Sterownik Bolecki SKN

Regulatory, termometry, elektrozawory i sterowniki.
aronia
Posty: 149
Rejestracja: 31 gru 2015, 5:47

Sterownik Bolecki SKN

Postautor: aronia » 11 lut 2016, 23:55

Zapraszam do dyskusji, wymiany doświadczeń i ustawień obecnych użytkowników jak i potencjalnych zainteresowanych tym sterownikiem.
Jeżeli macie jakieś sugestie/przemyślenia co można by zmienić/poprawić w soft-cie obecnych wersji(bez ingerowania w sprzęt) lub propozycje sprzętowe dla wersji kolejnych to jak najbardziej zapraszam do dyskusji.

Może zacznę: w wersji V2 mamy 3 krotne zalewanie z przerwami oraz korektę temperatury dnia - myślę, że można by dodać te opcja również w oprogramowaniu do V1.

solohan
Posty: 77
Rejestracja: 22 sty 2016, 18:54

Re: Sterownik Bolecki SKN

Postautor: solohan » 12 lut 2016, 13:14

Witam, mam pytanie odnośnie EZ w SKN v1. Jeden EZ mam założony na OLM, drugi od wody leży niewykorzystany. Nie używałem trybu automat jeszcze :)
Pytanie czy można wykorzystać drugi EZ do odbioru z głowicy, kontretnie do stabilizacji po prześciu z odbioru OLM na LM. Sterowanie w trybie pól automat tylko jako ON/OFF?

aronia
Posty: 149
Rejestracja: 31 gru 2015, 5:47

Re: Sterownik Bolecki SKN

Postautor: aronia » 12 lut 2016, 14:07

Aby zamontować zawór przy głowicy potrzebował być takiego na 230V. Oczywiście można by taki założyć, ale w trybie półautomatycznym nadal będzie pracował tylko ON/OFF zgodnie z Twoim ustawieniem, bo nie ma możliwości ustawienia dla niego histerezy. W trybie automatycznym EZ uruchamiany jest na podstawie temperatury w zbiorniku i jak tylko się uruchomi to działa do samego końca grzania, a nawet trochę dłużej(bo jeszcze podczas schładzania).

andrea
Posty: 29
Rejestracja: 26 sty 2016, 12:39

Re: Sterownik Bolecki SKN

Postautor: andrea » 12 lut 2016, 15:53

aronia, a mało o tym bylo...
Jak producent staje okoniem to po co się wywnętrzniać...
Następny poemat pochwalny nt. SKN-a? Ty jesteś zadowolony i niech tak zostanie...

aronia
Posty: 149
Rejestracja: 31 gru 2015, 5:47

Re: Sterownik Bolecki SKN

Postautor: aronia » 12 lut 2016, 17:04

Ja wiem, że należysz do grona sceptyków tego sterownika(czy go używałeś nie wiem), więc bardzo zapraszam Cię do dyskusji - może akurat tutaj zostaniesz wysłuchany przedstawiając swoje pomysły na to co można by zmienić w oprogramowaniu lub w ewentualnych kolejnych wersjach sprzętowych.
Z tego co wiem na forum jest kilku posiadaczy takiego sterownika, więc wymiana doświadczeń może nam pomóc zoptymalizować ustawienia, a od tego jest forum, żeby dyskutować :D
P.S. Jeżeli używasz jakiegoś innego, jesteś z niego zadowolony i chciałbyś się podzielić opinią z użytkownikami forum - zapraszam do założenia odpowiedniego tematu.

Awatar użytkownika
pretender
Posty: 217
Rejestracja: 22 sty 2016, 17:48

Re: Sterownik Bolecki SKN

Postautor: pretender » 13 lut 2016, 0:10

Czy jest możliwość dodania czasu procesu w trybie auto? W logach czas biegnie od zera, ale na ekranie głównym tego nie widać. Miejsca za wiele nie ma, ale może jednak...

boxer1981228
Posty: 124
Rejestracja: 22 sty 2016, 17:10

Re: Sterownik Bolecki SKN

Postautor: boxer1981228 » 13 lut 2016, 16:07

No to może ja dorzucę swoje 3 grosze. Jestem po kilku procesach, kilka na półautomacie (pretender całkowity czas procesu się wyświetla podczas przy w półautomacie) i ostatnio na automacie. Sterownik wersji V1. Po kilku chwilach na wprowadzenie parametrów przystąpiłem do pracy, sterownik sam zalał kolumnę oczywiście po wprowadzeniu odpowiednich danych, przeszedł elegancko w stabilizację, potem w tryb przedgon i tu niestety musiało to być zrobione ręcznie bo EZ mam pod OLM. Ale do sedna, chodzi o ustawienie etapu pogon. W tej chwili w etapie pogon mamy do wybory przejście do tego trybu po tym jak dół albo góra kolumny osiągnie odpowiednią temperaturę, co przy mojej konfiguracji gdzie sonda dołu jest w buforze a góra to 10 półka jest raczej niemożliwe do ustawienia bo EZ nie dopuści do wzrostu temperatury na 10 półce. Moja propozycja jest taka aby została dodana taka opcja jak przy kończeniu procesu. Np; przejście do etapu pogon po zamknięciu EZ na określony czas. Trzeba by też pamiętać o tym aby ta opcja była inaczej ustawiona niż w ostatniej fazie, gdzie ustawiamy koniec procesu względem czasu zamknięcia EZ. Do wyboru końca procesu są też inne opcje jak temperatura w zbiorniku lub dole kolumny. Nie wiem ile ingerencji musiałby włożyć producent na taką aktualizację ale myślę warto. Co o tym myślicie? Jak coś nie jasno napisałem to pytać ;)

solohan
Posty: 77
Rejestracja: 22 sty 2016, 18:54

Re: Sterownik Bolecki SKN

Postautor: solohan » 15 lut 2016, 12:33

Pojawiła się przystawka LM/OLM sterująca dwoma elektrozaworami. Info z AD ;)

boxer1981228
Posty: 124
Rejestracja: 22 sty 2016, 17:10

Re: Sterownik Bolecki SKN

Postautor: boxer1981228 » 15 lut 2016, 14:14

solohan pisze:Pojawiła się przystawka LM/OLM sterująca dwoma elektrozaworami. Info z AD ;)


Nie ciesz się za wcześnie ;) Przystawka do sterownika wersji V2 musimy panele powymieniać :(

andrea
Posty: 29
Rejestracja: 26 sty 2016, 12:39

Re: Sterownik Bolecki SKN

Postautor: andrea » 15 lut 2016, 16:00

@aronia
Skoro należę do grona sceptyków, więc opisz dokładnie, co i jak masz poustawiane, żeby pracował jako automat. Przedstaw Twoją konfigurację sprzętu.
A dlaczego Ty wychodzisz z taką propozycją , a nie sam Bolecki? Dziwne , bo mnie by interesowało, jak i co można jeszcze ulepszyć.
I jednak obsługa OLM pomimo wszystko będzie :-) :-) :-) :-)
Ja pracuję na sprzęcie obśmianym i wyszydzanym od Pamela. Nie da się zrobić z tego automatu, ale od momentu , jak zaczynam odbierać serce mogę śmiało iść spać.
Mam pomysły jak zrobić na jego bazie automat, ale kończę już moją przygodę z tym hobby.:-)

aronia
Posty: 149
Rejestracja: 31 gru 2015, 5:47

Re: Sterownik Bolecki SKN

Postautor: aronia » 15 lut 2016, 17:49

andrea pisze:opisz dokładnie, co i jak masz poustawiane, żeby pracował jako automat. Przedstaw Twoją konfigurację sprzętu.
Z chęcią bym Ci odpowiedział jak mam poustawiane, ale aktualnie nie posiadam kompletnej kolumny z tym sterownikiem. Dodatkowo konkretne ustawienia zależą od konfiguracji sprzętu(np. rozmieszczenia sond termometru) i preferencji użytkownika np. tego jak długo chce stabilizować, odbierać przedgon itd, ale to już sam wiesz najlepiej np. dla jednej osoby wystarczy 10 minut stabilizacji, a u kogoś innego 1 h to minimum.
andrea pisze:A dlaczego Ty wychodzisz z taką propozycją , a nie sam Bolecki? Dziwne , bo mnie by interesowało, jak i co można jeszcze ulepszyć.
To użytkownicy kolumn i tego sterownika wiedzą najlepiej czego im jeszcze w nim potrzeba i gdy zbierze się więcej głosów za danym rozwiązaniem jak np. tym które sam opisałeś:
andrea pisze:I jednak obsługa OLM pomimo wszystko będzie :-) :-) :-) :-)
w miarę możliwości konstrukcyjnych zostają one z czasem wprowadzone.
andrea pisze:Ja pracuję na sprzęcie (...) od Pamela. Nie da się zrobić z tego automatu, ale od momentu , jak zaczynam odbierać serce mogę śmiało iść spać.
Przy takiej postawie jak Twoja czyli zostawieniu sterownika bez kontroli również SKN-a mógłbyś tak zostawić.
andrea pisze:Mam pomysły jak zrobić na jego bazie automat, ale kończę już moją przygodę z tym hobby.:-)
Trochę szkoda, bo użytkowników z dużym doświadczeniem, którzy mogli by służyć poradą początkującym zawsze brakuje, więc jeszcze przemyśl swoją decyzję :D.

Awatar użytkownika
bolecki
Posty: 66
Rejestracja: 05 lut 2016, 14:19
Kontaktowanie:

Re: Sterownik Bolecki SKN

Postautor: bolecki » 16 lut 2016, 11:58

-> Boxer, takie pogony są ale w v2, do wyboru jest tam jeszcze KEG. Czas zamknięcia został przeniesiony z reguły zakończenia procesu.
To że jest v1 i v2 to nie jest jakaś zła wola, po prostu nie wszystkie zmiany da się zrobić na danym sprzęcie. Zamiast v3 z obsługą OLMa i w zasadzie zerową zmianą kosztu jest droższa przystawka którą może sobie doczepić każdy z V2.

Jeszcze by wypadało na pogonach i zakończeniu zwiększyć rozdzielczość ustawiania temperatury- całe stopnie to chyba za mało.

-> Andrea, forum to nie jest jedyne miejsce gdzie zbieram opinie, tak że nie szukaj dziury w całym. Wyznaję też reguła że jeśli jeden nazywa cię wariatem to można go olać, ale jeśli mówią to trzy kolejne osoby to coś w tym może być. Tak że jak podchodzisz od d(..)y strony siejąc ferment to nie dziw że jest jak jest.

I na litość, SKN nie jest automatem. Mam ochotę na coś takiego ale od 2 lat ewidentny brak czasu. Choć może to i dobrze bo się wnioski patentowe uleżą.

andrea
Posty: 29
Rejestracja: 26 sty 2016, 12:39

Re: Sterownik Bolecki SKN

Postautor: andrea » 16 lut 2016, 13:39

@aronia
Jakiej mojej postawie, bo nie rozumiem?
@bolecki
A gdzie zbierasz te opinie? Gdzie szukam jakiejś dziury? Masz jakieś omamy :-) Jaki ferment, chłopie zastanów się, zmień napastliwy język. Dlaczego mnie atakujesz? Gdzie Ty widzisz jakiś atak na Ciebie?
Zapytaj, więc Twoich odbiorców, dlaczego oni reklamują SKN-a jako automat?
Jak byś pytał odpowiednich ludzi to nie byłoby v2, przystawki do olm-a/v3/ i pewnie na tym jeszcze nie koniec:-) .
Ostatnio zmieniony 16 lut 2016, 14:40 przez andrea, łącznie zmieniany 1 raz.

boxer1981228
Posty: 124
Rejestracja: 22 sty 2016, 17:10

Re: Sterownik Bolecki SKN

Postautor: boxer1981228 » 16 lut 2016, 14:04

@bolecki

Znaczy że dupa i zostanie w V1 tak jak jest ??? A jak już jesteśmy przy V1 to mam do Ciebie pytanko, czy da radę przepiąć kabel, kość EZ na włączonym sterowniku pod inny EZ ? I ten drugi zadziała. Chodzi o to że mam 2 EZ i teraz ten właściwy jest pod OLM a mam zapasowy co bym sobie podłączył LM i czy jak odepnę kabel od jednego i podepnę pod drugi to zadziała ???

aronia
Posty: 149
Rejestracja: 31 gru 2015, 5:47

Re: Sterownik Bolecki SKN

Postautor: aronia » 16 lut 2016, 14:18

W kwestii postawy chodzi mi o zostawienie pracującej kolumny bez Twojej kontroli co sam opisałeś:
andrea pisze:ale od momentu , jak zaczynam odbierać serce mogę śmiało iść spać.
i zdanie się tylko na sterownik.
boxer1981228 w trybie półautomatycznym na "sucho" to działało.

P.S. Proszę o spokój - wszelkie osobiste wycieczki/zaczepki nie wnoszące nic do tematu będą USUWANE z treści postów.

Awatar użytkownika
bolecki
Posty: 66
Rejestracja: 05 lut 2016, 14:19
Kontaktowanie:

Re: Sterownik Bolecki SKN

Postautor: bolecki » 16 lut 2016, 17:10

Boxer, odpięcie pracującego zaworu może uszkodzić sterownik.

boxer1981228
Posty: 124
Rejestracja: 22 sty 2016, 17:10

Re: Sterownik Bolecki SKN

Postautor: boxer1981228 » 16 lut 2016, 17:48

@bolecki a odpięcie do w czasie kiedy EZ jest zamknięty i podpięcie go pod drugi ??? I wtedy jak temp spadnie i sterownik będzie otwierał EZ to otworzy ten drugi???

Awatar użytkownika
bolecki
Posty: 66
Rejestracja: 05 lut 2016, 14:19
Kontaktowanie:

Re: Sterownik Bolecki SKN

Postautor: bolecki » 16 lut 2016, 21:42

Jeśli sterownik go wyłączy to możesz zmieniać. W sumie jak by wstawił na elektrozawory jakieś diody to powinny uchronić sterownik. Jak trzeba to daj znać, narysuje coś.

boxer1981228
Posty: 124
Rejestracja: 22 sty 2016, 17:10

Re: Sterownik Bolecki SKN

Postautor: boxer1981228 » 25 lut 2016, 17:47

Panowie u mnie jest jeszcze jeden problem. Po procesie kiedy sondy są rozgrzane (najbardziej zbiornik), klej czy pasta, która jest w środku w gilzie tak się nagrzewa że się robi plastyczna. W sumie to jest tak miękka że mógł bym chyba zdjąć gilzę jak bym mocniej pociągnął. Macie tak przy swoich sterownikach?Dodam że wcześniej miałem taki sam sterownik SKN V1 i się tak nie działo. No i teraz muszę zostawiać sondy w portach do ostygnięcia a nie jest mi to na rękę bo zaraz po procesie zwijam kabarecik ;)

boxer1981228
Posty: 124
Rejestracja: 22 sty 2016, 17:10

Re: Sterownik Bolecki SKN

Postautor: boxer1981228 » 11 mar 2016, 12:17

Post pod postem bo oddzielne sprawy. Właśnie dostałem panel V2 i przystawkę do OLM-a i tak siedzę i myślę co z nim :). Wydedukowałem że w sumie, przy moim powiększonym jeziorku (160 ml) to nie wnosi on nic nowego do prowadzonego przeze mnie procesu. Sterowanie przedgonem pozostało takie samo czyli czasowe, dla użytkowników kolumn z małym jeziorku jak najbardziej ok, ale przy moim już nie bardzo się sprawdzi. Niestety nie da rady zrobić szybkich zrzutów jeziorka :( (ręcznie oczywiście się da). I w takim wypadku czy ja mam 2 EZ czy jeden to i tak jeden piernik bo muszę wejść na krzesło i ten zaworek odkręcić żeby zrzucić jeziorko.

I tu moje pytanie do producenta:

Czy jest możliwa taka aktualizacja oprogramowanie gdzie przy ustawieniu przedgonu będzie np: można ustawić żeby EZ załączył się 1, 2 lub 3 razy co np 5-10 min na 5 sek. Takie coś rozwiązałoby problem dużych jeziorek i zrzutów.


Wróć do „Elektronika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość