Strona 1 z 1

Miód Pitny - Czwórniak

: 06 gru 2017, 13:35
autor: drucik123
Składniki na ok 8l :
- 2l miodu
- 6l wody
- 25g kwasku cytrynowego
- pożywka, drożdże

Metoda na Cieplo ( miód nasycony)
Do dużego garka wlewamy 6l wody, podgrzewamy i dodajemy miód. Przez pół godziny gotujemy, zbierając pianę łyzką szumówką. Na koniec dodajemy kwasek cytrynowy po czym odstawiamy do wystygnięcia.
Następnie przelewamy miodek z wodą do przygotowanego i czystego balonu, dodajemy pożywke i wcześniej przygotowaną matkę drożdzową. Zakładamy korek z rurką i fermentujemy w ciepłym miejscu :D
Smacznego

Re: Miód Pitny - Czwórniak

: 17 gru 2017, 9:43
autor: radius
Po pierwsze miód jest sycony a nie nasycony, a po drugie za dużo kwasku na taką ilość miodu. W zupełności wystarczy 10 gramów i ewentualnie można dokwasić w trakcie fermentacji.