Strona 1 z 1

Zaprawki do alkoholi

: 13 gru 2017, 20:42
autor: Nowitcky
W forumowym sklepie u Franza jest spora oferta gotowych zaprawek do różnych gatunków alkoholi .
Na forum cisza na ten temat. Czy ktoś kto próbował może się podzielić swoją opinią na ten temat.

Re: Zaprawki do alkoholi

: 14 gru 2017, 20:34
autor: Troglo-B
daj se spokój

Re: Zaprawki do alkoholi

: 16 gru 2017, 16:57
autor: Nowitcky
Troglo-B pisze:daj se spokój

To takie jednoznaczne w treści ale bez uzasadnienia .
Tak z ciekawości przejrzałem ten watek na innych forach :Białym , Czarnym i opinie są nie tak jednoznaczne i zdania pasjonatów są podzielone. O co mi się rozchodzi ? - O Whisky - czy można uzyskać zaprawkami podobny efekt (nawet z dość długim czasem dojrzewania) i nie bawić się w upierdliwy ( w stosunku do cukrówek) etap zacieru.

Re: Zaprawki do alkoholi

: 17 gru 2017, 9:36
autor: radius
Zaprawkami, nigdy nie uzyskasz efektu prawdziwej whisky, co najwyżej możesz się trochę do niej zbliżyć. Osobiście nigdy nie "bawiłem się" zaprawkami, ale znam ludzi, którzy ich używają i sobie chwalą. Ja od kilku lat tylko zacieram i albo starzę destylaty płatkami dębowymi, albo (od dwóch lat) w beczkach dębowych. Poza tym, zacieranie jest proste jak budowa cepa i nie ma w nim nic upierdliwego ;) Mówię oczywiście o zacieraniu na destylację, bo zacieranie na piwo to już inna bajka :)

Re: Zaprawki do alkoholi

: 17 gru 2017, 19:25
autor: Troglo-B
kupiłem kiedyś pare zaprawek i między innymi była też tam jakaś whisky. Po wymieszaniu próba i od razu mi to nie pasowało miało taki posmak po wypiciu nie potrafie tego opisać, ale myślę dam im trochę czasu. Pół roku minęło kolejna próba i to samo w końcu wylądowało w kotle i na tym zakończyłem experymenty. Zostały płatki różnego rodzaju i owoce np. z jabłek robiłem taki extrat czy jak to nazwać jak nalewke i na pół litra czystego 40% czy jak tam kto woli 50gr tego ustrojstwa i jest okej

Re: Zaprawki do alkoholi

: 11 sty 2018, 6:34
autor: Nowitcky
radius pisze:... Poza tym, zacieranie jest proste jak budowa cepa i nie ma w nim nic upierdliwego ;) Mówię oczywiście o zacieraniu na destylację,...

To cieszy mnie że to takie proste :D , może podasz jakiś prosty przepis na warunki domowe .
Bo ja ostatnio zaczynam wchodzić w ten temat i mam mętlik podobny do tego jaki miałem przy wyborze i konfiguracji sprzętu.
Powiesz że na forach jest tego sporo na ten temat OK wiemy tez ile jest wartościowych postów w tej całej masie

Re: Zaprawki do alkoholi

: 11 sty 2018, 10:59
autor: pretender
Szukaj „zacieranie na lenia”. Prościej już się nie da.

Re: Zaprawki do alkoholi

: 14 sty 2018, 17:27
autor: Nowitcky
No OK , nic tak nie trafia do lenia jak metoda "na lenia" :) Jeśli to zrobię na słodzie to lepiej na pełnym czy śrutowanym ?

Re: Zaprawki do alkoholi

: 15 sty 2018, 12:52
autor: pretender
Słód jest już przygotowany, właśnie ześrutowany. Już nic nie musisz robić, tylko zacierać ... na lenia

Re: Zaprawki do alkoholi

: 17 sty 2018, 14:21
autor: radius
Właściwie, to pretender odpowiedział już za mnie. Uzupełnię tylko wypowiedź; trzymaj się tylko odpowiedniej temperatury konwersji skrobi w cukry podczas zacierania a wszystko będzie łatwe i przyjemne :)

Re: Zaprawki do alkoholi

: 17 sty 2018, 19:16
autor: Nowitcky
Dzięki za podpowiedzi i rady .Jestem na etapie intensywnego zgłębiania tematu ( nic innego nie czytam)
i poszukiwania słodu jęczmiennego .
radius pisze:...a wszystko będzie łatwe i przyjemne :)

No mam nadzieję , najważniejszy jest produkt końcowy.

Re: Zaprawki do alkoholi

: 18 sty 2018, 12:51
autor: pretender
Amen!

Re: Zaprawki do alkoholi

: 21 sty 2018, 9:35
autor: Nowitcky
Czytając trochę na ten temat to metoda zacierania " Na Lenia " wydaje się być trywialna w stosunku do metod tradycyjnych ale mając nieco ograniczone możliwości sprzętowe zastosuję ją na ten pierwszy raz .
Mam zamiar użyć słodu jęczmiennego wędzonego torfem , czy w całości dać słód wędzony czy zrobić jakieś proporcje wędzony /niewędzony czy jeszcze jakoś inaczej , bo czytałem że produkt był "niepijalny" po samym wędzonym.
Jaki poziom fenoli ppm będzie lepszy : 5-10 , 30-45 ?
Zamierzam użyć drożdży Alcotec DISTILLERS WHISKY - dobre będą czy zamienić na inne?
Do jakiego poziomu beczkę 60l zalewać żeby było OK :)
Czy koniecznie muszę mieć takie coś:
Enzym upłynniający
Enzym scukrzający
Enzym redukujący lepkość
Enzym antypiana.
Dużo może pytań jak na jeden post ( widać że nie idę na ilość ) myślę że będą i kolejne.

Re: Zaprawki do alkoholi

: 05 lut 2018, 6:27
autor: Nowitcky
No cóż , wygląda na to że aby poznać odpowiedzi na te pytania samemu trzeba do tego dojść .

Re: Zaprawki do alkoholi

: 05 lut 2018, 16:50
autor: kamilpl82
Odpowiem ci na kilka pytań lecz specem od słodów nie jestem.
Co do słodów wędzonych to nie mam pojęcia,nie zacierałem wędzonego słodu, tylko zwykły, pewnie kwestia gustu i smaku.
Jak wyżej.
Ja używałem Alcotec WHISKY YEAST z amylazą, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby użyć tych które opisałeś.
Tak żeby zacier nie wyszedł na spacer :D 15cm od góry będzie ok.
Potrzebujesz a w zasadzie nie potrzebujesz ale wypadało by mieć antypiane co by ci zacier nie wychodził z beczki, reszta enzymów jest nie potrzebna przy zacieraniu słodów, używa się ich przy zacieraniu śruty czy mąki.

Re: Zaprawki do alkoholi

: 10 lut 2018, 22:39
autor: Nowitcky
@ kamilpl82 dzięki za odpowiedź , każda rada zbliża mnie do celu. Dziwne ze ci najbardziej "silni" w temacie nabrali wody w usta . Ja wiem zadałem kilka pytań a ci są w stanie odpowiedzieć tylko na jedno pytanko i to w systemie zero jedynkowym TAK lub NIE .
Pozdro dla wszystkich :)

Re: Zaprawki do alkoholi

: 16 lip 2018, 21:33
autor: Nowitcky
Nic się nie dzieje ale po liczbie odsłon widać że ktoś tu jednak zagląda.
Bogatszy o doświadczenia odpowiem sam na te pytania , trudne jak widać. Może komuś będzie to przydatne.
Poziom fenoli:
Kupiłem w sumie 15kg. słodu/10kg - ppm 5-10 i 5kg - ppm 30-45. Po pierwszych próbach jest OK, produkt pijalny , wyczuwalny smak.
Drożdże : Alcotec DISTILLERS WHISKY
Zawierają Glukoamylazę , sa jak najbardziej dobre do tej zabawy
Poziom zalania beczki :
Tak jak pisał wyżej kamilpl82 , z antypianą można pokusić się jeszcze wyżej.
ENZYMY:
Upłynniający , Scukrzający ,Redukujący lepkość – stosuje się do zacierania enzymami . Do zacierania słodu –niepotrzebne.
Antypiana – należy mieć , przydane podczas fermentacji i również podczas I-szej destylacji . Są na forach opisy jak podczas destylacji towar idzie w górę .
https://alkohole-domowe.com/forum/piana ... 7403.html#

Wnioski ogólne po procesie.
-Podstawowa sprawa to w przypadku zacierania słodu utrzymać temp. 62-65 *C przez ok. 1,5-2 h . Mnie się to nie udało , uzyskałem mniejszą niż oczekiwana wydajność.
-Warto mieć prasę do wyciskania
-Nie robić tego w pomieszczeniu mieszkalnym , intensywny aromat.
- Zabawa dla cierpliwych , towar musi „ dojrzeć” ale gra „warta świeczki”

Re: Zaprawki do alkoholi

: 20 lip 2018, 21:02
autor: kamilpl82
Nowitcky pisze:
- Zabawa dla cierpliwych , towar musi „ dojrzeć” ale gra „warta świeczki”


Dojrzeć dobrego słowa użyłeś, ja powiem ci więcej jak dla mnie każdy bimber musi dojrzeć, żeby wyłagodniały ogony a każda whiski to przecież bimber.