CYTRYNÓWKA

Jak wykorzystać owoce, zioła i inne składniki do zrobienia różnorakich trunków.
Peter29
Posty: 10
Rejestracja: 30 sty 2016, 3:47

CYTRYNÓWKA

Postautor: Peter29 » 12 mar 2016, 7:19

Ostatnio na zlecenie żony popełniłem cytrynówkę:

- 8 świeżych cytryn
- litr spirytusu 96%
- szklanka cukru
- woda

Cytryny myjemy, z trzech cytryn na tarce trzemy skórkę. Tylko tą żółtą bez tego białego pod spodem. Z reszty cytryn wyciskamy sok
Skórki, sok z cytryny zalewamy spirytem i tak stoi 2 doby, codziennie mieszamy słojem jak przechodzimy obok. Po okresie oczekiwania wszystko odcedzamy. Dolewamy 1,5 wody, do tego szklanka cukru i znów stoi w słoiku ok tygodnia. Po tym przelewamy do butelek i tutaj już każdy musi określić na smak czy dobre czy za kwaśne. W moim przypadku dosypywałem jeszcze po 2 łyżeczki cukru do butelki( tak zażyczyła żona). Soku z cytryn miałem 300 ml. Produkt mętnieje po dodaniu cukru tak że jest jak sklepowa cytrynówka tylko o niebo mocniejsza i lepsza bo zrobiona samemu ;)

Szlumf
Posty: 58
Rejestracja: 23 sty 2016, 9:26

Re: CYTRYNÓWKA

Postautor: Szlumf » 12 mar 2016, 13:32

Leniwym rekomenduję tzw. "cytrynkę" z Lidla. Sok wg. opisu w pełni naturalny. Chemii też pewnie niewiele bo parę razy mi sfermentował otwarty i trzymany poza lodówką.
Dosładzam tylko miodem. Przepisu nie podam bo robię na oko i smak tak by miało około 40%.

Troglo-B
Posty: 70
Rejestracja: 27 lut 2016, 9:45

Re: CYTRYNÓWKA

Postautor: Troglo-B » 12 mar 2016, 14:50

40% trochę mało , czuć wodę lepiej wykonać 45%

michal1982
Posty: 17
Rejestracja: 12 lis 2016, 12:26

Re: CYTRYNÓWKA

Postautor: michal1982 » 12 lis 2016, 18:59

Ja podaje przepis dla leniwych

1. 1 kilo cukru
2. Buteleczka soku cytrynowego z ALDI 250ml cytrynowa lub limonkowa ( wiem gdzie jest w ALDI to w LIDL nie szukam )
3. Woda 1.95 litra
4. 1.7 litra spirytusu 96%

Wymieszac 3 pierwsze skladniki w cieplejszej wodzie , aby latwiej cukier rozpuscic. Nastepnie ostudzic i dodac spirytus

Efekt : 6 x 0.75 36.26 %

Ps. Dlatego 0.75 bo innych butelek nie posiadam :)
Ps. Niech sobie postoi jakis czas bo smakuje lepiej , ale swieze tez jest fajne :))

Dodam ze plusem korzystania z soku z butelki jest brak posmaku goryczki i nie musze sie martwic filtrowaniem
Ostatnio zmieniony 13 lis 2016, 11:42 przez michal1982, łącznie zmieniany 1 raz.

Bogdan
Posty: 4
Rejestracja: 09 lis 2016, 17:23

Re: CYTRYNÓWKA

Postautor: Bogdan » 13 lis 2016, 9:14

Zrobiłem już w życiu trochę cytrynówek, ale nigdy z soku marketowego :D Chętnie wypróbuje ten przepis, zwłaszcza że nalewka nie wymaga długiego dojrzewania...

Awatar użytkownika
ziutek128
Posty: 98
Rejestracja: 17 cze 2016, 21:55

Re: CYTRYNÓWKA

Postautor: ziutek128 » 13 lis 2016, 20:19

michal1982 pisze: Dodam ze plusem korzystania z soku z butelki jest brak posmaku goryczki i nie musze sie martwic filtrowaniem

Gorycz masz tylko wtedy kiedy zbyt mocno zetrzesz skórkę, wtedy albedo (to białe daje gorycz),
lub drugi czynnik, który może wpłynąć na gorycz cytrynówki to zbyt długa maceracja skórki w spirytusie. Ja maceruje 7-8godzin ani mniej ani więcej. Wiem co mówię zrobiłem tego na prawdę dużo :mrgreen:

michal1982
Posty: 17
Rejestracja: 12 lis 2016, 12:26

Re: CYTRYNÓWKA

Postautor: michal1982 » 13 lis 2016, 20:43

Uzywam tego soku z wygody po prostu . Otwieram i mieszam :) Poza tym cytryny na północy Europy są drogie i paskudne :(

finger
Posty: 13
Rejestracja: 19 maja 2016, 22:37

Re: CYTRYNÓWKA

Postautor: finger » 15 lis 2016, 22:19

Jest taki przepis "cytrynówka bodzia". Robiłem różne ale ta jest jak dla mnie najlepsza.

Awatar użytkownika
ziutek128
Posty: 98
Rejestracja: 17 cze 2016, 21:55

Re: CYTRYNÓWKA

Postautor: ziutek128 » 16 lis 2016, 15:18

Święte słowa, ja też z niego korzystam, i zawsze jest Prima Sort:)


Wróć do „Nalewki i likiery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość