Double snake c48

Opinie na temat drożdży i sposobów prowadzenia fermentacji, aby efekt spełnił nasze oczekiwania.
zor-ro1970
Posty: 21
Rejestracja: 04 lut 2016, 21:39

Double snake c48

Postautor: zor-ro1970 » 04 lut 2016, 21:46

Siemka bimbrownicy, jako że siedzę w tym temacie sporo czasu i przetestowałem wiele odmian drożdżaków, na dzień dzisiejszy nie widzę bata na Double snake c48. To co piszą na opakowaniu to fakt, ale faktem też jest że te żyjątka potrafią przerobić 12 kg cukru z opakowania(opakowania?), a czas max 4 dni. Jeśli komuś zależy na czasie to nawet może kupić Double snake c24, choć myśle ze to jest to samo tylko więcej gram w opakowaniu.

Przykładaj się bardziej do pisania :) ELD
Ostatnio zmieniony 05 lut 2016, 15:05 przez zor-ro1970, łącznie zmieniany 1 raz.

boxer1981228
Posty: 124
Rejestracja: 22 sty 2016, 17:10

Re: Double snake c48

Postautor: boxer1981228 » 05 lut 2016, 2:24

Chcesz powiedzieć że te drożdże przerabiają 12 kg cukru w 4 dni i to z jednej paczki? Robiłeś takie powiększone nastawy i drożdże wyrabiały się u Ciebie w 4 dni z powiększonym nastawem? Ja do tej pory przetestowałem kilka rodzajów drożdży turbo ale żadne nie przerobiły mi nastawu powiększonego w 4 dni.

zor-ro1970
Posty: 21
Rejestracja: 04 lut 2016, 21:39

Re: Double snake c48

Postautor: zor-ro1970 » 05 lut 2016, 15:04

30 kg cukru 90 litrów wody i 2.5 opakowania Snake 48, po 4 dobach na rurki

Awatar użytkownika
Eldier
Posty: 79
Rejestracja: 25 sty 2016, 7:28

Re: Double snake c48

Postautor: Eldier » 05 lut 2016, 15:46

To powiem Ci, że 25kg cukru, 75l wody, 1 paczka Double Snake 48 i po 2 tyg przerobione, a po kolejnym sklarowane i na rurki :)
Spokojniejsza praca - mniej odpadków i podobno lepszy produkt :)

boxer1981228
Posty: 124
Rejestracja: 22 sty 2016, 17:10

Re: Double snake c48

Postautor: boxer1981228 » 05 lut 2016, 16:05

zor-ro1970 pisze:30 kg cukru 90 litrów wody i 2.5 opakowania Snake 48, po 4 dobach na rurki


Bez klarowania ???

zor-ro1970
Posty: 21
Rejestracja: 04 lut 2016, 21:39

Re: Double snake c48

Postautor: zor-ro1970 » 05 lut 2016, 16:51

Bez klarowania, przy mojej kolumnie z buforem i wysokości wypełnienia 200 cm plus miedzi 50 cm nie czuje różnicy miedzy zacierem czy nastawem wyklarowanym a mętnym. Zlewam kranikiem tylko znad osadu.
Ostatnio zmieniony 05 lut 2016, 17:27 przez zor-ro1970, łącznie zmieniany 1 raz.

aronia
Posty: 149
Rejestracja: 31 gru 2015, 5:47

Re: Double snake c48

Postautor: aronia » 05 lut 2016, 17:03

Tylko pogratulować możliwości lokalowych dla takiej konstrukcji. Przy takim zasypie rzeczywiście może nie być różnicy w jakości przy prawidłowej obsłudze, ale różnicy jeśli już można by szukać w ilości oddzielanych przedgonów i pogonów.

Peter29
Posty: 10
Rejestracja: 30 sty 2016, 3:47

Re: Double snake c48

Postautor: Peter29 » 12 mar 2016, 7:00

Od ok 1,5 roku używam tylko tych drożdży. Są odporne na temp., wiele razy przenosiłem nastaw w różne miejsca z inną temperaturą i zawsze spełniały zadanie do końca. Na dzień dzisiejszy Moim zdaniem jest to taki złoty środek pomiędzy ceną a jakością.

finger
Posty: 13
Rejestracja: 19 maja 2016, 22:37

Re: Double snake c48

Postautor: finger » 26 cze 2016, 17:45

Też pracuję na tych drożdżach. Maksymalny nastaw to około 180 litrów wody 50 kg cukru i 2 paczki C 48. Dwa tygodnie w temp otoczenia 10 stopni C / musiałem trochę dogrzać/ blg -4.


Wróć do „Drożdże”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości