Witam
Czy nastaw można zostawić w pomieszczeniu gdzie temperatura w nocy spada do ok 4 stopni ?
Nastaw wystartuje w domu ( ok 20 stopni ) a po ok 4h przeniósł bym go do innego . Domyślam sie ze wpłynie to na długość przerobu . Pojemnik mam zamiar przykryć kocem lub czymś podobnym .
Pozdrawiam
Alcotec 48 Pure - temperatura na zewnatrz
-
Re: Alcotec 48 Pure - temperatura na zewnatrz
Moje pojemniki stoją w szopce, nie ogrzewanej, na płytach ze styropianu. Włożone grzalki akwariowe, stawione na 22 'C i tylko czasem zaglądam.
Po tym czasie co piszesz nic im nie będzie. Zanim wystartuja, to beczka nie zdąży się wychłodzić
Po tym czasie co piszesz nic im nie będzie. Zanim wystartuja, to beczka nie zdąży się wychłodzić
Zależy jeszcze jak duża beczka i ile drożdży wsypiesz.
Możesz od razu w chłodnym nastawiać moim zdaniem, tylko w jakiej temp zapodajesz drożdże?
Możesz od razu w chłodnym nastawiać moim zdaniem, tylko w jakiej temp zapodajesz drożdże?
Istotne jest też czy zależy Ci na tym żeby nastaw szybko przerobil czy wolno. Jeżeli szybciej to grzaleczka do akwarium za 30zl a jeśli ma być wolno to wystartuj w 25st na styropian, owin kocem i będzie sobie spokojnie pracowal.
-
Dziękuję za cenne informacje
Startuje tak jak pisze w instrukcji na opakowaniu czyli ok 30-35 stopni ( ale nie więcej )
Wiaderko 30-litrowe , ale po rozpuszczeniu 6 kg cukru mam 25 litrów. Dodaje jedna paczkę drożdży alcotec 48h pure . A moze lepiej kupić te 24h ?
Zaznaczam ze mieszkam w UK , wiec do polskich drożdży nie mam dostępu
Na czasie mi nie zależy bo teraz te 48 robią się od 3-5 dni
Jutro zrobię probe tak , ze wystartuje rano i od razu w szopce . Na końcu napisze raport dla potomnych ile mi to czasu zajęło
Startuje tak jak pisze w instrukcji na opakowaniu czyli ok 30-35 stopni ( ale nie więcej )
Wiaderko 30-litrowe , ale po rozpuszczeniu 6 kg cukru mam 25 litrów. Dodaje jedna paczkę drożdży alcotec 48h pure . A moze lepiej kupić te 24h ?
Zaznaczam ze mieszkam w UK , wiec do polskich drożdży nie mam dostępu
Na czasie mi nie zależy bo teraz te 48 robią się od 3-5 dni
Jutro zrobię probe tak , ze wystartuje rano i od razu w szopce . Na końcu napisze raport dla potomnych ile mi to czasu zajęło

Jeśli na czasie Ci nie zależy to daj połowe paczki na wiaderko:)
-
Trche pozno ale jednak
Wiec z moich doswiadczen wynika ze najwazniejsze to przykryc kocami wiaderka . Jak juz wystartuja i sa w miare odizolowane od zewnatrz to radza sobie bez problemu od 2 do 4 dni . Raz kiepsko przykrylem i zatrzymaly sie na 18 blg ale po 5 dniach wstawilem do domu i zrobily sie w dwa dni wiec nie umarly .
Wiec je polecam
)
Wiec z moich doswiadczen wynika ze najwazniejsze to przykryc kocami wiaderka . Jak juz wystartuja i sa w miare odizolowane od zewnatrz to radza sobie bez problemu od 2 do 4 dni . Raz kiepsko przykrylem i zatrzymaly sie na 18 blg ale po 5 dniach wstawilem do domu i zrobily sie w dwa dni wiec nie umarly .
Wiec je polecam

Drożdże nie umrą, tylko zwolnią. Kocyk to nie głupi pomysł, można postawić dodatkowo na styropianie.