Bourban a-la JD

Melasa, kompoty, miody, dżemy, przetwory, itd. - jak je wykorzystać w naszym hobby.
Duch Lasu
Posty: 24
Rejestracja: 06 lut 2017, 19:16

Bourban a-la JD

Postautor: Duch Lasu » 06 lut 2017, 19:41

Witam
Chcę się podzielić procesem, bardzo nietypowym.
Zacznę od tego że sprzęt do tej pory używałem dość archaiczny bo i z przed wojny (po pradziadku) sprzęt rewelacja, ale do owocówek :)
Niedawno zakupiłem nowy sprzęt z nierdzewki na kegu itp... Destylowałem na nim kukurydziankę, i wyszła dość mało aromatyczna i jakby lekko kwaśna. Z braku koncepcji wymieszałem z nastawem z "biedronkowym" miodem (3l) / 25l + cukier. Wyszło bomba fajne smaczne mało pachnące, ale czuć kukurydzę tak jak lubię, lekki aromacik miodu, no bomba.
Trochę towaru (1,5l) zostało po wizycie kuzyna, więc do kilku butli wlałem i sobie stało 3 mce. Przychodzi koneser moich "ludowych" trunków, więc go ugościłem. Facet zadowolony z ironnią mówi: "ale to jest za..." i poszedł sobie. Myślałem że mu nie podszedł. Przychodzi z syropem klonowym takim czarnym małym około 200ml, do szklanki wlewa sobie łyżeczkę, zalewa moim trunkiem, i mówi "spróbuj" no faktycznie jak dla mnie jak JD a że trochą go "wydegustowałem" -ja nie odróżniam.
Pozdrawiam. Szczególnie tych co zaraz negatywnie komentować będą. :)

Awatar użytkownika
kamilpl82
Posty: 96
Rejestracja: 25 sty 2016, 16:35
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Bourban a-la JD

Postautor: kamilpl82 » 07 lut 2017, 6:40

Spróbuj zrobić sobie Jacka Danielsa z przepisu z czarnego forum, a będziesz pozytywnie zaskoczony,u mnie leżakuje z syropem klonowym 10ml/L i płatkami dębu w ilości 1g/L już 8 miesięcy i z miesiąca na miesiąc zmienia się na plus.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

http://domowe-alkohole-forum.pl/

Duch Lasu
Posty: 24
Rejestracja: 06 lut 2017, 19:16

Re: Bourban a-la JD

Postautor: Duch Lasu » 07 lut 2017, 17:37

OK, spróbuję jak tylko nauczę się operować swoim nowym sprzętem.

Awatar użytkownika
ziutek128
Posty: 98
Rejestracja: 17 cze 2016, 21:55

Re: Bourban a-la JD

Postautor: ziutek128 » 16 lut 2017, 10:46

Kamil weź skopiuj ten przepis jak wiesz gdzie jest i zapodaj go tu. Przyda się

Awatar użytkownika
kamilpl82
Posty: 96
Rejestracja: 25 sty 2016, 16:35
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Bourban a-la JD

Postautor: kamilpl82 » 17 lut 2017, 18:46

JACK DANIELS BLACK LABEL

Skład:
80% skruszonej kukurydzy (śruta)
12% żyta
8% słodu jęczmiennego
Drożdże Whisky
5l wody na każdy kilogram składników

Składniki wsypać do wody o temp. 62-64 st.C i mieszając utrzymywać temp. przez 1,5h. Odczekać aż nastaw ostygnie do ok. 25 st.C i dodać drożdże.
Po skończonej fermentacji i przedestylowaniu, przesączyć przez węgiel drzewny (nie aktywny :!: ) najlepiej klonowy i leżakować ze średnio pieczonym dębem przez 3 miesiące. Następnie dodać syropu klonowego "REAL" (lekko wędzony smak).
Syrop dodawać do destylatu o mocy poniżej 65% aby zapobiec zmętnieniu.

Zaczerpnięte z http://alkohole-domowe.com/forum/domowa ... t5024.html
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

http://domowe-alkohole-forum.pl/

Duch Lasu
Posty: 24
Rejestracja: 06 lut 2017, 19:16

Re: Bourban a-la JD

Postautor: Duch Lasu » 18 lut 2017, 22:33

5L na kilogram ?
To ile BLG wynosi ?

JAROCE
Posty: 10
Rejestracja: 27 gru 2016, 13:58

Re: Bourban a-la JD

Postautor: JAROCE » 19 lut 2017, 13:37

Rozumiem, że destylację wykonujemy na pot stillu min. 2 razy ?
Gdzie można dostać węgiel drzewny klonowy ewentualnie w jaki sposób można go sobie zrobić samemu ?

aronia
Posty: 149
Rejestracja: 31 gru 2015, 5:47

Re: Bourban a-la JD

Postautor: aronia » 19 lut 2017, 14:44

Jeżeli chcesz zrobić sam to musisz się zaopatrzyć w klon cukrowy(nie ten polski).

Duch Lasu
Posty: 24
Rejestracja: 06 lut 2017, 19:16

Re: Bourban a-la JD

Postautor: Duch Lasu » 19 lut 2017, 19:19

Ktoś się tu bardzo myli, klon cukrowy rośnie w Polsce i bardzo dobrze się ma. Nie hoduję się go i nie pozyskuje soku.Większośc instrumentów strunowych jak skrzypce i gitary robi się właśnie z niego. Chodzi o to by nie pomylić z jaworem, bo jest to ta sama rodzina. Drewno na beczki i węgiel pozyskuje się w maju, gdy temperatura nie spada poniżej 10 stopni, chodzi o to by miało jak najwięcej słodkich soków.

aronia
Posty: 149
Rejestracja: 31 gru 2015, 5:47

Re: Bourban a-la JD

Postautor: aronia » 20 lut 2017, 0:23

Skoro tak piszesz to przepraszam za wprowadzenie w błąd. Chodziło mi o to pomylenie z tym "niecukrowym", który jest na pewno bardziej znany w Polsce.

Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka

JAROCE
Posty: 10
Rejestracja: 27 gru 2016, 13:58

Re: Bourban a-la JD

Postautor: JAROCE » 20 lut 2017, 10:07

Duch Lasu , a czy wiesz gdzie go można pozyskać , kupić itp. ?

Awatar użytkownika
kamilpl82
Posty: 96
Rejestracja: 25 sty 2016, 16:35
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Bourban a-la JD

Postautor: kamilpl82 » 20 lut 2017, 19:29

W Kanadzie mają klon cukrowy a my w Polsce mamy brzozę.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

http://domowe-alkohole-forum.pl/

Troglo-B
Posty: 70
Rejestracja: 27 lut 2016, 9:45

Re: Bourban a-la JD

Postautor: Troglo-B » 20 lut 2017, 21:08

taaa kurwa s...... ;)

JAROCE
Posty: 10
Rejestracja: 27 gru 2016, 13:58

Re: Bourban a-la JD

Postautor: JAROCE » 21 lut 2017, 10:15

Spoko ale czy brzoza faktycznie się nadaje i jak ją muszę przygotować. To ma być świeżo ścięta, wysuszona, okorowana itp.
Jaka ma ona być żeby było dobrze.

Duch Lasu
Posty: 24
Rejestracja: 06 lut 2017, 19:16

Re: Bourban a-la JD

Postautor: Duch Lasu » 21 lut 2017, 21:31

Brzoza się nie nadaje, robi się "kwaśna" za to sok z brzozy (oskoła) tak.
Drewno lipy nadaje miodowy zapach, ale nikt tego już nie robi.
JAROCE - co do klonu, trochę dziwna z nim sprawa, rośnie w Polsce w lasach mieszanych, są i hodowle, ale nastawione ściśle na drewno do meblarstwa. Takie pozyskuje się na jesieni gdy skończą się przyrosty, nie ma ono w sobie cukrów, tylko gorzkie "mleko" żywicę która konserwuje i zabezpiecza przed robalami. W parkach często można spotkać, ale łatwo pomylić z tulipanowcem, jak ktoś się nie zna.

Chciałbym zwrócić uwagę na pewnego trolla, nie kłuje was to w oczy? Czy to jest miejsce by manifestować swoje poglądy polityczne, lub religijne?

Awatar użytkownika
kamilpl82
Posty: 96
Rejestracja: 25 sty 2016, 16:35
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Bourban a-la JD

Postautor: kamilpl82 » 22 lut 2017, 17:13

Kolego Duch Lasu tobie się coś pomieszało, tu nie chodzi o drewno brzozy w szczapach tylko o węgiel drzewny z tego drewna, taki jak ten http://allegro.pl/wegiel-drzewny-nieakt ... 37618.html
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

http://domowe-alkohole-forum.pl/

Szlumf
Posty: 58
Rejestracja: 23 sty 2016, 9:26

Re: Bourban a-la JD

Postautor: Szlumf » 22 lut 2017, 17:24

Węgiel brzozowy był w XIXw dosyć powszechnie używany do oczyszczania okowity. Do dzisiaj jest używany w niektórych wsiach na wschodniej rubieży. W amatorskim wykonaniu przedstawił to Akas http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=1674.

Duch Lasu
Posty: 24
Rejestracja: 06 lut 2017, 19:16

Re: Bourban a-la JD

Postautor: Duch Lasu » 22 lut 2017, 18:08

kamilpl82 pisze:Kolego Duch Lasu tobie się coś pomieszało, tu nie chodzi o drewno brzozy w szczapach tylko o węgiel drzewny z tego drewna, taki jak ten http://allegro.pl/wegiel-drzewny-nieakt ... 37618.html

Tak faktycznie pomieszało mi się, zbił mnie z tematu lewacki troll widzący wszędzie brzozy smoleńskie.
Węgiel brzozowy, jest dość dobry jeśli chodzi o filtrację.
Dawniej stosowano również trociny brzozowe i one właśnie często psuły smak. Dopiero ich wypalenie tak zwane "bez dostępu powietrza" dało dość dobry efekt. Podobno odkryto to przypadkiem przy pędzeniu dziegciu, ale to historia zasłyszana od chłopa z Podlasia. W
wyżej jest dobry artykuł zacytowany.


Wróć do „Nastawy nietypowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość