Problem z zacierem? sprzętem? Ile tego cukru!? :(

Cukrówki, 1410 i wszystko co z tym związane.
WizardRoy
Posty: 10
Rejestracja: 30 sie 2016, 16:18

Problem z zacierem? sprzętem? Ile tego cukru!? :(

Postautor: WizardRoy » 08 lut 2017, 18:34

Ratunku! :shock: BO DOSTANĘ NA GŁOWĘ! :?
Nastawiłem jakiś czas temu zacier z cukru. Do pomiarów ilości cukru w zacierze używałem zawsze areometru Ballinga (szklany cukromierz), jednak kupiłem sobie refraktometr i przyszedł czas na konfrontację obu przyrządów! Minął już ósmy czy dziewiąty dzień fermentacji więc uznałem, że pewnie można już brać się do pracy! Niestety moja logika została poddana szatańskim próbom i już nic z tego nie wiem. Już tłumaczę o co chodzi na przykładzie owego zacieru, wody demineralizowanej oraz brzeczki piwnej przed zadaniem drożdży (moje drugie hobby).

Pomiary:
woda demineralizowana 20*C - areometr 0 Blg, refraktometr 0 Brix
(prawdopodobnie) odfermentowany zacier 20*C - areometr -4 Blg, refraktometr 7 Brix
brzeczka piwna 20*C - areometr 12 Blg, refraktometr 12,5 Brix

Wg. wszelkich informacji jakie posiadam skale Brix'a, Ballinga i Plato są tak zbliżone, że można stosować je zamiennie. Czyli 1Blg = 1 Brix = 1 Plato Jak widać kalibracja obu przyrządów wydaje się być wykonana prawidłowo gdyż wskazują jednakowy wynik na wodzie demineralizowanej. Skąd zatem taka różnica w pomiarze zacieru?!?! :shock: Od kilku dni obserwuję stałe stężenie cukru w zacierze (tzn ciągle -4Blg i 7 Brix), więc można założyć, że fermentacja się zatrzymała. Ciekawostką jest ostatni pomiar wykonany na świeżej brzeczce piwnej, którego wyniki można uznać za jednakowe.. (różnica 0.5 to pewnie błąd pomiarowy spowodowanym nieudolnym odczytem :) ).

Ktoś mi jest w stanie wytłumaczyć co do jasnej ciasnej się tu wyprawia?!?!?! :shock:

solohan
Posty: 77
Rejestracja: 22 sty 2016, 18:54

Re: Problem z zacierem? sprzętem? Ile tego cukru!? :(

Postautor: solohan » 08 lut 2017, 18:37

Nastaw, to był nastaw cukrowy :D Nie zacier.

Awatar użytkownika
Eldier
Posty: 79
Rejestracja: 25 sty 2016, 7:28

Re: Problem z zacierem? sprzętem? Ile tego cukru!? :(

Postautor: Eldier » 09 lut 2017, 0:51

Wiesz na jakiej zasadzie działa refraktometr? Jeżeli tak to powinieneś wiedzieć czemu masz te "błędy", jeżeli nie, to proponuje doczytać :)
I tak dla Twojej wiadomości 12blg to około 12,48brix a więc raczej dobrze :)

No i oczywiście zgadzam sie z solohanem, ten z cukru to jest nastaw na Boga... Nic tam nie zacierasz, przeciwnie do brzeczki :D

aronia
Posty: 149
Rejestracja: 31 gru 2015, 5:47

Re: Problem z zacierem? sprzętem? Ile tego cukru!? :(

Postautor: aronia » 09 lut 2017, 10:29

Różnice wynikają z zawartości alkoholu i innych związków wpływających na pomiar - czyli przy pomiarach gdzie masz tylko wodę i cukier pomiary będą zbliżone, ale jak pojawia się alkohol i inne związku to przyrządy pomiarowe zaczynają "szaleć" - i dlatego masz nie "0" tylko "-4" na cukromierzu itd.

WizardRoy
Posty: 10
Rejestracja: 30 sie 2016, 16:18

Re: Problem z zacierem? sprzętem? Ile tego cukru!? :(

Postautor: WizardRoy » 12 lut 2017, 2:01

Super forum! :)
Wstawiłem taki sam post na forum o piwie i w parę minut 3 osoby wytłumaczyły mi dlaczego są błędy, i co zrobić by dowiedzieć się jaki faktycznie jest wynik (link do kalkulatorów przeliczających ilość cukru po fermentacji). Oczywiście wszystko się zgadza - zero cukru w nastawie!
Natomiast tu zamiast dostać odpowiedź dostałem radę "doczytaj sobie"! I to jeszcze od moderatora - o zgrozo :o
Teraz na szczęście będę już wiedział, że nie trzeba pisać na forum.. trzeba tylko "sobie doczytać" :oops:

kudlatytraktor
Posty: 6
Rejestracja: 02 lis 2017, 23:51

Re: Problem z zacierem? sprzętem? Ile tego cukru!? :(

Postautor: kudlatytraktor » 13 lis 2017, 0:09

Również kocham takie rady: poczytaj.
Jak na forum jest prawie identyczny problem ale o innym tytule, to wystarczy podać link do niego. Zawsze to większa szansa na przyszłość dla innych.


Wróć do „Cukrowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości