Prowadzenie destylacji

Otrzymywanie czystego spirytusu.
Awatar użytkownika
jarkis
Posty: 9
Rejestracja: 12 lis 2016, 12:43

Prowadzenie destylacji

Postautor: jarkis » 14 lis 2016, 12:20

Witam . Mam prośbę czy mógłby ktoś od początku wytłumaczyć mi proces na kolumnie aabratek ? Chodzi mi od momentu wlania juz destylatu do kega po zakończenie całego procesu . Na forach niby jest wszystko ale jest tam taki bałagan ze ciężko sie połapać . Z góry dzieki :)

pako
Posty: 59
Rejestracja: 04 lut 2016, 22:03

Re: Prowadzenie destylacji

Postautor: pako » 14 lis 2016, 12:33

Witaj masz tutaj w dziale Prowadzenie procesu wg Boxera mysle ze z tego sie duzo nauczysz .

Awatar użytkownika
ziutek128
Posty: 98
Rejestracja: 17 cze 2016, 21:55

Re: Prowadzenie destylacji

Postautor: ziutek128 » 14 lis 2016, 15:11

jarkis pisze: Chodzi mi od momentu wlania juz destylatu do kega

Hej, musisz troszkę słownictwa "branżowego" zapoznać nastaw/zacier/surówka a kolejne słowa to destylat i rektyfikat każde jest zasadniczo czymś innym :mrgreen:

Opis Boxera jest na forum, przeanalizuj i wtedy pytaj a na pewno odpowiemy :)
pozdrawiam

Awatar użytkownika
jarkis
Posty: 9
Rejestracja: 12 lis 2016, 12:43

Re: Prowadzenie destylacji

Postautor: jarkis » 14 lis 2016, 15:38

Poczytam widzę zresztą ze jeszcze dużo czytania mnie czeka :) Dzieki

aronia
Posty: 149
Rejestracja: 31 gru 2015, 5:47

Re: Prowadzenie destylacji

Postautor: aronia » 14 lis 2016, 17:38

Skrótowy opis:
- wlanie wsadu do zbiornika w odpowiedniej ilości(nie za dużo, ale i nie za mało :D)
- rozgrzewanie(prądem, gazem czy czym tam jeszcze chcesz) - jak zacznie się rozgrzewać kolumna(widać nagły wzrost temperatury na termometrach) to puszczasz wodę
- stabilizacja(przejście na moc roboczą) i odbiór przedgonu/rozpałki czy jak tam chcesz to nazwać(ogólnie syf) - tutaj niestety sposobów jest kilka i każdy robi to trochę inaczej - niektórzy najgorszy syf odbierają od razu, później stabilizacja i odbieranie reszty albo od razu stabilizacja a później odbiór przedgonu - w tym punkcie są jeszcze inne niuanse(jak zalewanie itp), ale nie ma co mieszać na początek
- odbiór serca - albo z głowicy czyli w przypadku kolumn z samym LM-em albo z obniżonego odbioru(czy to OVM czy OLM) - tutaj też różne sposoby i kombinacje(pompowanie itp) - ogólnie regulujesz zaworkiem/zaworem tak, aby temperatura w dole kolumny nie rosła
- odbiór pogonu - czy to na dolewkę do kolejnego czy to całkiem na oddzielny wsad(odpadowy), ale można też nie odbierać - Twój wybór
- zakończenie i sprzątanie - wylewasz stary wsad, płuczesz(albo i nie), wlewasz następny :D i od cykl powtarzasz od nowa :P

Awatar użytkownika
jarkis
Posty: 9
Rejestracja: 12 lis 2016, 12:43

Re: Prowadzenie destylacji

Postautor: jarkis » 14 lis 2016, 17:55

Kiedy będę wiedział kiedy czas na odbiór pogonu ?

Awatar użytkownika
ziutek128
Posty: 98
Rejestracja: 17 cze 2016, 21:55

Re: Prowadzenie destylacji

Postautor: ziutek128 » 14 lis 2016, 18:07

JAki masz sprzęt (średnica, wysokość, zbiornik)? czym grzejesz? jakie wypełnienie? ile i gdzie termometry?? LM/OLM/OVM?

Awatar użytkownika
jarkis
Posty: 9
Rejestracja: 12 lis 2016, 12:43

Re: Prowadzenie destylacji

Postautor: jarkis » 14 lis 2016, 19:09

kolumna z rury fi 63,5x1,5 mm o wysokości 125 cm ,z wypełnieniem trawionymi kwasoodpornymi spreżynkami pryzmatycznymi Szymonli/Plipek(około 3,5l), katalizator sprezynki miedziane , keg 30 z grzałkami 2000w i 1500w, 2 termometry tablicowe z rozdzielczością do 0,1 stopnia, odświeżaniem co 1 s oraz alarmem; jeden zamontowany w dole kolumny(w okolicy "10 półki teoretycznej") odbior tylko LM

seneka25
Posty: 13
Rejestracja: 25 lut 2016, 20:01

Re: Prowadzenie destylacji

Postautor: seneka25 » 14 lis 2016, 19:50

Tak jak aronia napisał rozgrzewaja dwóch grzałkach na otwartym zaworku.Przy pierwszym procesie nie musisz zalewać kokumny tym bardziej że nic nie napisałeś czy masz wziernik. Jak zacznie kąpać wyłącz jedną grzałkę i zostań na mocy 2000. Teraz stabilizacja obserwuj termometry powinna temperatura Ci się wyrównać i pokazywać na 10 pólce stałą wartość. Stabilizuj min. 40 min.Odkreć zaworek ale delikatnie tak żeby kapło 2,3 krople na sek.Czas na naukę czyli WĄCHAJ.Na pewno wyczujesz ten specyficzny zapach przedgonu.Odbieraj na zapach co do ilości sprawa indywidualna zależy od sprzętu i upodobań ale myślę że min 350 ml.Jak przestanie smierdzieć zmień naczynie i zwiększ odbiór. Na tym etapie możesz ustalić wydajność kolumny.Ale pierszy raz lepiej wolniej niż szybko.Aha ważne temperatura może ciut Ci teraz wzrosnąć ale ma być stała. To na tym termometrze prowadzisz proces. Po czasie jak wzrośnie o 0,2 to zmniejsz odbiór.Jak już nie będziesz jej w stanie utrzymać zmiana naczynka i tu ostrożnie bo zaczną kapać pogony. Nie piszesz gdzie masz ten drugi termometr. Bo jeżeli powyżej tego na 10 półce to przechodzisz na niego. Jak już tam temperatura nie będzie stabilna kończysz proces . Proponuję zrobić 2 procesy i wszystko co zbierzesz rozcieczyć do 20 proc. i puścić 2 raz.

pako
Posty: 59
Rejestracja: 04 lut 2016, 22:03

Re: Prowadzenie destylacji

Postautor: pako » 14 lis 2016, 19:54

Za pierwszym razem możesz prowadzić Proces na górny termometr czyli ten na 3/4 natomiast za drugim razem na dolny czyli ten an 10 półce jak Ci na nim przeskoczy o 0.2 ( pod koniec procesu oczywiście jeśli na początku coś takiego ci się stanie to się nie wystrasz tylko obserwuj czy dalej rośnie czy nie:) ) to przykręcasz zaworek a jak już nie będziesz mógł utrzymać temp na dolnym termometrze wtedy traktuj wszystko jako pogon.

Awatar użytkownika
jarkis
Posty: 9
Rejestracja: 12 lis 2016, 12:43

Re: Prowadzenie destylacji

Postautor: jarkis » 14 lis 2016, 20:21

o to właśnie mi chodziło , dzieki wielkie każdemu z osobna . Jutro nastaw a w czwartek lecę z tematem . Niech moc będzie z wami :)

seneka25
Posty: 13
Rejestracja: 25 lut 2016, 20:01

Re: Prowadzenie destylacji

Postautor: seneka25 » 14 lis 2016, 21:00

Oby Ci drożdże w dwa dni zjadły cały cukier. Przed gotowaniem sprawdź poziom cukru. Na jakich drożdżach robisz? Dwa dni trochę krótki czas.

aronia
Posty: 149
Rejestracja: 31 gru 2015, 5:47

Re: Prowadzenie destylacji

Postautor: aronia » 14 lis 2016, 22:29

Pytasz od kiedy pogony - i tutaj też jest kilka podejść do procesu: dla jednego w zależności od temperatury w zbiorniku(niektórzy uważają, że powyżej 96 w zbiorniku już się zaczynają), inni kierując się stabilną temperatura w dole kolumny(zmniejszając systematycznie prędkość odbioru w przypadku wzrostu temperatury) wyciągają prawie cały alkohol ze zbiornika, a są też jeszcze inne podejścia do tej kwestii. Tutaj tez niestety musisz wypracować własną metodę.

Awatar użytkownika
ziutek128
Posty: 98
Rejestracja: 17 cze 2016, 21:55

Re: Prowadzenie destylacji

Postautor: ziutek128 » 15 lis 2016, 12:30

Ja osobiście ciągnę do 97, ale powyżej 96 prowadzę już intensywne badania węchem, bo pogony mają bardzo charakterystyczny zapach.

pako
Posty: 59
Rejestracja: 04 lut 2016, 22:03

Re: Prowadzenie destylacji

Postautor: pako » 15 lis 2016, 13:14

Arci na sie destyluje dal probke ktora ciagnal do 99I niby nie pokazalo pogonow. Moglby ktos to wyjasnic tak lopatologicznie?

Awatar użytkownika
jarkis
Posty: 9
Rejestracja: 12 lis 2016, 12:43

Re: Prowadzenie destylacji

Postautor: jarkis » 15 lis 2016, 14:13

ziutek128 pisze:Ja osobiście ciągnę do 97, ale powyżej 96 prowadzę już intensywne badania węchem, bo pogony mają bardzo charakterystyczny zapach.

Będę robił do 96 aby było bezpiecznie , a z czasem pociągnę dłużej i zobaczymy co bedzie

seneka25
Posty: 13
Rejestracja: 25 lut 2016, 20:01

Re: Prowadzenie destylacji

Postautor: seneka25 » 15 lis 2016, 18:48

A ja tam uważam że lepiej prowadzić proces w oparciu o stabilność termometrów w kolumnie.Termometr w zbiorniku traktuję jako dodatkową pomoc.Bo jak ktoś się zafiksuje na to 96 a ma źle skalibrowany termometr to w najlepszym wypadku nie odbierze całego alko,a w najgorszym smrodów nałapie.Pamietajmy że kolega będzie gonił pierwszy raz.Jak nabierze doświadczenia i polubi się ze swoimi termkmetrami może sugerować się już tym w kotle.

pako
Posty: 59
Rejestracja: 04 lut 2016, 22:03

Re: Prowadzenie destylacji

Postautor: pako » 15 lis 2016, 19:16

Ja bym koledze poradził prowadzic proces w oparciu o 10 półkę ewnetualnie niech od 96 odbiera do osobnego naczynia i prowadzi proces do skoku temp na 10 półce:)

Awatar użytkownika
jarkis
Posty: 9
Rejestracja: 12 lis 2016, 12:43

Re: Prowadzenie destylacji

Postautor: jarkis » 15 lis 2016, 19:19

seneka25 pisze:Tak jak aronia napisał rozgrzewaja dwóch grzałkach na otwartym zaworku.Przy pierwszym procesie nie musisz zalewać kokumny tym bardziej że nic nie napisałeś czy masz wziernik. Jak zacznie kąpać wyłącz jedną grzałkę i zostań na mocy 2000. Teraz stabilizacja obserwuj termometry powinna temperatura Ci się wyrównać i pokazywać na 10 pólce stałą wartość. Stabilizuj min. 40 min.Odkreć zaworek ale delikatnie tak żeby kapło 2,3 krople na sek.Czas na naukę czyli WĄCHAJ.Na pewno wyczujesz ten specyficzny zapach przedgonu.Odbieraj na zapach co do ilości sprawa indywidualna zależy od sprzętu i upodobań ale myślę że min 350 ml.Jak przestanie smierdzieć zmień naczynie i zwiększ odbiór. Na tym etapie możesz ustalić wydajność kolumny.Ale pierszy raz lepiej wolniej niż szybko.Aha ważne temperatura może ciut Ci teraz wzrosnąć ale ma być stała. To na tym termometrze prowadzisz proces. Po czasie jak wzrośnie o 0,2 to zmniejsz odbiór.Jak już nie będziesz jej w stanie utrzymać zmiana naczynka i tu ostrożnie bo zaczną kapać pogony. Nie piszesz gdzie masz ten drugi termometr. Bo jeżeli powyżej tego na 10 półce to przechodzisz na niego. Jak już tam temperatura nie będzie stabilna kończysz proces . Proponuję zrobić 2 procesy i wszystko co zbierzesz rozcieczyć do 20 proc. i puścić 2 raz.

Termometry mam 3 . 1 keg 2 -10 półka a 3 głowica

seneka25
Posty: 13
Rejestracja: 25 lut 2016, 20:01

Re: Prowadzenie destylacji

Postautor: seneka25 » 15 lis 2016, 20:01

jarkis rób tak jak pako pisze


Wróć do „Rektyfikacja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość