Prowadzenie rektyfikacji - sposób boxer1981228-a

Otrzymywanie czystego spirytusu.
Szlumf
Posty: 58
Rejestracja: 23 sty 2016, 9:26

Re: Prowadzenie rektyfikacji - sposób boxer1981228-a

Postautor: Szlumf » 17 lip 2016, 20:37

Dzięki koledzy za odpowiedzi ale jeszcze trochę was pomęczę.
Czy pod koniec procesu poziom w buforze spada poniżej powrotu?
Jaką tolerancję dałeś dla temperatury na 10-tej półce?
Ile wypełnienia masz nad OLM?
Czy badałeś może na chromatografie surówkę i gotowy spirytus?

boxer1981228
Posty: 124
Rejestracja: 22 sty 2016, 17:10

Re: Prowadzenie rektyfikacji - sposób boxer1981228-a

Postautor: boxer1981228 » 17 lip 2016, 20:49

Tak, poziom w buforze pod koniec procesu spada poniżej powrotu. Mam ustwioną korektę temperatury dnia o 0,1 stopnia po 10 minutach od rozpoczęcia odbioru i od tego histereza jest 0.2 stopnia.Nad OO mam jakieś 30 cm. Z tej metody jeszcze nie badałem, ale badałem z poprzednich procesów gdzie stabilizacja była krótsza, przerwy między zalaniami bez włączonego grzania i mniej przedgonu odbierane i przedgon był w normie na zwykły a tyły były absolutnie czyste.

drucik123
Posty: 23
Rejestracja: 05 gru 2017, 9:04

Re: Prowadzenie rektyfikacji - sposób boxer1981228-a

Postautor: drucik123 » 05 gru 2017, 10:40

boxer1981228 pisze:Szlumf Sprzęt to zbiornik dedykowany 85l, do niego łączony bufor przez DN65 o pojemności 3l i 20 cm wypełnienia. Kolumna dzielona na 3 partycje. Dół 80 cm wypełnienia, góra z OLM 60 cm wypełnienia i głowica puszkowa z latarką 10 cm wypełnienia, zasypana cała. Kolumna bez miedzi (przestałem używać). Termometry mam umiejscowione (porty, które używam), w zbiorniku głęboki, bufor, 10 półka (około 20 cm nad buforem), Przy OLM i w głowicy (w sumie to jest pod głowicą bo pod latarka). W buforze nie zaobserwowałem jakiegoś podziału cieczy, ciecz jest zawsze czyściutka i jednolita. Bufor wrze najbardziej z samego początku i po troszku się uspokaja, ale nie ustępuje całkowicie. Niestety wcięło mi filmiki z kolejnych etapów pracy bufora (pod koniec napełniania i po stabilizacji) następnym razem dokręcę ;) Temperaturę w buforze mam przeważnie około 78-79 stopni. Co do nastawu to zawsze robię identycznie 20 kg cukry dopełnione do 75-76l. Uzysków nie sprawdzam aż tak dokładnie, co do ml ale spokojnie wyciągam z tych 20 kg ponad 10 l serca plus ogony. Przedgonu 700ml i około litra z tyłu.

Edit:
Znalazłem filmik z poprzednich procesów, i tak wygląda praca bufora w czasie stabilizacji. Wrzenie w sumie nie występuje w całej objętości a bąbelki zasuwają od dołu przy wewnętrznej rurze bufora i ciągle się rozkręcają wraz ze wzrostem temperatury:

https://www.youtube.com/watch?v=9reKoNyRAi8


A tak pracuje jak się rozkręci:

https://www.youtube.com/watch?v=9VLmCfIq0IQ

sam montowałeś czujnik w buforze ?


Wróć do „Rektyfikacja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość