Melasa z buraków cukrowych

Melasa, kompoty, miody, dżemy, przetwory, itd. - jak je wykorzystać w naszym hobby.
zor-ro1970
Posty: 21
Rejestracja: 04 lut 2016, 21:39

Melasa z buraków cukrowych

Postautor: zor-ro1970 » 04 lut 2016, 22:20

Jako że miałem przyjemność przetestowania melasy z buraków cukrowych przestrzegam, nie próbujcie szkoda czasu, cierpliwości i kasy na prąd tudzież gaz. Miałem 120 literków melasy min 50% cukru, rozcieńczenie, sprawdzenie PH, zakwaszenie kwaskiem cytrynowym ( gorzelnia kwas siarkowy)Po 72 godzinach koniec pracy, Blg +4 bo zostają cukry niefermentowanie. Do dzieła, na kolumnę, spiryt 96% śmierdzi, zapach nieakceptowany dla mnie. Rozcieńczenie do 30%, węgiel aktywny, i to samo , może z deka lepiej. Miedź w kolumnie wygląda jak srebro, wielokrotnie płukanie i taka spływa maź srebrna. Podjąłem decyzję aby(aby?) potraktować to chemią, ale nie aż tak ostro jak KRET tylko wodorowęglanem sodu.Po tygodniu zlanie z nad osadu. Znów na rurki, spiryt i cuchnie jak Vistula w latach 80. Koledzy którzy podarowali ma melasę byli zachwyceni smakiem, zapachem, twierdzili ze jakiś owoc pestkowy, uśmiałem się jak im powiedziałem ze to melasa. Podsumowując, nie próbujcie alkohol nie do picia!!!
Ostatnio zmieniony 05 lut 2016, 15:00 przez zor-ro1970, łącznie zmieniany 2 razy.

boxer1981228
Posty: 124
Rejestracja: 22 sty 2016, 17:10

Re: Melasa cukrowa

Postautor: boxer1981228 » 05 lut 2016, 2:02

Ja mam całkowicie inne zdanie na temat melasy. Rum z niej jest przepyszny, nie oczywiście od razu bo trunek wymaga ułożenia. po 3 tygodniowym dębieniu szczapami w szkle w stężeniu 60%, potem rozcieńczony i do butelek na pół roku. Po tym okresie mój rum jest zacnym trunkiem.

Awatar użytkownika
King Crimson
Posty: 36
Rejestracja: 25 sty 2016, 17:24

Re: Melasa cukrowa

Postautor: King Crimson » 05 lut 2016, 5:25

zor-ro1970 pisze: spiryt 96% śmierdzi, zapach nieakceptowany dla mnie.

Co oznacza dla Ciebie nieakceptowalny?
Przepędzałeś to na spirytus (mniemam po procencie) i wyszło Ci śmierdzące? Coś Ci musiało pójść nie tak.
To ta melasa z akcji z czarnego forum?
P.S. Faktycznie teraz doczytałem dokładniej. Chodzi o melasę z cukru. Jednak to ciągle nie tłumaczy takich negatywnych wrażeń jakie opisuje @zor-ro1970
Ostatnio zmieniony 05 lut 2016, 8:16 przez King Crimson, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
pretender
Posty: 217
Rejestracja: 22 sty 2016, 17:48

Re: Melasa cukrowa

Postautor: pretender » 05 lut 2016, 6:19

Coś mi sie wydaje, że chodzi o melasę z cukru buraczanego.

zor-ro1970
Posty: 21
Rejestracja: 04 lut 2016, 21:39

Re: Melasa cukrowa

Postautor: zor-ro1970 » 05 lut 2016, 15:01

Buraczana melasa jak najbardziej. W gorzelni na kolumnie osiągają 92 % i smierdzi gorzej niż wódeczka dobra zrobiona na post stilu.

Duch Lasu
Posty: 24
Rejestracja: 06 lut 2017, 19:16

Re: Melasa z buraków cukrowych

Postautor: Duch Lasu » 06 lut 2017, 19:46

Znam problem.
Mi polecono ją tylko jako dodatek, daje ciekawy aromat, ale ciężko ją do końca fermentować, i ja miałem zawsze sporo acetonu. Ale jak już wyjdzie to całkiem ciekawe, smaczne ;)


Wróć do „Nastawy nietypowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość