Nektarynka atakuje.

Owoce, czyli surowiec na destylat smakowy i wszystko z nimi związane.
WizardRoy
Posty: 10
Rejestracja: 30 sie 2016, 16:18

Nektarynka atakuje.

Postautor: WizardRoy » 30 sie 2016, 16:39

Witam. Na wstępie pragnę się przywitać, gdyż to mój pierwszy post na tym forum. Tak więc "witam" :D
Nie mniej jednak jestem tu bo potrzebuję szybkiej pomocy. Dostałem w prezencie kilka skrzynek nektaryn. Właśnie pozbawiłem je pestek i rozdrobniłem na papkę ( wyszło 28kg ). No i teraz kilka pytań za 100pkt :)
1. Ile dolać wody? (najlepiej gdyby całość nie miała więcej niż 45L:) )
2. Ile dodać cukru?
3. Jakie drożdże są Waszym zdaniem najlepsze do takich nastawów?

Z góry dziękuję za szybkie odpowiedzi. Pozdro600 :)

Awatar użytkownika
Eldier
Posty: 79
Rejestracja: 25 sty 2016, 7:28

Re: Nektarynka atakuje.

Postautor: Eldier » 30 sie 2016, 17:03

Witaj :)
Niepotrzebnie traciłeś czas na pozbawianie ich pestek. Na drugi raz tylko rozdrobnij na papkę, np mieszadłem na wiertarce. Pestki można wybrać z dna fermentatora jak na górze zrobi się czapa owocowa. Uprzedzając, powinieneś ja zatapiać/mieszać.
Ale spokojnie można je zostawić do końca fermentacji :)

Ad 1. Najlepiej jak najmniej, bo to tylko rozcieńcza smak owoców i pogarsza uzysk.
Ad 2. Też najlepiej jak najmniej, ale wiadomo każdy chce więcej jak mniej :) Przyjęło się, że maksymalny dodatek cukru to 1kg/10kg owoców. Najlepsza byłaby glukoza lub cukier inwertowany.
Ad 3. Każde winne będą najlepsze, ale ja używam do nastawów owocowych g995.

Warto dodać pektoenzym, który rozluźni pulpę i poprawi uzysk soku.

Na czym planujesz to gotować? Jakie grzanie?

aronia
Posty: 149
Rejestracja: 31 gru 2015, 5:47

Re: Nektarynka atakuje.

Postautor: aronia » 30 sie 2016, 17:08

Kolega eldier już mnie ubiegł z odpowiedziami.
Od siebie dodam tylko do punktu 3: raczej coś dedykowanego do owoców czyli jakieś winne drożdże aktywne(np. Bayanus G995) albo Turbo Fruit. W pierwszym przypadku warto dodać jeszcze pektoenzym(Turbo Fruit ma go już składzie).

WizardRoy
Posty: 10
Rejestracja: 30 sie 2016, 16:18

Re: Nektarynka atakuje.

Postautor: WizardRoy » 30 sie 2016, 17:20

Dzięki za szybkie odpowiedzi :)
Tak właśnie planowałem, tzn. 2kg max 3kg cukru do tej ilości owoców. Co do wody też chciałbym trochę dolać żeby z zapasem przykryć grzałki.


"Na czym planujesz to gotować? Jakie grzanie?" - keg50 + 3.5kW z regulatorem


Wróć do „Owocowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości