Whisky z ekstraktu słodowego?

Zboża, ziemniaki, słód i banany ;) - jak zrobić zacier do późniejszego wykorzystania.
WizardRoy
Posty: 10
Rejestracja: 30 sie 2016, 16:18

Whisky z ekstraktu słodowego?

Postautor: WizardRoy » 09 lis 2016, 17:46

Witam.
Znalazłem coś takiego jak "Ekstrakty słodowe niechmielone" od Wytwórni Ekstraktów Słodowych -w skrócie "WES" (teoretycznie takie jak w brewkitach do piwa tylko bez chmielu). Można kupić w kanistrze 14 litrów takiego ekstraktu za cenę ~190zł.
Proszę darować sobie sarkazmy o "zupie z torebki" :P Gdybym miał tyle czasu i chęci na babranie cały dzień w kuchni.. to słodowałbym sam. Niestety nie szastam wolnym czasem, a jeśli już go mam to wolę psocić :] Dlatego szukam sposobu jak zrobić sobie wspomniany wyżej trunek łatwiej i szybciej!
Ktoś ma doświadczenia w tym temacie? Ja kiedyś robiłem piwo z brewkitu i mimo że popełniłem kilka błędów to było dwie półki wyżej nad koncernówkami! Jak wiadomo produkcja piwa i whisky wygląda identycznie (pomijając oczywiście chmielenie), więc śmiem twierdzić, że powinno się to udać :)
Właściwie poza pytaniami o walory smakowe takiej whisky.. (których moim zdaniem tylko 10% to zacier, a 20% to destylacja i 70% leżakowanie i dojrzewanie), to nurtuje mnie tylko jedna kwestia - wydajność! :)
Czy ktoś mi może odpowiedzieć na pytanie ile można uzyskać sensownego (pod względem blg) nastawu z tych czternastu litrów ekstraktu?

aronia
Posty: 149
Rejestracja: 31 gru 2015, 5:47

Re: Whisky z ekstraktu słodowego?

Postautor: aronia » 09 lis 2016, 19:49

Odnośnie wydajności to wszystko zależy od tego w jakiej proporcji z wodą wymieszasz ten ekstrakt - im mniej wody tym wyższa wydajność(tylko nie przesadź). Zwróć też uwagę na odporności na alkohol drożdży, które zamierzasz użyć.

Awatar użytkownika
pretender
Posty: 217
Rejestracja: 22 sty 2016, 17:48

Whisky z ekstraktu słodowego?

Postautor: pretender » 09 lis 2016, 19:58

Nie warto. Przegotowałem kiedyś brewkita i słabe wyszło. Nigdy więcej ...
Jeśli chcesz otrzymać "coś" w podobie whisky to drogę znasz, niestety ...

Ps
Poszukaj zacierania sposobem "na leniucha"

seneka25
Posty: 13
Rejestracja: 25 lut 2016, 20:01

Re: Whisky z ekstraktu słodowego?

Postautor: seneka25 » 09 lis 2016, 20:19

Albo zrób Wójka Jessiego co prawda to nie whisky a namiastka bourbona ale Ci co robili chwalili sobie a nie trzeba zacierać :D

Awatar użytkownika
pretender
Posty: 217
Rejestracja: 22 sty 2016, 17:48

Re: Whisky z ekstraktu słodowego?

Postautor: pretender » 09 lis 2016, 21:28

Pod tym podpiszę się, oj tak. Prosto, szybko i smacznie. Wujek zdecydowanie ma bliżej do whiskey niż te nieszczęsne ekstrakty.
Kolega próbował? Jeśli nie to polecam, na pewno taniej i zdecydowanie smaczniej ...

seneka25
Posty: 13
Rejestracja: 25 lut 2016, 20:01

Re: Whisky z ekstraktu słodowego?

Postautor: seneka25 » 10 lis 2016, 17:44

Ja sam osobiście nigdy Jessiego nie robiłem. Jakoś ten duch buraka cukrowego mnie nie przekonuje :D Aczkolwiek czytałem że jeżeli robi się ściśle według przepisu, nie przesadzi z cukrem i odpowiednio wyleżakuje to wychodzi całkiem dobry trunek.Moje początki to piwowarstwo domowe także ja tylko i wyłącznie zacierałem.

Awatar użytkownika
pretender
Posty: 217
Rejestracja: 22 sty 2016, 17:48

Re: Whisky z ekstraktu słodowego?

Postautor: pretender » 10 lis 2016, 18:03

Cukier można zastąpić glukozą. Niewielka zmiana, ale jednak.

seneka25
Posty: 13
Rejestracja: 25 lut 2016, 20:01

Re: Whisky z ekstraktu słodowego?

Postautor: seneka25 » 10 lis 2016, 19:43

Kurcze może jednak spóbuje zrobić tego Jessiego.Zawsze to jakieś nowe doświadczenie a i porównanie do zacieranej kukurydzy będę miał. Tym bardziej że tanią śrutę na allegro znalazłem :D

Awatar użytkownika
pretender
Posty: 217
Rejestracja: 22 sty 2016, 17:48

Re: Whisky z ekstraktu słodowego?

Postautor: pretender » 11 lis 2016, 11:00

Do boju!

Awatar użytkownika
Eldier
Posty: 79
Rejestracja: 25 sty 2016, 7:28

Re: Whisky z ekstraktu słodowego?

Postautor: Eldier » 11 lis 2016, 14:26

Ewentualnie rób Jessiego i zamiast cukru użyj ciemnego ekstraktu słodowego. Tylko nie wiem czy wtedy koszty Cie nie zjedzą... Albo mieszanki ekstraktu i glukozy.

Ja jednak poszedłbym w zacieranie, na tzw leniucha które wcześniej wspomniał pretender. Jak masz dużą beczkę - a na pewno masz, wiertarkę i mieszadło to nic trudnego :)

Awatar użytkownika
pretender
Posty: 217
Rejestracja: 22 sty 2016, 17:48

Re: Whisky z ekstraktu słodowego?

Postautor: pretender » 11 lis 2016, 16:55

Żaden extrakt. Jeśli już to glukoza, zajrzyj do www. Aabratek.pl, dobra cena, nie wiem ile worków juz zamówiłem ...
Od extraktu zdecydowanie lepszy ujssm, a zacieranie to "miszczostwo" świata ... i okolic ...
rób i opisuj.

WizardRoy
Posty: 10
Rejestracja: 30 sie 2016, 16:18

Re: Whisky z ekstraktu słodowego?

Postautor: WizardRoy » 15 lis 2016, 17:23

Ok. Dzięki za opinie :) Chyba mimo wszystko zrobię eksperyment na tym ekstrakcie :) Jak nie wyjdzie.. to będzie info dla potomnych żeby omijać temat z daleka :) :P

seneka25
Posty: 13
Rejestracja: 25 lut 2016, 20:01

Re: Whisky z ekstraktu słodowego?

Postautor: seneka25 » 15 lis 2016, 18:41

A nie szkoda Ci czasu i pieniędzy? Jedynie co Cię usprawiedliwia to brak dużego gara :D

pako
Posty: 59
Rejestracja: 04 lut 2016, 22:03

Re: Whisky z ekstraktu słodowego?

Postautor: pako » 15 lis 2016, 19:21

seneka25 pisze:A nie szkoda Ci czasu i pieniędzy?

To jest hobby i jeśli ma taką ochotę to niech zrobi experyment i podzieli się wrażeniami na forum:)

seneka25
Posty: 13
Rejestracja: 25 lut 2016, 20:01

Re: Whisky z ekstraktu słodowego?

Postautor: seneka25 » 15 lis 2016, 19:59

Ależ oczywiście jesrem za.

kudlatytraktor
Posty: 6
Rejestracja: 02 lis 2017, 23:51

Re: Whisky z ekstraktu słodowego?

Postautor: kudlatytraktor » 13 lis 2017, 1:02

Gdzie znajdę przepis na Wujka Jessiego ?

pako
Posty: 59
Rejestracja: 04 lut 2016, 22:03

Re: Whisky z ekstraktu słodowego?

Postautor: pako » 18 lis 2017, 0:08



Wróć do „Zaciery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości