Niska temperatura i wino

Jak zrobić dobre wino i miód pitny.
aronia
Posty: 149
Rejestracja: 31 gru 2015, 5:47

Niska temperatura i wino

Postautor: aronia » 16 gru 2016, 22:43

Jak wiadomo niska temperatura wspomaga klarowanie wszelkiego rodzaju płynów :D
Przy winach dodatkowo można usunąć w ten sposób część kwasu winnego, a przy bardzo niskiej temperaturze pokusić się nawet o "wzmocnienie" poprzez wymrażanie czyli kriokoncentrację.
Jakie są wasze doświadczenia w tym temacie? Wykorzystujecie aktualnie sprzyjające warunki atmosferyczne?
A może wręcz przeciwnie - unikacie tego zjawiska ze względu na zachwianie równowagi kwas-cukier-alkohol w waszych winach?

Wróć do „Wina i miody pitne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość