Cos nie tak z buforem??

Bufory, obniżone odbiory (OLM, OVM).
pako
Posty: 59
Rejestracja: 04 lut 2016, 22:03

Cos nie tak z buforem??

Postautor: pako » 06 paź 2016, 20:49

Witam
mam problem z buforem po raz kolejny mi się nie uruchomił za pierwszym razem spusciłem z bufra troszkę żeby powąchać było już to pod koniec procesu natomiast na początku odbierałem ponad 40 ml/min
Dzisiaj po raz kolejny problem się powtórzył znów spuściłem z bufora celem sprawdzenia zrobiłem to przy temp 92 na kegu odbiór 30ml/min czyli normalnie natomiast różnica jest taka ze jak zawsze załączał mi się przy 94 -95 st tak dziś się załączył dopiero przy 97st

To co spuściłem z bufora bardzo śmierdzi pogonem
moje pytanie
1 czy to co jest w buforze ma śmierdzićc pogonem niby bufor magazynuje pogon ale czy od początku??
2 czy to ze śmierdzi pogonem ma wpływ na końcowy produkt gdyż zawsze mój spirytus jest ostry nawet jak rozrobie poniżej 20% do drugiego gotowania

pako
Posty: 59
Rejestracja: 04 lut 2016, 22:03

Re: Cos nie tak z buforem??

Postautor: pako » 09 paź 2016, 23:15

Sam zapytałem wiec sam sobie odpowiem:) dodam tylko że za drugim razem co pojawił się problem mialem wsad 5l 96% oraz 19l wody

To są normalne zjawiska.
Jeżeli odbierasz za szybko od początku to bufor dużo wcześniej i mniej widocznie traci zawartość etanolu. Nie widać wówczas, że zbyt szybko zalewa się wodą odwarową. Jeżeli chcemy jeszcze ustabilizować kolumnę poprzez zamknięcie zaworu odbioru, niewiele to pomaga. Czyli typowe pompowanie skuteczne dla kolumn bez bufora nie zdaje tutaj egzaminu.

Drugi przypadek kiedy masz mało wsadu i wysoki % też jest typowy. Bufor wówczas jest niezwykle skuteczny. W tym przypadku dałby radę nawet gdybyś odbierał 40 ml/min.

Trzecia sprawa. Pytasz czy to normalne że tak wcześnie pojawiają się w buforze frakcje ciężkie. Tak jest to normalne. Przy gotowaniu się w kotle frakcję lekkie najmocniej idą na początku później, ich ilość spada, ale są też w małych ilościach i pod koniec procesu. Z frakcjami ciężkimi jest tak samo tylko, że intensywnie zaczynają odparowywać z kega przy 93C.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Nowitcky
Posty: 37
Rejestracja: 20 paź 2016, 21:53

Re: Cos nie tak z buforem??

Postautor: Nowitcky » 01 lis 2016, 18:11

Pracowalem 1-szy raz z buforem i jestem bardzo zadowolony. Mam natomiast pytanie co robi się zawartością bufora a jest tego u mnie ponad 3l . Początkowo myślałem że może być jako podpałka ale jak zmierzyłem % - odpada , czy może dodawać do nowego nastawu czy po prostu w kanał ?

aronia
Posty: 149
Rejestracja: 31 gru 2015, 5:47

Re: Cos nie tak z buforem??

Postautor: aronia » 01 lis 2016, 18:24

Jeżeli proces przebiegnie prawidłowo to zawartość bufora nadaje się tylko do wylania. Nawet jeśli stacisz przez to 100 czy 200ml alkoholu to przy takim ładunku zanieczyszczeń, które znajdują się razem z nim w tej cieczy dolanie do kolejnego wsadu tylko utrudni następny proces - wcześniejsze wprowadzanie korekt odbioru itp.


Wróć do „Dodatki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość