Nalewka aptekarzy (farmaceutów)

Jak wykorzystać owoce, zioła i inne składniki do zrobienia różnorakich trunków.
Bogdan
Posty: 4
Rejestracja: 09 lis 2016, 17:23

Nalewka aptekarzy (farmaceutów)

Postautor: Bogdan » 10 lis 2016, 16:45

Witam,
Przymierzam się do zrobienia nalewki farmaceutów, w związku z czym mam kilka pytań.

1. Słyszałem że nalewki na mleku stwarzają duże problemy przy filtrowaniu. Ktoś ma jakieś doświadczenie w tym temacie?
2. Nie wiem też, jakiego użyć mleka, żeby ładnie się ścięło i można było łatwo zlać nalew?
3. Chcę nastawić dwie - jedną na cytrynach, drugą na jakichś innych owocach, może ktoś jakieś propozycje?

Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
King Crimson
Posty: 36
Rejestracja: 25 sty 2016, 17:24

Re: Nalewka aptekarzy (farmaceutów)

Postautor: King Crimson » 13 lis 2016, 19:33

Rób a nie pożałujesz...
Ad 1 Problemy są, ale to co uzyskasz odpłaci Ci się z nawiązką,
Ad 2 Mleko najlepiej świeże,
Ad 3 poeksperymentować możesz, jak najbardziej. Żadnych propozycji nie mam, bo zawsze robiłem w/g oryginalnej receptury. Nalewka jest tak doskonała, że nigdy nie pomyślałem o jakiejkolwiek zmianie w recepturze.

Rychu
Posty: 4
Rejestracja: 17 gru 2016, 11:51

Re: Nalewka aptekarzy (farmaceutów)

Postautor: Rychu » 17 gru 2016, 12:23

Wydaje mi się, że lepsze będzie mleko tłustsze 3,5 %. Na takim robiłem i nie było problemów ze skrzepem. Filtrowanie najlepiej stopniowe, począwszy od rzadkiego filtra, po jak najgęstszy. Warto się do tego przyłożyć, bo potem w nalewce pływają nieapetyczne farfocle skrzepniętego mleka. Robiłem też farmaceutówkę na bananach i malinach, jednak wole klasyczną wersję z cytryną.


Wróć do „Nalewki i likiery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość