Single Malt Whiskey - Foto relacja

Zboża, ziemniaki, słód i banany ;) - jak zrobić zacier do późniejszego wykorzystania.
boxer1981228
Posty: 124
Rejestracja: 22 sty 2016, 17:10

Single Malt Whiskey - Foto relacja

Postautor: boxer1981228 » 23 lut 2016, 1:49

Witam,

No to przyszła pora na zrobienie swojej Whiskey :) Wybór padł na Single Malt, dlaczego a no dlatego że nie mam jeszcze zbiornika w płaszczu a ten przepis przypadł mi wyjątkowo do gustu ;) Wzorowałem się na przepisie:
https://www.youtube.com/watch?v=xptvVFoZ_pE - dzięki magas za linka ;)

No to zaczynamy, słodów użyłem takich jak na filmiku:
- Pale Ale 2x4 kg
- Peated Malt 2x3 kg (torfowy)
Obrazek

Dalej gar na płytę plus 21l wody do środka:

Obrazek

Zagrzałem wodę do 62 stopni i wsypałem słody (zacier robiłem w 2 partiach)

Obrazek
Obrazek

Po wsypaniu odczekałem 10 minut co chwilkę mieszając:

Obrazek

Po 10 minutach załączyłem grzanie i dogrzałem zacier do 66 stopni i wyłączyłem grzanie:

Obrazek

Przez 1h utrzymywałem temperaturę z zakresu 63-65 stopni. Po 1h próba jodowa:

Obrazek

Skrobi brak więc dogrzałem zacier do 68 stopni i transfer do filtratora:

Obrazek

I wysładzanie. Do wysładzania użyłem 10l wody o temperaturze 80 stopni plus 21l wody 80 c na cieńkusz do zacierania kolejnej partii słodów:

Obrazek

Mój filtrator to fermentator 25l z kranikiem i oplotem z węża:

Obrazek

No i w tym momencie mam 25l brzeczki 18 blg po zacieraniu pierwszej partii słodów no i 21l cieńkuszu, na którym zatrę drugą partię słodów identycznie jak pierwszą. Czyli dogrzanie do 62, wsypanie słodów, 10 min z mieszaniem, dogrzanie do 66 i utrzymywanie przez 1h temperaturę z zakresu 63-65, dogrzanie do 68, transfer do filtratora i wysładzanie tym razem tylko 10 l wody 80 C.
Zacier po zacieraniu na wodzie miał 18 blg (brak fotki). Po zacieraniu na cieńkuszu miał 22 blg.

Obrazek

No i po 2 takich zabiegach i 5 h później, otrzymałem około 45-47 l brzeczki na mojego pierwszego Single Malt-a ;) Z końcowym Blg coś powyżej 18:

Obrazek

Poczekałem aż zacier wystygnie do 30 stopni i dodałem 20 gr DAF-u plus wcześniej uruchomionych drożdży dedykowanych:

http://www.centrumfermentacji.pl/index.php/produkty/drozdze/drozdze-do-destylatow/safspirit-malt

Po 2h na powierzchni zacieru już pojawia się pianka.

CDN... Po zakończonej fermentacji i destylacji ;)

jpiwek
Posty: 4
Rejestracja: 29 sty 2016, 19:11

Re: Single Malt Whiskey - Foto relacja

Postautor: jpiwek » 23 lut 2016, 8:55

Single malt to z definicji jeden słód a Ty dałeś dwa. Wysładzanie wodą 80C wpłukuje taniny ale to na szczęście nie piwo.

boxer1981228
Posty: 124
Rejestracja: 22 sty 2016, 17:10

Re: Single Malt Whiskey - Foto relacja

Postautor: boxer1981228 » 23 lut 2016, 11:34

jpiwek pisze:Single malt to z definicji jeden słód a Ty dałeś dwa. Wysładzanie wodą 80C wpłukuje taniny ale to na szczęście nie piwo.


Trzymałem się sztywno filmu z linku, na którym Pan użył właśnie takich słodów:

Obrazek

Nie znam się aż tak, ale dla mnie słód jęczmienny to jęczmienny i dalej jest to SM.
Co do wysładzania to Pan z filmu również robił to tak samo jak ja a raczej ja jak on. A mało tego on robił
mash out 10 min w 80 stopniach i dopiero później wysładzał wodą o temperaturze 80 C.

Edit:

Zacier po 12h od nastawienia, piękna pianka ;)

Obrazek

Edit: 24.02

Troszkę mnie te Safspirit Malt-y zaskoczyły bo dzisiaj po niecałych 40h od nastawienia BLG już jest poniżej 5 ;) Niestety ani smak, ani zapach na razie nie powala :(

Obrazek

Awatar użytkownika
pretender
Posty: 217
Rejestracja: 22 sty 2016, 17:48

Re: Single Malt Whiskey - Foto relacja

Postautor: pretender » 24 lut 2016, 17:35

Brawo TY!
Super sprawa fotorelacja, teraz nie powala, ale później na pewno będzie smacznie ;)

boxer1981228
Posty: 124
Rejestracja: 22 sty 2016, 17:10

Re: Single Malt Whiskey - Foto relacja

Postautor: boxer1981228 » 01 mar 2016, 14:18

No to chyba pora to ugotować ;) Blg już nie spada i zatrzymało się koło 1:

Obrazek

Dam temu może jeszcze ze 2 dni na jakieś wyklarowanie chyba że mnie podkusi i to dzisiaj ugotuję ;)

boxer1981228
Posty: 124
Rejestracja: 22 sty 2016, 17:10

Re: Single Malt Whiskey - Foto relacja

Postautor: boxer1981228 » 25 mar 2016, 16:12

No to pora by napisać coś o urobku ;) Ilością jaką uzyskałem z tego zacierania jestem średnio zadowolony, bo samego serca było około 2.2l coś ponad 80 %.
Cały urobek został rozrobiony do 60% i wylądował w słoju ze szczapami mocno opiekanymi. Ja preferuję trunki mocno dędione więc leżało to sobie około 3 tygodni ;) Po tym czasie, rozrobiłem do 40 i zbutelkowałem. 4 butle 0.7l 40% i jedna 0.5l koncentratu 60% powędrowały na strych do leżakowania. Tak jak na początku zapach destylatu nie powalał a raczej odstraszał (słód torfowy) tak po dębieniu i kilku dniach jest już całkiem przyjemny. Niestety nie mam do czego porównać, nie piłem nigdy destatów z torfem. W najbliższym czasie będę organizował wysyłkę próbek do bardziej obcykanych ;). Niech oni wyrażą swoją opinię. Jak dla mnie i na mój gust wyszedł bardzo zacny trunek ;) Liczę że za rok będzie jeszcze smaczniejsze.

Pozdrawiam
B

Awatar użytkownika
pretender
Posty: 217
Rejestracja: 22 sty 2016, 17:48

Re: Single Malt Whiskey - Foto relacja

Postautor: pretender » 13 maja 2016, 11:10

Jak trunek po kolejnych tygodniach? Jest poprawa?

boxer1981228
Posty: 124
Rejestracja: 22 sty 2016, 17:10

Re: Single Malt Whiskey - Foto relacja

Postautor: boxer1981228 » 13 maja 2016, 15:34

No powiem Ci że tak jak postawiłem do nory tak stoi, muszę poszukać odpowiedniego testera co wyrazi swoja opinię ;). Ale idę sprawdzić to zaraz napiszę co i jak.


Edit:

No powiem Ci że w zapachy dużo łagodniejszy ale ten słód torfowy dał bardzo specyficzny zapach, nawet nie mam go do czego porównać, siedzę i wącham ale poważnie nic mi na myśl nie przychodzi. Coś jak by palone, susz owocowy a najbardziej mi to przypomina suszoną wędzoną śliwkę. Ale za to w smaku pierwsza klasa ja tam raczej jestem testerem 0-1 i jak dla mnie po tym czasie trunek jest jak najbardziej ok. I powiem Ci że jak będę robił kolejne zamówienie to chętnie powtórzę eksperyment.

Awatar użytkownika
pretender
Posty: 217
Rejestracja: 22 sty 2016, 17:48

Re: Single Malt Whiskey - Foto relacja

Postautor: pretender » 14 maja 2016, 0:31

To najważniejsze, że smakuje.

kennigh
Posty: 1
Rejestracja: 09 lut 2016, 23:39

Re: Single Malt Whiskey - Foto relacja

Postautor: kennigh » 13 wrz 2016, 12:34

Witam.
Nie słuchałeś pana uważnie.
Pierwsza temperatura w jakiej powinieneś gotować słód to 50-52 stopnie - tzw. przerwa białkowa. przez 10 minut.
Potem temperatura do 62-63 to na cukry przez około 90 minut. Następnie przez 10 minut w temperaturze do 80 stopni optymalnie jest to 78. Powyżej 80-ciu zabijesz wszystko co próbowałeś osiągnąć. Przelewasz słód tez wodą o temperaturze poniżej 80 stopni. Pomiędzy tymi temperaturami możesz potrzymać 10 minut w temperaturze 72 stopni -tzw. przerwa scukrzająca ale to już się robi jak chce się uzyskać piwo.
Zacier na whiskey robi się tak samo jak na piwo. Zacier z "ale" powinien ci dać dosyć ciemny kolor bo z tego się robi piwo porter. Optymalny procent pan wspomina maksymalnie 82% przy pędzeniu.
Po przepędzeniu musi to pozostać otwarte przez co najmniej dobę żeby smrodki uleciały, co za tym idzie i parę procent i tutaj ma sens procent o którym mówi pan w filmie z 82-81% zrobi się około 78-76.
To musi poleżakować nie będzie smakowało po miesiącu.
Byłem w kilku destylarniach whiskey i wszędzie robili zacier jak na piwo, bo to też sprzedają.
Mam nadzieję, że pomogłem i następna próba i kolejne będą coraz lepsze.

Pozdrawiam

WizardRoy
Posty: 10
Rejestracja: 30 sie 2016, 16:18

Re: Single Malt Whiskey - Foto relacja

Postautor: WizardRoy » 30 gru 2016, 12:04

Liczyłeś ile kosztowało Cie te ~5flaszek na gotowo? Jak sam wspomniałeś urobek nie powala na kolana :| Nie twierdzę oczywiście, że się nie opłaca bo zawsze się opłaca i wiadomo - satysfakcja jest bezcenna, a za wszystko inne zapłacisz kartą mastercerd :D Tak czy inaczej jestem ciekaw na ile "wyceniasz" (czysto teoretycznie) taką jedną butelkę 0.7 biorąc pod uwagę koszta materiałów, media i czas :ugeek:

boxer1981228
Posty: 124
Rejestracja: 22 sty 2016, 17:10

Re: Single Malt Whiskey - Foto relacja

Postautor: boxer1981228 » 02 sty 2017, 18:47

Nie przeliczałem tego, ale ostatnio robiłem ponownie z 25kg słodu, który kosztował coś 120 zł i na gotowo wyszło mi ponad 12l.

zor-ro1970
Posty: 21
Rejestracja: 04 lut 2016, 21:39

Re: Single Malt Whiskey - Foto relacja

Postautor: zor-ro1970 » 18 sty 2017, 22:13

kennigh robiłeś kiedyś single malt czy piszesz z teorii?

zor-ro1970
Posty: 21
Rejestracja: 04 lut 2016, 21:39

Re: Single Malt Whiskey - Foto relacja

Postautor: zor-ro1970 » 08 paź 2017, 17:25

Chetnie przetestuja Twoj singla i wysle swoja

Poel
Posty: 1
Rejestracja: 10 paź 2017, 11:04

Re: Single Malt Whiskey - Foto relacja

Postautor: Poel » 10 paź 2017, 11:11

Smak jest najważniejszy, chociaż zapach też robi swoje.


Wróć do „Zaciery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość