestracja: 24 sty 2016, 13:47

Re: Sterownik Bolecki SKN

Postautor: Szymciu » 07 lip 2016, 8:23

aronia pisze: A gdy samodzielnie nie widzimy to zawsze można podrzucić plik komuś innemu kto nawet bez dokładnego opisu procesu spojrzy na to z innej perspektywy i wychwyci problem.

Już ja znam takich ekspertów od analiz procesu ;)
Doświadczenie przyjdzie z czasem....

aronia
Posty: 149
Rejestracja: 31 gru 2015, 5:47

Re: Sterownik Bolecki SKN

Postautor: aronia » 21 wrz 2016, 8:11

Myślę, że dość ciekawa informacja ze strony producenta, która zainteresuje piwowarów i zacierających:
Dobra informacja dla piowarów domowych. SKN umożliwia także sterowanie kotła zacierno warzelnego.
Aktualnie funkcjonalność jest podobna do wycofanego z produkcji sterownika SPZ10. Możliwe jest zdefiniowane do ośmiu przerw temperatura/czas, oraz odstępów pomiędzy kolejnymi chmieleniami. Mieszadło sterowane jest przekaźnikiem 1A, możliwe jest definiowanie sposobu pracy (np stała lub z regulowanymi cyklami praca-postój). Program eChart został zastąpiony funkcją logowania danych na kartę SD.
O ile oprogramowanie użytkownik może zmienić samodzielnie to podczas zamawiania należy zwrócić uwagę na fakt że sterownik z przeznaczeniem do piwowarstwa posiada gwintowany czujnik temperatury.
Instrukcja obsługi dla werji piwowarskiej posiada w nazwie pliku "SKN_SPZ10".
Instrukcja do tej wersji oprogramowania dostępna tutaj: http://bolecki.pl/pdf/SKN_SPZ_201.pdf

Mak
Posty: 8
Rejestracja: 02 gru 2016, 20:07

Re: Sterownik Bolecki SKN

Postautor: Mak » 02 gru 2016, 20:13

boxer1981228 pisze:Czy jest możliwa taka aktualizacja oprogramowanie gdzie przy ustawieniu przedgonu będzie np: można ustawić żeby EZ załączył się 1, 2 lub 3 razy co np 5-10 min na 5 sek. Takie coś rozwiązałoby problem dużych jeziorek i zrzutów.

Witam
Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić dlaczego to rozwiązanie jest dobre przy dużym jeziorku?
Mi się wydaje ze lepiej po stabilizacji zlać całą zawartość na raz

aronia
Posty: 149
Rejestracja: 31 gru 2015, 5:47

Re: Sterownik Bolecki SKN

Postautor: aronia » 02 gru 2016, 23:38

Wszystko zależy od pojemności jeziorka, przepustowości EZ i zaworka - gdy jeziorko ma np. 100 ml to jednorazowe spuszczenie go przy zbiorniku większym niż 50l może nie spowodować całkowitego pozbycia się przedgonu i tutaj pasowałoby powtórzyć. Kolejna kwestia to przepustowość - u jednego opróżnienie całego jeziorka będzie trwało te 4-5s, u innego minutę, bo np. zaworek/EZ ogranicza przepływ. Tak, że sam widzisz - punkt widzenia zależy od punktu siedzenia i przed wybraniem odpowiedniego rozwiązania należy przeanalizować wszystkie za i przeciw, a najlepiej przetestować różne opcje i wybrać najlepszą dla siebie.

Mak
Posty: 8
Rejestracja: 02 gru 2016, 20:07

Re: Sterownik Bolecki SKN

Postautor: Mak » 03 gru 2016, 14:22

Jeziorko ma 250ml zbiornik 50l i wydaje mi się że spuszczenie na raz całego jest najlepszym sposobem pozbycia się przedgonów. Tzn jeziorko powinno być zlane zawsze w całości bo jak zlejemy tylko część to cały czas rozcieńczamy przedgony.
Następnie kropelkowo można odebrać 500ml dla przepłukanie głowicy i dodać to do następnego wsadu. I dlatego nie rozumiem dlaczego 1, 2 lub 3 razy co np 5-10 min na 5 sek. Jeżeli się mylę proszę o poprawienie.

Szlumf
Posty: 58
Rejestracja: 23 sty 2016, 9:26

Re: Sterownik Bolecki SKN

Postautor: Szlumf » 03 gru 2016, 17:14

Skoro płuczesz głowicę to znaczy, że nie masz obniżonego odbioru. Większość kolegów już taki posiada i jak napisał Aronia w zależności od wielkości jeziorka stosują odpowiednią ilość zrzutów do dokładnego oczyszczenia odcinka nad obniżonym odbiorem. Ja mam OLM i przy wsadzie 55l (kocioł 66l) raz opróżniam jeziorko 200ml i na wszelki wypadek kropelkowo jeszcze przez cały proces z LM około 100ml. Dochodzi jeszcze z 50ml na płukanie półki OLM. Przy mniejszych wsadach zmniejszam pojemność jeziorka ale przyjąłem, że nie mniej niż 100ml.

Mak
Posty: 8
Rejestracja: 02 gru 2016, 20:07

Re: Sterownik Bolecki SKN

Postautor: Mak » 03 gru 2016, 18:19

Mam OVM i po opróżnieniu jeziorka stabilizuję krótko i zaczynam odbiór OVM jednocześnie kropelkowo oczyszczając głowicę LM. Po jakimś czasie przechodzę na LM żeby mieć większy zapas jak zacznie rosnąć temperatura na 10 półce.
No ale widzę, że duże jeziorko 250ml najlepiej jednak opróżnić jednorazowo do końca.

radkon
Posty: 4
Rejestracja: 21 gru 2016, 15:24

Re: Sterownik Bolecki SKN

Postautor: radkon » 21 gru 2016, 16:11

Witam wszystkich
Czytam tutaj o jednorazowym zrzucie jeziorka i zaleznosciach od lego wielkosci.
Uzywam kolumny 160cm 50mm 30l keg na OVM, sprerzynki. W sterowniku V2 doszla opcja kilka zalan ktorych nie uzywalem do tej pory z braku wiedzy ktorej nie moge znalesc. (w V1 czas 1m i gorowe) Czy po 3 zalaniach moge na mojej kolumnie zrzucic jeziorko jednorazowo (przez LM oczywiscie) Jakie przerwy powinny byc miedzy zalaniami? Po czym poznaje sie wielkosc jeziorka.
Dziekuje za wyrozumialosc

Awatar użytkownika
bolecki
Posty: 66
Rejestracja: 05 lut 2016, 14:19
Kontaktowanie:

Re: Sterownik Bolecki SKN

Postautor: bolecki » 06 sty 2017, 10:56

Poratował by ktoś dowolnym logiem z SKNa gdzie widać prace z przymykaniem MZ w kolejnych krokach?

radkon
Posty: 4
Rejestracja: 21 gru 2016, 15:24

Re: Sterownik Bolecki SKN

Postautor: radkon » 08 sty 2017, 20:31

nadal potrzebne?

Awatar użytkownika
bolecki
Posty: 66
Rejestracja: 05 lut 2016, 14:19
Kontaktowanie:

Re: Sterownik Bolecki SKN

Postautor: bolecki » 08 sty 2017, 20:52

a podeślij
office małpa bolecki.pl

radkon
Posty: 4
Rejestracja: 21 gru 2016, 15:24

Re: Sterownik Bolecki SKN

Postautor: radkon » 10 sty 2017, 16:19

Poszlo.. Doszlo??

Awatar użytkownika
bolecki
Posty: 66
Rejestracja: 05 lut 2016, 14:19
Kontaktowanie:

Re: Sterownik Bolecki SKN

Postautor: bolecki » 10 sty 2017, 20:34

Si seniore. Tak swoją drogą czemu to tak szarpie tym zaworem?. Często się zamyka, a jak się otworze to też nie nie długo.

radkon
Posty: 4
Rejestracja: 21 gru 2016, 15:24

Re: Sterownik Bolecki SKN

Postautor: radkon » 12 sty 2017, 20:38

niestety nie znam odpowiedzi na to pytanie mimo ze bardzo bym chcial. Teraz i tak jest lepiej w v1 czesciej byl zamkniety niz otwarty. Troche pomoglo obnizenie mocy z 2600 na 2200 (choc bylo nie zalecane... )
Calosc procesu w granicach normy wiec wiec staram sie nie nazekac.
Jak sie koniec rurki sercek zanuzy przy odbiorze badz na chwie przytka to potem juz katastrofa.

BTW przy jakiej wartosci zawor jest otwarty 50%


Wróć do „Elektronika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość