Drożdże gorzelnicze Alcotec 23%

Opinie na temat drożdży i sposobów prowadzenia fermentacji, aby efekt spełnił nasze oczekiwania.
pako
Posty: 59
Rejestracja: 04 lut 2016, 22:03

Drożdże gorzelnicze Alcotec 23%

Postautor: pako » 19 paź 2016, 20:23

Ktos pracowal juz na tych drożdzach??
http://allegro.pl/drozdze-gorzelnicze-a ... 49972.html
Jesli tak to czy daja taki % czy jakas roznica w smaku serca? czy wiecej syfu z nich w postaci przedgonu itp:)
Pozdrawiam

Bogdan
Posty: 4
Rejestracja: 09 lis 2016, 17:23

Re: Drożdże gorzelnicze Alcotec 23%

Postautor: Bogdan » 13 lis 2016, 9:29

Miałem przyjemność pracować na tych drożdżach. Opinii o nich mało, bo cena trochę zaporowa. Zawierają węgiel aktywny, który dodajesz w trakcie fermentacji, co znacznie podnosi jakość nastawu i samego destylatu. Kupiłem dwie paczki w Malinowym Nosie (akurat tam mają bardzo dobre ceny na drożdże Alcotec) i zrobiłem dwa nastawy. Jeden na glukozie jak w instrukcji, drugi na sacharozie, czyli zwykłym cukrze. Glukozę zeżarły w całości do 23%, cukier przerobiły niemal z taką samą skutecznością. Jeśli chodzi o smak, to oba nastawy praktycznie niczym się nie różniły, jedynie ten na glukozie miał łagodniejszy zapach. Są wyjątkowo odporne na alkohol :) Trzeba jedynie dobrze pilnować temperatury, mocno się nagrzewają. Tak więc eksperyment udany, choć gdybym miał więcej glukozy pewnie nie robiłbym drugiego nastawu na sacharozie.


Wróć do „Drożdże”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość