Strona 1 z 1

Starzenie dębem

: 06 mar 2016, 20:06
autor: pretender
Przeszukując internet znalazlem taką oto tabelkę
Na stronie
http://redheadoakbarrels.com/why-do-sma ... or-faster/
Ciekawe porównanie, a jak wy dębicie swoje trunki? Bo przecież dębicie, prawda? :-)
Jak owocówki, jak smakówki?

Re: Starzenie dębem

: 06 mar 2016, 21:04
autor: Troglo-B
nie ogarniam tej tabelki :?

Re: Starzenie dębem

: 06 mar 2016, 21:41
autor: pretender
Pisz w czym problem, czego nie rozumiesz.

Re: Starzenie dębem

: 06 mar 2016, 22:02
autor: Troglo-B
no to tak pierwsza kolumna ok wiadomo ale potem to już czarna magia tzn. nie wiem co te następne kolumny oznaczają

Re: Starzenie dębem

: 06 mar 2016, 22:52
autor: pretender
Kolejne kolumny to powierzchnia w calach, stosunek powierzchni do objętości beczki, stosunek do beczki 53 galon, czas w przeliczeniu na dni, tygodnie, miesiące.
Jaśniej? :-)

Re: Starzenie dębem

: 07 mar 2016, 6:12
autor: Troglo-B
ok już rozumie , tylko myślałem że to cosik innego np na litr tyle a tyle i jak potrzymasz dni ileś tam to masz jakiś przybliżony smaczek. ;)

Re: Starzenie dębem

: 07 mar 2016, 11:59
autor: Eldier
Nie wiem czy to dobrze rozumiesz, ale to jest tak, że jak wlejesz trunek do litrowej beczki na 58 dni to jest porównywalne jakbyś wlał do 200l beczki na rok.

A odnośnie dębienia to wszystko zależy jaki to trunek :D
Generalnie ja robię tak, że środkowa część serca zostawiam niedębioną, a początek i koniec dębie - niestety płatkami, bo dawno kupiłem spory zapas i przydałoby się to wykorzystać.
I teraz tak, do jabłkowicy dodałem głównie dąb z recyklingu :D Po przetworówkach (wiśniowicy i czereśniowicy) i mirabelkowicy oraz minimalny dodatek średnio pieczonego.
"Spirytus" (początek i koniec o mocy 94%) pszeniczny dostał sporą dawkę średniego, palonego - dosłownie, mocno pieczonego i też z recyklingu - po spirytusie wielozbożowym i destylacie żytnim.

Oczywiście dębie inne rzeczy, ale nie pamiętam jak - te dwa były ostatnie to jeszcze nie wyleciało z głowy :P
Dębie alko o mocy od 50 do 65% i później rozrabiam na smak. Zazwyczaj wychodzi koło 40-45%.

Re: Starzenie dębem

: 07 mar 2016, 14:40
autor: Troglo-B
bardzo ładnie :!:

Re: Starzenie dębem

: 18 sie 2017, 11:14
autor: przegab
Czy któryś z forumowiczów używa beczki 10 lub 20 l i może podzielić się swoim doświadczeniem?