Sprawdzone przepisy boxera

boxer1981228
Posty: 124
Rejestracja: 22 sty 2016, 17:10

Sprawdzone przepisy boxera

Postautor: boxer1981228 » 24 sty 2016, 10:02

W tym temacie postaram się zamieszczać przepisy, które zostały przeze mnie sprawdzone i są one godne polecenia. Przepisy zaciągnięte z inny forów o podobnej tematyce, książek i internetu.

Na pierwszy ogień robiąca ostatnio furorę "porterówka", przepis na około 4,5l trunku:

Składniki:

- 5 butelek piwa porter (ja używam Guinness West Indies)
- 1 laska wanilii
- 4 goździki
- 1kg cukru demerary (może być biały)
- duża kopiata łyżka miodu
- 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 1/4 kory cynamonu
- 1,5l bimberro 96 :)

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy 5 butelek piwa porter i podgrzewamy (porter się pieni więc garnek odpowiednio większy). Dodajemy przyprawy i podgrzewamy do około 50 stopni. Po podgrzaniu sypiemy po kolei cukier, kwasem, miód i mieszamy do rozpuszczenia. jeśli ktoś nie lubi bardzo słodkich nalewek można zmniejszyć porcję cukru. Po rozpuszczeniu składników powolutku, mieszając dolewamy bimberro. Towares od razu po ostygnięciu nadaje się do picia ale zalecam przetrzymać go w odpowiednio dużym naczyniu koło tygodnia gdyż trunek zrzuci osad.


Drugi przepis to "Krupniczek" - przepis z książki Jana Rogali "Wielka Księga Nalewek"


Składniki;

- Miód 1/4 kg
- 2 goździki
- Kora cynamonowa
- skórka z cytryny
- 1/4 laska wanilii
- 1 ziarno ziela angielskiego
- 0,5l spirytusu
Do garnka wlewamy 1/4 kg płynnego miodu, 2 goździki sklepowe, mały kawałek pokruszonego cynamonu, suszoną skórkę z cytryn (zawsze daję świeżej z braku suszonej), 1/4 laskę wanilii i 1 ziarno ziela angielskiego i uzupełniamy to dwiema szklankami wody. Teraz należy wszystko zagotować i zestawić z ognia do przestygnięcia (NIE DOLEWAĆ SPIRYTUSU DO WRZĄTKU). Po ostudzeniu dolać pomalutku spirytusu podgrzać max do 70 stopni pod przykryciem i zostawić ponownie do ostygnięcia. Przelać przez sitko go gąsiorka, trunek jak i porterówka zrzuci osad, więc dobrze jest postawić go w chłodnym do wyklarowania.
Przepis na około 1l, chcąc zrobić więcej należy odpowiednio zwiększyć ilość składników.

Smacznego
B

Awatar użytkownika
Eldier
Posty: 79
Rejestracja: 25 sty 2016, 7:28

Re: Sprawdzone przepisy boxera

Postautor: Eldier » 25 lut 2016, 12:30

Odnośnie krupniczka polecam po odcedzeniu przyprawy zalać 100ml 70% alko. Można później dolać trochę do krupniczku jeżeli dla kogoś byłoby zbyt mało wyraźne lub rozrobić z wódką i karmelem - moim zdaniem wychodzi bardzo dobra wódka.
A ile macerować? W sumie to nie wiem, bo jak zalałem kilka miesięcy temu to używam do tej pory w razie potrzeby :) Dawkowanie 10-20ml na litr czystej.

W przypadku porterówki można spróbować zmniejszyć ilość cukru, a zwiększyć ilość miodu, a nawet cały cukier nim zastąpić - moim zdaniem najbardziej pasuje aromatyczny miód z domieszką gryki. Zaznaczam od razu, że to są tylko moje spostrzeżenia i nie oznacza to, że przepis boxera jest zły. Każdy robi pod swój smak, a że jestem fanem miodu to nawet do rosołu bym go dodał :P

exodus
Posty: 9
Rejestracja: 22 sty 2016, 20:38

Re: Sprawdzone przepisy boxera

Postautor: exodus » 25 lut 2016, 13:25

Ja przyprawy zlane z krupniczka trzymam cały czas w słoiczku, tylko dodaje kolejne porcje przypraw i dolewam 70% :)

Po dodaniu do krupniczku wybija się aromat cynamonu, po dodaniu do wódki wychodzi prawie żołądkowa gorzka - polecam :)

boxer1981228
Posty: 124
Rejestracja: 22 sty 2016, 17:10

Re: Sprawdzone przepisy boxera

Postautor: boxer1981228 » 25 mar 2016, 16:28

No to dorzucam kolejny sprawdzony przeze mnie przepis, tym razem "limoncello" Przepis o tyle dobry bo nie musi stać kilka tygodni a jest gotowy do spożycia w niecałe 48h ;). Przepis na na 4.5l i jego autorem jest radius.

Składniki:
15 Cytrym
1.5l spirytusu
800 gr cukru
2.25l wody

Cytryny umyć i sparzyć wrzątkiem. Obieramy cieńko skórkę z cytryn, bez albedo (tego białego) i zalewamy je w słoju na 24h (moźna dłużej ale 24h też jest dobrze) 1.5l 96%. Po tych 24h cedzimy skórki i wkładamy do małego garnka/rondelka i zalewamy 1l wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut. Następnie znów cedzimy i powstały wywar łączymy z resztą wody i rozpuszczamy w niej cukier. Teraz pozostaje połączyć wodę ze spirytusem i limoncello gotowe. Zalecam pić schłodzone, choć już na świeżo jest rewelacyjne.

Pozdrawiam
B

Troglo-B
Posty: 70
Rejestracja: 27 lut 2016, 9:45

Re: Sprawdzone przepisy boxera

Postautor: Troglo-B » 27 kwie 2016, 17:43

A co z tymi cytrynami, nie wyciskać ich do tego?

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
pretender
Posty: 217
Rejestracja: 22 sty 2016, 17:48

Re: Sprawdzone przepisy boxera

Postautor: pretender » 27 kwie 2016, 19:44

Ja wyciskam, ale poczekajmy na boxera.

boxer1981228
Posty: 124
Rejestracja: 22 sty 2016, 17:10

Re: Sprawdzone przepisy boxera

Postautor: boxer1981228 » 28 kwie 2016, 2:45

Oczywiście że nie wyciskać, Limoncello jest na samych skórkach. Z pozostałych cytryn robię nalewkę farmaceutów albo plebana.


Wróć do „Sprawdzone przepisy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość