Zacier ze słodu jęczmiennego

Zboża, ziemniaki, słód i banany ;) - jak zrobić zacier do późniejszego wykorzystania.
zor-ro1970
Posty: 21
Rejestracja: 04 lut 2016, 21:39

Zacier ze słodu jęczmiennego

Postautor: zor-ro1970 » 04 lut 2016, 21:55

Siemka, w swoim brataniem się ze różnymi odmianami zbóż najlepszym wyborem słód jęczmienny. Nie oszukujmy się wydajność w stosunku do cukru mierna, ale mierny też jest alkohol z cukru. Tu poświęcamy troszkę pracy, ale bez enzymów, temperaturka wody ok 63-65 st po 1.5 godzince mamy brzeczkę słodką do odfiltrowania i zapodania drożdżaków. Idealny materiał na single malt lub wódeczkę luksusową. A jeśli ktoś ma czas i pasję wytłoczyny dodajemy do cukrówki, hmm niebo w gębie po destylacji, pachnie latem i polem dziadka, zbożowo, przyjemne, delikatnie.

boxer1981228
Posty: 124
Rejestracja: 22 sty 2016, 17:10

Re: Zacier ze słodu jęczmiennego

Postautor: boxer1981228 » 05 lut 2016, 2:18

No ja ze słodem na razie mało miałem do czynienia (uwarzyłem jedną warkę jak na razie), ale słody właśnie na single malt, torfowe i pół kilo drożdży dedykowanych już czeka. Jak tylko znajdę chwilkę czasu to się za to zabiorę. A tobie chyba chodzi o młóto a nie wytłoczyny tak? I nastawienie cukrówki na młócie? Bo z tego co mi się wydaje to młótówkę nastawiamy na cieńkuszu a nie dodajemy młóta do cukrówki. Czy o to właśnie chodziło żeby całe młóto dodać do nastawu cukrowego?

Awatar użytkownika
pretender
Posty: 217
Rejestracja: 22 sty 2016, 17:48

Re: Zacier ze słodu jęczmiennego

Postautor: pretender » 05 lut 2016, 6:23

Manowar robił takie eksperyment i to z powodzeniem. Gr000by zresztą chyba też. Młótówka.
http://alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=10847

boxer1981228
Posty: 124
Rejestracja: 22 sty 2016, 17:10

Re: Zacier ze słodu jęczmiennego

Postautor: boxer1981228 » 05 lut 2016, 12:09

Pretender no o niej właśnie pisałem ;)

Awatar użytkownika
pretender
Posty: 217
Rejestracja: 22 sty 2016, 17:48

Re: Zacier ze słodu jęczmiennego

Postautor: pretender » 05 lut 2016, 12:50

Wiem, wiem :-)
miałem nawet przyjemność spróbowania tego trunku. I jeśli robiłbym piwo ze słodów to byłby to obowiązkowy trunek. Osobiście preferuję smakówki i to jeden raz gonione (dokładne cięcia) :-)

majsterjunior
Posty: 5
Rejestracja: 25 kwie 2017, 0:44

Re: Zacier ze słodu jęczmiennego

Postautor: majsterjunior » 07 maja 2017, 21:09

Panowie, mam kilka pytań w kwestii wyrobu ze słodu. Właśnie jestem po zacieraniu, zadaniu drożdżami - czekam na zakończenie fermentacji. Póki co to co zatarłem, razem ze słodem zadałem drożdżami (nie filtrowałem). Ze względu, że nie mam płaszcza, filtrować będę (metalowa plecionka) po skończonej fermentacji. Pytania:

- czy przefiltrowany zacier klarować czy do gara idzie płyn z drożdżami ?
- na przyszłość lepiej filtrować przed zadaniem drożdżami czy dopiero po fermentacji

(zdaję sobie sprawę, że lepiej gotować również ziarno, ale płaszcza nie mam)

Pozdrawiam,

Junior

Troglo-B
Posty: 70
Rejestracja: 27 lut 2016, 9:45

Re: Zacier ze słodu jęczmiennego

Postautor: Troglo-B » 08 maja 2017, 20:56

nie robie z słodu tylko ze śruty i filtruje przed dodaniem drożdży

zor-ro1970
Posty: 21
Rejestracja: 04 lut 2016, 21:39

Re: Zacier ze słodu jęczmiennego

Postautor: zor-ro1970 » 08 paź 2017, 17:20

Jako ze zacier ma mało % i jesli robimy to latem kiedy jest ciepło natychmiastowa destylacja bo sie zakazi i cuchnie jak gnojowica. Ja destyluje 3 razy i do beczki 63%. Są różne szkoły, najlepiej destylowac z młótem ale właśnie trzeba mieć płaszcz. Ja jak wspomniałem po zatarciu i wychłodzeniu oddzielam brzeczkę od młóta. Do brzeczki drożdżaka a młoto jako dodatek do nastawu cukrowego tudzież glukozowego. Po zakończonej fermentacji Oddzielam młoto i po 3 ratyfikacja, spirt luksusowy niebo w gebie


Wróć do „Zaciery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość