Klarowanie

Klarowanie wsadów, węgiel aktywny, minerały, metody chemiczne.
solohan
Posty: 77
Rejestracja: 22 sty 2016, 18:54

Klarowanie

Postautor: solohan » 26 sty 2016, 6:48

Mam kilka beczek- 112l i 220l, których używam do nastawów cukrowych, w każdym podobne składy - 24kg cukru, ostatnio 28 i 29kg, trzy paczki drożdzy, dopełnione do 95l wody, blg 22-23 w przypadku 24kg. Do powiększonych o cukier dodaje starte jabłko, temperatura poczatkowa 25st, utrzymywana grzałka akwariową, czas okolo 2 tygodnie, grzanie dopóki pracują drożdze.Wszystko trzymane w nieocieplonej szopie.Temp wewnątrz okolo 9stopni.
Beczka 220 jest wysoka jak 112, ale szersza i z tego co zauwarzyłem preces klarowania zachodzi szybciej niż w wąskim pojemniku, tzn szybciej można zauważych opadanie drożdzy na dno i płyn robi sie klarowny. Niewiem być może ma to związak z cisnieniem słupa cieczy, albo drożdze maja wiecej miejsca.
Jest jeszcze 3 beczka 80l i kilka pojemnikow od dystrybutorów z woda- te już tylko do przechowywania gotowego nastawu i ostatecznego sklarowania. tak wiem roboty z przelewaniem, ale mam miejsce i czas ;)

boxer1981228
Posty: 124
Rejestracja: 22 sty 2016, 17:10

Re: Klarowanie

Postautor: boxer1981228 » 26 sty 2016, 8:43

I co w związku z tym klarowaniem? Masz jakiś problem, poradę? Czy chciałeś się beczkami pochwalić? ;)

solohan
Posty: 77
Rejestracja: 22 sty 2016, 18:54

Re: Klarowanie

Postautor: solohan » 26 sty 2016, 8:46

Raczej chodziło mi o to, że im zbiornik szerszy tym szybciej zachodzi klarowanie.

Awatar użytkownika
Eldier
Posty: 79
Rejestracja: 25 sty 2016, 7:28

Re: Klarowanie

Postautor: Eldier » 26 sty 2016, 8:48

Ale im szerszy tym więcej osadu, dlatego np. osady nalewkowe wlewamy do wąskich i wysokich butelek.

Awatar użytkownika
pretender
Posty: 217
Rejestracja: 22 sty 2016, 17:48

Re: Klarowanie

Postautor: pretender » 26 sty 2016, 9:22

Czy szeroki czy waski, osadu bedzie tyle samo :-)
Z wąskimi butelkami/pojemnikami to chodzi o to, że powierzchnia jest mniejsza, są mniejsze "straty" płynu. Łatwiej zlać znad osadu.

boxer1981228
Posty: 124
Rejestracja: 22 sty 2016, 17:10

Re: Klarowanie

Postautor: boxer1981228 » 26 sty 2016, 9:27

No to przecież o to chodzi żeby jak najmniejsze straty były. Ja po zakończonym klarowaniu zlewam delikatnie nastaw z nad osadu, to co zostało w beczce (około 10 litrów) mieszam i przelewam do wiadra. Po 2 dniach znowu zlewam z nad osadu i mam odzyskany praktycznie cały nastaw.

Lootzek
Posty: 9
Rejestracja: 25 sty 2016, 20:30

Re: Klarowanie

Postautor: Lootzek » 26 sty 2016, 13:56

A tak że dopytam, w beczce 220 litrowej też przygotowujesz tą samą ilość nastawu?

solohan
Posty: 77
Rejestracja: 22 sty 2016, 18:54

Re: Klarowanie

Postautor: solohan » 26 sty 2016, 14:40

Tak. Identyczne składy ilościowe.
Dlatego napisałem, że klarowanie przebiega szybciej w szerszym naczyniu. Strata płynu jest rzędu 200ml może i mniej. Tak jak pisał boxer1981228, końcówka do ponownego odstania.
Wiem, można więcej, ale chwilowo wystarczało mi 95l. Co myślicie o 60kg cukru dopełnić do 215l wody i 4 paczki t3. Chwilowo innych nie mam, Alcotec48 i Moskwa Style czekaja na wysyłkę.

boxer1981228
Posty: 124
Rejestracja: 22 sty 2016, 17:10

Re: Klarowanie

Postautor: boxer1981228 » 26 sty 2016, 22:24

Teoretycznie powinno przerobić, choć blg mi wychodzi ponad 25. Daj 55kg dopełnione do 215 i będzie gitara.


Wróć do „Dodatkowe metody poprawy jakości”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość