CYTRYNÓWKA Składniki:
6 cytryn
12 łyżek cukru
alkohol 40 %
Sposób wykonania:
5 cytryn umyć i obrać ze skórki, szóstą wyszorować i sparzyć. Wszystkie pokroić w plastry,
wrzucić do około 2 litrowego słoja, zasypać cukrem i odstawić na godzinkę. Po tym czasie zalać
alkoholem do pełna.
Szczelnie zamknąć i odstawić na 5-6 dni. Okresowo wstrząsać. Ciecz zlać, przefiltrować, rozlać do
butelek i odstawić do dojrzewania na minimum 1 miesiąc.
Im dojrzewa dłużej tym jest smaczniejsza.[/quote]
CYTRYNÓWKA- 8 świeżych cytryn
- litr spirytusu 96%
- szklanka cukru
- woda
Cytryny myjemy, z trzech cytryn na tarce trzemy skórkę. Tylko tą żółtą bez tego białego pod spodem. Z reszty cytryn wyciskamy sok
Skórki, sok z cytryny zalewamy spirytem i tak stoi 2 doby, codziennie mieszamy słojem jak przechodzimy obok. Po okresie oczekiwania wszystko odcedzamy. Dolewamy 1,5 wody, do tego szklanka cukru i znów stoi w słoiku ok tygodnia. Po tym przelewamy do butelek i tutaj już każdy musi określić na smak czy dobre czy za kwaśne. W moim przypadku dosypywałem jeszcze po 2 łyżeczki cukru do butelki( tak zażyczyła żona). Soku z cytryn miałem 300 ml. Produkt mętnieje po dodaniu cukru tak że jest jak sklepowa cytrynówka tylko o niebo mocniejsza i lepsza bo zrobiona samemu

[/quote]
Nalewka cytrynowa z kawąSkładniki:
0,5 litra wódki
0,5 szklanki cukru
1 duża cytryna
25 ziaren kawy
Cytrynę dokładnie szorujemy i myjemy. Ostrym nożem nacinamy cytrynę, w nacięte miejsca wkładamy ziarna kawy.
Do słoika wkładamy cytrynę z kawą, wsypujemy cukier i wlewamy wódkę. Zakręcony słoik z nalewką odstawiamy na miesiąc w ciemne i chłodne miejsce.
Przez pierwsze dni nalewkę mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Po miesiącu z nalewki wyjmujemy cytrynę, kroimy na pół i wyciskamy sok, wlewamy do nalewki.
Nalewkę odstawiamy na dwa tygodnie, nalewkę filtrujemy przez filtr do kawy i przelewamy do butelki.