Nalewka na destylacie owocowym + pytanie o drożdże

Owoce, czyli surowiec na destylat smakowy i wszystko z nimi związane.
Żuk
Posty: 8
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:27

Nalewka na destylacie owocowym + pytanie o drożdże

Postautor: Żuk » 06 lis 2016, 9:23

Pytanie dla osób wytwarzających nalewki: czy używacie destylatów owocowych do macerowania owoców na nalewkę? Dotąd uważałem to za marnotrawstwo cennego alkoholu, ale gdzieś wyczytałem, że nalewki na owocówkach mają znacznie głębszy smak i smakują bez porównania lepiej niż na zwykłym destylacie. Sam używam destylatu na cukrówce (z sacharozy i glukozy), rozcieńczonego do ok. 70% i chyba szkoda by mi było przeznaczyć np. calvados na nalewkę jabłkową.

A skoro jestem przy owocach to zapytam: jakich drożdży używacie - winiarskich (np. Bayanusów) czy gorzelniczych do owocówek?

Awatar użytkownika
ziutek128
Posty: 98
Rejestracja: 17 cze 2016, 21:55

Re: Nalewka na destylacie owocowym + pytanie o drożdże

Postautor: ziutek128 » 06 lis 2016, 10:35

Hej, jeśli chodzi o macerację to mi jest destylatu szkoda. Ja maceruję w spirytusie.
A do owocówek, tylko drożdże winiarskie.


Wróć do „Owocowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość