Do jakiego % rozcienczac Owocowke
Do jakiego % rozcienczac Owocowke
Witam do jakiego % powinno rozciencacz sie owocowke zeby puscic drugi raz?? Powinno sie rozcienczac tak jak destylat cukrowy czy w tym przypadku jest inaczej????
Re: Do jakiego % rozcienczac Owocowke
Zapytam, a czemu dwa razy? Jeden raz wystarczy, powoli na małej mocy, dobrze odciąć przed i pogony. Po jednym razie zostaje więcej aromatów. Nie wiem na czym puszczasz owocówki, ale rozważ jeden koncert.
puszczam wlasnie jeden raz ale chcialbym sprobowac 2 raz i nie wiem za bardzo do jakiego % rozcienczyc:)
Wg mnie nie warto, ale przekonaj sie sam. Co do rozcieńczenia, toja nie celuję w konkretny %, pomijając fakt, że gonię tylko raz. Rób tak, aby byly pełne gotowania, ale bez przesady.
Zależy co wlejesz do zbiornika z tym gotowaniem na raz czy dwa. Jak skończysz kocioł z płaszczem to zrozumiesz o czym mówię 
Najlepiej jest metodą 1,5raz wg gr000bego.
Najpierw destylujemy "gęste" odrzucając najgorsze przody i tyły, następnie uzyskaną surówkę dolewamy do pozostałej części nastawu/zacieru.

Najlepiej jest metodą 1,5raz wg gr000bego.
Najpierw destylujemy "gęste" odrzucając najgorsze przody i tyły, następnie uzyskaną surówkę dolewamy do pozostałej części nastawu/zacieru.
A jak robicie ze zbożowymi? 1 czy 2? bo kukurydza aż prosi o 2.
Pytam bo uczę się nowych metod na długiej (120) kolumnie.
Pytam bo uczę się nowych metod na długiej (120) kolumnie.
Robiłem zboża kilka razy i zawsze na raz, tylko u mnie leżakowało to z dębem minimum sześć miesięcy.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
http://domowe-alkohole-forum.pl/
http://domowe-alkohole-forum.pl/
kamilpl82 pisze:sześć miesięcy.
A to jest osobny temat ile czasu, dojrzewają wasze trunki? Śliwowica, Winogronowica, Gruszkowica