Miód Pitny - Czwórniak

Jak zrobić dobre wino i miód pitny.
drucik123
Posty: 23
Rejestracja: 05 gru 2017, 9:04

Miód Pitny - Czwórniak

Postautor: drucik123 » 06 gru 2017, 13:35

Składniki na ok 8l :
- 2l miodu
- 6l wody
- 25g kwasku cytrynowego
- pożywka, drożdże

Metoda na Cieplo ( miód nasycony)
Do dużego garka wlewamy 6l wody, podgrzewamy i dodajemy miód. Przez pół godziny gotujemy, zbierając pianę łyzką szumówką. Na koniec dodajemy kwasek cytrynowy po czym odstawiamy do wystygnięcia.
Następnie przelewamy miodek z wodą do przygotowanego i czystego balonu, dodajemy pożywke i wcześniej przygotowaną matkę drożdzową. Zakładamy korek z rurką i fermentujemy w ciepłym miejscu :D
Smacznego

radius
Posty: 11
Rejestracja: 26 sty 2016, 18:47

Re: Miód Pitny - Czwórniak

Postautor: radius » 17 gru 2017, 9:43

Po pierwsze miód jest sycony a nie nasycony, a po drugie za dużo kwasku na taką ilość miodu. W zupełności wystarczy 10 gramów i ewentualnie można dokwasić w trakcie fermentacji.


Wróć do „Wina i miody pitne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość