Mirabella i węgireczka

Owoce, czyli surowiec na destylat smakowy i wszystko z nimi związane.
Awatar użytkownika
ziutek128
Posty: 98
Rejestracja: 17 cze 2016, 21:55

Mirabella i węgireczka

Postautor: ziutek128 » 13 sie 2016, 0:25

Moi mili, poproszę o 2 przepisy na nastaw z mirabelki (male zolte śliwki) i na sliwowice z wegierek. Ile kg owoco? Ile wody? I ile cukru? A i czy drozdze spiritferm turbo fruit sie nadadza?
Pozdrawiam, Wasz Ziutek :D

boxer1981228
Posty: 124
Rejestracja: 22 sty 2016, 17:10

Re: Mirabella i węgireczka

Postautor: boxer1981228 » 14 sie 2016, 1:17

Nie ma jakiś konkretnych przepisów. Bierzesz owoce, rozdrabniasz mieszadłem do wiertarki, możesz dać ewentualnie pekto, sypiesz grzybki i fermentujesz. Na podbicie ilości alkoholu możesz dać 1kg cukru na 10 kg owoca i to taki umowny max co się powinno dawać. Jakiś sekretów nie ma, raczej się skup na porządnej destylacji z cięciem frakcji. Jak to będziesz przepuszczał? Masz kocioł w płaszczu?

Box

Awatar użytkownika
ziutek128
Posty: 98
Rejestracja: 17 cze 2016, 21:55

Re: Mirabella i węgireczka

Postautor: ziutek128 » 14 sie 2016, 14:29

Nastawy będą pracować 6 tygodni. Potem przefiltruje wycisnąć i na rury. Niestety płaszcza brak, tylko grzałka :( , dlatego będę tylko rzadkie lał. Odnośnie destylacji, to jeszcze nie wiem czy na pełnej kolumnie czy tylko katalizator i glowica, będę myślał, i na pewno Wy drodzy koledzy mi tu odpowiednio doradźcie ☺

Awatar użytkownika
Eldier
Posty: 79
Rejestracja: 25 sty 2016, 7:28

Re: Mirabella i węgireczka

Postautor: Eldier » 16 sie 2016, 13:21

To koniecznie dodaj pektopol i to w podwójnej dawce, bo inaczej rzadkiego będzie mało.

Raczej katalizator i głowica, chociaż ja robiłem na 40cm SP KO, bez refluksu.

Cukru jak boxer napisał max 1kg/10kg owoców. Chociaż lepiej jakbyś glukozę dał. I tutaj post sponsorowany :P w sklepie jest w bardzo dobrej cenie.
Dodatek wody minimalny, tyle żeby ewentualny cukier rozpuścić. Na gorąco spokojnie dasz radę 1:1 :) Sypnij kwasku i podgrzej do 95 stopni. Zrobisz cukier inwertowany - czyli taki, który częściowo jest rozłożony do glukozy i fruktozy.

I nastawy nie będą pracować 6 tygodni, będą pracować aż przerobią.
Ja używam do owocówek najczęściej g995.

krzysztof
Posty: 5
Rejestracja: 28 lut 2016, 18:34
Lokalizacja: Łódźkie

Re: Mirabella i węgireczka

Postautor: krzysztof » 16 sie 2016, 17:23

Też się przymierzam do śliwowicy i mam kluczowe pytanie.

Jeżeli będę gotował samo rzadkie odciśnięte w prasie to fermentować z owocami czy sam sok ?

I też będę używał drożdży Spirit ferm Turbo Fruit, tylko one mogą przerobić dużo cukru do 6 kg a tu dajemy cukru jak najmniej wiec może paczkę dać na 50l ?

pako
Posty: 59
Rejestracja: 04 lut 2016, 22:03

Re: Mirabella i węgireczka

Postautor: pako » 16 sie 2016, 18:51

Krysztof fermentuj z owocami ja dawalem 2L wody i niecaly kg cukru na 10 kg owocow
Powiedzcie mi czy formentowac z pestkami czy wydrylowac pestki???

boxer1981228
Posty: 124
Rejestracja: 22 sty 2016, 17:10

Re: Mirabella i węgireczka

Postautor: boxer1981228 » 17 sie 2016, 1:49

Bez drylowania.

Awatar użytkownika
ziutek128
Posty: 98
Rejestracja: 17 cze 2016, 21:55

Re: Mirabella i węgireczka

Postautor: ziutek128 » 03 lis 2016, 20:41

Moi mili, miesiąc może dwa temu na rury trafiła węgierka (mirabelka zmarzła i pipa). Odbiór na 500-700W, ciągnąłem do 55%, po wymieszaniu wyszło mi kilka litrów 63%, na katalizatorze i głowicy. Ogólnie samo w sobie nie jest to smaczne, beka się śliwkami, ale do pyszności daleko. Poleżało, ale nadal dupy nie urywa. Jednak przez przypadek zrobiłem drinka z kolą.
Panie dzieju bomba smakowa. Sponiewierała moje kubki smakowe, ambrozja. Moi znajomi twierdzą iż smakuje w drinku jak whisky z "wyższej półki", a towarzystwo jest mega wybredne.
Ja sam jestem zachwycony. :mrgreen: "Polecam, Ewa Wachowicz" :mrgreen:

Awatar użytkownika
pretender
Posty: 217
Rejestracja: 22 sty 2016, 17:48

Re: Mirabella i węgireczka

Postautor: pretender » 03 lis 2016, 23:39

Dodaj dębu ...

Awatar użytkownika
ziutek128
Posty: 98
Rejestracja: 17 cze 2016, 21:55

Re: Mirabella i węgireczka

Postautor: ziutek128 » 04 lis 2016, 20:45

2tygodnie temu dodalem 2,5g na litr mocno palonego.

Duch Lasu
Posty: 24
Rejestracja: 06 lut 2017, 19:16

Re: Mirabella i węgireczka

Postautor: Duch Lasu » 06 lut 2017, 20:11

ja mirabelki to dodaje do obniżenia pH, nic mi z nich nie wychodzi :(


Wróć do „Owocowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość